Pestuje sa už tisíce rokov, no z českého a slovenského jedálneho lístka takmer vymizla. Teraz sa naň špalda s veľkou slávou vracia a to hlavne v podobe špaldovej múky. A využiť vieme hladkú či celozrnnú.
Špaldová múka je aj nie je novinka. Prastarú odrodu pšenice, ktorá dostala názov špalda, pestovali už naši prapredkovia. V Palestíne ju poznali už pred 9-tisíc rokmi, používali ju tiež Asýrčania, starí Egypťania alebo antickí Rimania, ktorí zo špaldovej múky pripravovali slané i sladké pečivo.
Aj v strednej Európe má dlhú históriu. Vymizla až v 20. storočí nielen z ekonomických dôvodov, no aj pre náročnejšie spracovanie. Postupne ju nahradila pšenica ozimná a na starú dobrú špaldu sa takmer zabudlo.
Špaldová je zasa v móde
Kým napríklad na Blízkom východe špalde zostali verní, v našich krajoch sa „do módy“ vrátila až v ostatných rokoch. Znovu sa objavuje na poliach, najmä v rámci eko fariem, a čím ďalej, tým viac kuchárok a kuchárov vo svojich receptoch experimentuje práve so špaldovou múkou. Obľúbená je najmä pre svoj obsah bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Vyznačuje sa špecifickou orieškovou chuťou, ktorá sa skvelo vyníma v slaných a sladkých koláčoch, buchtách, sušienkach a tiež vo vianočnom pečive, ktoré s ňou chutí doslova ako od (prapra) babičky :)
Špaldová hladká sa dá v akomkoľvek recepte skombinovať s bežnou pšeničnou múkou, no môže ju aj úplne nahradiť. Špaldová celozrnná obsahuje cenné zložky z celého zrna a hodí sa na prípravu sladkého i slaného pečiva.
Pozrite si recepty, ktoré môžete nielen počas nastávajúcich Vianoce zo špaldovej múky vykúzliť.
Linecké pečivo
Ingrediencie:
250 g špaldovej múky
125 g zmäknutého masla
125 g práškového cukru
1 vajce
lyžička strúhanej citrónovej kôry
lyžička vanilkového extraktu
marmeláda/džem na zlepovanie
Postup:
1. Múku zmiešajte s citrónovou kôrou.
2. Maslo vymiešajte s cukrom a postupne vmiešajte vajce a vanilkový extrakt.
3. Do maslovej zmesi zapracujte múku – vznikne hladké cesto.
4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na hodinu do chladničky.
5. Vychladené cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche a vykrajujte vami vybrané tvary.
6. Jednotlivé kúsky pečiva klaďte na plech vyložený papierom na pečenie.
7. Pečte pri teplote 170 °C doružova asi 3 – 5 minút, podľa hrúbky cesta a veľkosti pečiva.
8. Vychladnuté kúsky zlepte marmeládou alebo džemom.
Medovníčky z celozrnnej špaldovej múky
Ingrediencie:
380 g celozrnnej špaldovej múky
130 g práškového cukru
3 lyžice medu
1 lyžička sódy bikarbóny
60 g rozpusteného masla
2 vajcia
lyžica mletého korenia: klinčeky, škorica, badián, muškátový oriešok (alebo hotového perníkového korenia)
lyžica holandského kakaa
asi 50 ml mlieka
Postup:
1. Zmiešajte múku, sódu bikarbónu, cukor, korenie a kakao.
2. V inej nádobe vyšľahajte maslo s medom a vajcami.
3. Spracujte obe časti dohromady a ak nebude cesto dostatočne vláčne, pridajte trochu mlieka.
4. Vypracujte hladké cesto a zabalené do potravinovej fólie ho uložte aspoň na hodinu do chladničky.
5. Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a vykrajujte z neho jednotlivé kúsky. Tie klaďte na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočnými rozstupmi.
6. Pečte na 180 °C do zlatista.
7. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou.
Jablkový koláč zo špaldovej múky
Ingrediencie:
125 g zmäknutého masla
150 g krupicového cukru
1 lyžička škorice
3 vajcia
1 lyžica medu
250 ml mlieka
250 g špaldovej múky (alebo celozrnnej špaldovej múky)
štipka soli
1 kypriaci prášok do perníka
2 jablká
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 °C.
2. Jablká olúpte, nakrájajte na mesiačiky a zbavte jadrovníkov. Každý mesiačik nakrájajte na niekoľko plátkov.
3. Maslo vymiešajte s cukrom a zašľahajte doň škoricu, med a vajce. Potom vmiešajte aj mlieko.
4. Múku zmiešajte so soľou a kypriacim práškom a postupne ju vmiešajte do tekutej časti.
5. Formu na koláč s priemerom asi 30 centimetrov vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej cesto.
6. Na cesto naukladajte plátky jabĺk a jemne ich do cesta vtlačte.
7. Pečte asi 30 – 40 minút alebo kým nie je koláč hotový. To môžete vyskúšať pomocou špajdle.
Lekvárové buchty
Ingrediencie:
500 g hladkej špaldovej múky, napríklad Babičkina voľba
30 g droždia
60 g cukru
240 ml vlažného mlieka
1 vanilkový cukor
štipka soli
2 žĺtky
kôra z jedného citróna
120 g rozpusteného masla + 20 g na dno pekáča
Na náplň potrebujete:
350 g slivkového lekváru
75 ml rumu
50 g perníka na strúhanie
Postup:
1. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
2. Do múky urobte jamku a vlejte do nej vlažné mlieko. Rozmrvte do nej droždie a nechajte 10 minút odstáť.
3. Pridajte žĺtky, maslo a citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto.
4. Nádobu s cestom prekryte potravinovou fóliou a dajte na 1 hodinu kysnúť. Po hodine cesto premieste a nechajte kysnúť ešte 1 hodinu.
5. Pripravte si náplň: Zmiešajte lekvár s rumom a nastrúhaným perníkom.
6. V hrnci rozpustite maslo a vyvaľkajte cesto.
7. Z cesta vykrajujte štvorce veľké asi 6 × 6 cm a do prostriedku na ne ukladajte náplň.
8. Buchty dobre zabaľte, namočte do masla a poukladajte ich do pekáča. Nechajte ešte 20 minút na teplom mieste.
9. Pečte asi 30 minút na 180 stupňoch.
Máte aj vy obľúbený vianočný recept? Podeľte sa s nami :)