Tajomstvo dokonale šťavnatého steaku

0
Tajomstvo dokonale šťavnatého steaku

Voňavý, zvonku opečený s klasickými tmavými ryhami od grilovacej panvice, vnútri plný šťavy. Dobre pripravený steak je jednoducho delikatesa. A nemusíte si ho vychutnávať iba na letnej záhrade, ale aj doma, keď prší alebo chumelí.

Všetko, čo ku grilovaniu potrebujete, je totiž vhodná indukčná varná platňa, poriadne ťažká panvica vhodná na indukciu a, samozrejme, vynikajúce suroviny. A pár trikov.

Grilovanie je našou národnou vášňou

Pripraviť mäso na záhradnom grile je raz za čas určite príjemné, má to však aj svoje temné stránky. Vonku musí byť pekne. Príprava grilu alebo otvoreného ohňa je zdĺhavá, navyše dym nemusí byť každému v okolí príjemný. A ani čistenie grilu nepatrí medzi vyhľadávané činnosti. Keď vyskúšate indukčné grilovanie, je dosť možné, že sa už nebudete chcieť vrátiť k tomu klasickému.

Skvelý steak, ryby, krevety alebo iné morské plody totiž pripravíte jednoducho a s dokonalým výsledkom v akomkoľvek počasí v teple domova na indukčnej platni. Niektoré indukčné varné platne, ako napríklad Gorenje IS646BG, majú dokonca inteligentnú funkciu na grilovanie IQgrill s mierou prepečenia presne podľa potreby a bez pripálenia. Prajete si veľmi šťavnatý, stredne alebo silne prepečený steak?

Špeciálne senzory sa postarajú o perfektný výsledok presne podľa želania. A nebojte sa, že by ste nedokázali naraz pripraviť dosť jedla pre celú rodinu alebo všetkých hostí. „Spomínaná indukčná platňa umožňuje spojiť dve varné zóny, umiestnené za sebou, do jednej veľkej zóny AreaFlex s dostatkom miesta na veľkú liatinovú panvicu alebo rovno grilovaciu dosku.

Výkonné induktory zaistia, že sa pokrm prehrieva rovnomerne po celej ploche,“ radí Jana Neuszerová, odborníčka Gorenje.

A aké sú triky na ten najšťavnatejší steak na svete?

1. Základom je naozaj kvalitné, vyzreté mäso. Mäso najprv z oboch strán osušte papierovou utierkou – keby na ňom ostala vlhkosť, namiesto opekania by sa na panvici dusilo a stvrdlo by.

2. Mäso nechajte najmenej polhodinu oddychovať pri izbovej teplote. Potom ho z oboch strán dobre posoľte, okoreňte a potrite olejom. Ak budete chcieť zvoliť pikantnejšiu verziu, naložte ho do marinády a nechajte aspoň šesť hodín v chladničke marinovať, ale lepšie aj jeden či dva dni. Nezabudnite opäť na veľmi dôležitý krok, ktorým je teplota mäsa pred tepelnou úpravou. Aspoň hodinu pred úpravou mäso z chladničky vyberte a nechajte ho oddychovať pri izbovej teplote, aby sa teplota vonku i vnútri mäsa vyrovnala. Len tak bude na grilovanie správne pripravené.

3. Spojte dve platničky do jednej veľkej zóny AreaFlex, na ktorú môžete umiestniť nádobu akéhokoľvek tvaru. Postavte na ňu grilovaciu panvicu alebo liatinovú grilovaciu dosku vhodnú na indukčný ohrev.

4. Podľa toho, aký druh mäsa budete grilovať, nastavte vhodnú teplotu. Stredná teplota je ideálna na prípravu kuraťa alebo rýb, na steaky potom budete potrebovať silnejší stupeň. Neponáhľajte sa, nechajte dosku čo najdlhšie nasucho dobre rozohriať. Až potom môže prísť na rad olej.

5. Podľa hrúbky mäsa a aj podľa požadovaného prepečenia zaťahujte steaky na každej strane 2 až 2,5 minúty. Mäso však neobracajte skôr, než bude povrch naozaj poriadne opečený.

6. Nenechávajte ho ale ani „trápiť“ príliš dlho, inak bude vysušené a nik ho nebude chcieť jesť. „Automatická funkcia Gorenje IQgrill vám pomôže nájsť tú správnu mieru a zabrániť prepečeniu, či dokonca spáleniu steakov,“ radí Jana Neuszerová.

7. Nechajte mäso oddýchnuť – ak máte naozaj veľké a vysoké steaky, doprajte im zhruba 10-minútový pobyt v rúre vyhriatej na 150 °C. Bude mať šancu „dôjsť“ – vlákna získajú cenné minúty na to, aby sa mohli uvoľniť a absorbovať späť šťavu. Aj tenšie steaky nechajte aspoň 5 minút oddychovať, ale nemusíte používať rúru.

8. Až potom podávajte. Keď do mäsa zakrojíte, bude mäkké a plné lahodnej šťavy.

Tip na varnú platňu Gorenje IS646BG

Štvorplatničková indukčná varná platňa so šírkou 60 cm myslí pri príprave jedla za vás. Má totiž automatické programy. Automatický program IQgrill ponúka 4 úrovne prepečenia pokrmov a zároveň bráni tomu, aby sa jedlo pripálilo. Automatický program IQsimmer je vhodný na pokrmy, ktoré vyžadujú dlhší čas varenia pri nižšej konštantnej teplote (napríklad keď budete variť guľáš).

Funkcia SoftMelt slúži na šetrné rozpustenie čokolády pri teplote 42 °C bez toho, aby ste sa museli báť prípadného pripálenia.

Máte uvarené, ale ešte čakáte na oneskorencov? Aktivujte funkciu StayWarm, ktorá bude udržiavať stabilnú teplotu varnej zóny na 70 °C. Ak chcete variť vo väčších hrncoch alebo panviciach, môžete spojiť dve vertikálne varné zóny do jednej
veľkej. Detský zámok zabráni nechcenému zapnutiu platne. Ovláda sa jednoduchým dotykom na ovládací panel a pohybom prsta po ňom. Stojí 499,- EUR.
Viac informácií: https://sk.gorenje.com/

žiadne príspevky na zobrazenie