Tajomstvá spôsobu, ako si vybrať a pripraviť dobrú kávu

0
Tajomstvá spôsobu, ako si vybrať a pripraviť dobrú kávu
Foto: pixabay.com

Počet milovníkov kávy každý jeden deň stúpa. Aj teraz, v týchto  ťažkých časoch nám tento lahodný a povzbudivý nápoj pomáha zvládnuť náročné chvíle sociálnej izolácie a obmedzených kontaktov. A vôbec to nie je žiadne prekvapujúce zistenie, pretože káva, okrem obsahu kofeínu, má aj iné užitočné vlastnosti. Základom však je, aby ste si ju vedeli správne vybrať.

Aj v tomto prípade je to „alchýmia“, s ktorou si nie každý a vždy dokáže poradiť. Vy však môžete byť vďaka našim radám na tom oveľa lepšie a veľmi rýchlo zistiť, že nielen rafinovaná chuť, ale aj iné prospešné účinky v káve majú svoj význam, ktorý oceníte nielen pri písaní náročnej rigoróznej práce.

Ako si vybrať kvalitnú kávu?

Pred nákupom obľúbenej zrnkovej kávy skontrolujte kvalitu jednotlivých zŕn. Nemusíte byť žiadna profesionálka. Vizuálna a čuchová kontrola vám tiež veľa napovie. Zrná by mali byť približne rovnako veľké a bez viditeľných škvŕn.

Správne vyprážané zrná majú tiež charakteristickú arómu a približne rovnakú farbu bez zreteľne ľahších a tmavších zŕn. Zmes by mala byť čistá, bez zvyškov rastlín a kameňov.

Pozor na praženie

Ďalším kľúčovým parametrom pri výbere kávových zŕn je stupeň praženia, ktorý významne ovplyvňuje výslednú chuť.

Čím vyšší je stupeň praženia, tým slabšia je kyslosť a výraznejšia horkosť. Pražené zrná možno na prvý pohľad rozoznať už po prvom zápachu. Ak naopak preferujete možno pre niekoho zdravšiu verziu tohto nápoja, menej pražené zrná chutnej zelenej kávy sa vám hodia viac.

Klasicky pražené zrná sú veľmi tmavé alebo až čierne, majú lesklý mastný povrch. Káva, ktorá bola pražená najviac pred 2 týždňami sa môže stále považovať za čerstvú, preto skontrolujte aj dátum praženia na obale.

Prečítajte si recenziu na knihy Navždy a Jedného dňa

Dôležitá je aj ochutnávka kávy

Okrem posúdenia vizuálnej stránky, sa odporúča tiež kávu ochutnať. Uprednostnite šálku, nechajte ju vychladnúť a vyskúšajte.

Ak máte radi studenú kávu bez mlieka a cukru, potom je to správna voľba. A nezáleží na tom, či ide o kávové zrná, instantné verzie alebo kapsuly. Dôležitá je chuť. Pri kávových zmesiach sa možno viac zameriavajte na kompozíciu a zloženie Arabica alebo Robusta.

Naučte sa, ako kávu správne skladovať

Kvalita kávy sa veľmi rýchlo mení nielen v závislosti od dátumu praženia. Veľmi vplyvným faktorom je aj vlhkosť a svetlo, ktoré negatívne ovplyvňujú aj jej chuť.

Skladovacia nádoba by mala byť nepriehľadná, s uzavretým vekom približne v rovnakom objeme ako je množstvo uloženej kávy.

Najlepšou možnosťou je vákuový kontajner, ktorý pri každom zatváraní odvádza prebytočný vzduch z kontajnera.

Ak si kúpite kávu v obchode a chcete ju dlhodobo skladovať, vložte ju do pôvodného obalu do uzatvárateľného vrecka a zmrazte ju.

Výrazná chuť a zlepšenie zdravia sú pri dodržaní všetkých pravidiel intenzívnejšie. Vďaka kvalitnej a dobre skladovanej káve môžete byť zdravší, krajší, odolnejší proti stresu, niektorým druhom rakoviny a iných chronických ochorení. Tak sa o tom v primeranej miere jej pitia presvedčte.

žiadne príspevky na zobrazenie