Akčné ženy majú vždy dobrý nápad a Mon Vincej miluje okrem pečenia aj prípravu “rýchloviek”, ktoré sú šťavnaté, chutné a teší sa z nich celá rodina. Keď vám už recepty dochádzajú, kliknite si na našu novú rubriku akčné recepty, ktoré pre vás budeme postupne pripravovať aj s Monikou.
Čo potrebujeme na hráškový perkelt:
- balenie mrazeného hrášku (500 gramov, prip. podľa veľkosti domácnosti)
- jednu veľkú cibuľu
- olej
- mletú papriku
- peper
- soľ podľa chuti
- 1 PL prášku “hraška” – ide o hrachový prach kupovaný v DM alebo bio obchodoch a ppoužíva sa na zahustenie namiesto múky
Ako urobíme perkelt:
Nakrájame si cibuľku a podúsíme ju na oleji/ ghee masle. Pridáme pletú papriku, soľ a peper podľa chuti. Podlejeme vodou a na záver zahustíme 1 PL hrašky (hrachového prachu). Pridáme mrazený hrášok a chvíľku dusíme.
Výroba halušiek (“nokerle”)
- 300 g špaldovej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- vlažná voda podľa oka
Ako na výrobu halušiek
Výroba “nokerlí” alebo jednoducho halušiek je ozaj jednoduchá a rýchla. Mnohé začínajúce gazdinky sa jej stránia, ale v skutku vám zaberie pár minút a odvďačí sa vám celé domáce osadenstvo. Všetky ingrediencie na halušky jednoducho zmiešame a pridáme trošku vody podľa oka tak, aby sme ich mohli nahádzať do vriacej vody. Urobiť to môžeme priamo z dosky nožíkom – tak nám vzniknú väčšie halušky (zvané aj “hiškoše”) alebo jednoducho a rýchlo cez sitko na to určené, tzv. “haluškovač” ako je na obrázku. Potom, čo vám vyplávaju na povrch ich precedíte a zmiešate s kúskom mäkkého masla, aby sa vám nezlepili. Obed máte hotový za sedem minút.
Haluškový perkelt je skvelou alternatívou k mäsovému. Hodnotovo je veľmi zdravý, vďaka použitej strukovine, špaldovej múke či zdravšiemu spôsobu zahustenia môžete mať nielen výbornú chuť po jedle, ale aj dobrý pocit, že ste si dopriali zdravý obed! Dobrú chuť vám želáme spolu s Mon!
p.s. Monika odkazuje, že deti vás budú zbožňovať :)
Viac o Monike: Monika je špecialistka na poctivé a šťavnaté torty a koláče v modernom prevedení, dekorované jedlými kvietkami, sezónnym ovocím a čokoládovými dekoráciami. Dlhoročná vášeň ju priviedla k pečeniu a poctivej gastronómii aj profesionálne. Tvorí pod značkou Partyfood.
Máte pre nás tiež svoj akčný recept? Podeľte sa oň s nami v komentároch alebo nám ho napíšte a pridajte aj vaše fotografie na email redakcia@akcnezeny.sk.