Veľká noc je obdobie, keď sa stretávame s rodinou a priateľmi, aby sme si spoločne vychutnali sviatočné jedlá. Ak hľadáte jednoduché a rýchle recepty na pohostenie, tu je niekoľko skvelých tipov, ktoré zvládnete pripraviť bez stresu.
1. Tradičná veľkonočná plnka
Ingrediencie:
- 300 g staršieho pečiva
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- 200 g údeného mäsa
- 1 zväzok petržlenovej vnāte
- 1 cibuľa
- Soľ, korenie
Postup:
- Pečivo nakrájajte na kocky a namočte do mlieka.
- Pridajte nasekané údené mäso, petržlen, cibuľu a rozšľahané vajcia.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pečie sa pri 180 °C asi 40 minút.
2. Plnené vajíčka
Ingrediencie:
- 6 uvarených vajec
- 100 g taveného syra
- 1 čl horčice
- Soľ, korenie
- Pažítka na ozdobenie
Postup:
- Vaječné žĺtky vyberte a zmiešajte s taveným syrom a horčicou.
- Dochuťte soľou a korením.
- Zmes naplňte do bielkov a ozdobte pažítkou.
Recept na moravské koláče s tvarohom a slivkovým lekvárom
3. Veľkonočný baranček
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 200 g hladkej múce
- 1 čl prášku do pečiva
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 čl vanilkového cukru
Postup:
- Vajcia vymiešajte s cukrom do peny.
- Pridajte olej, mlieko a sypké ingrediencie.
- Cesto vlejte do formy na barančeka a pečte pri 170 °C asi 40 minút.
4. Torrijas (sladké španielske hrianky)
Ingrediencie:
- 1 bageta alebo starší chlieb
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 1 čl škorice
- Kôra z 1 citróna
- 1 čl vanilkového extraktu
- Olej na vyprážanie
- Med alebo cukor na posypanie
Postup:
- Mlieko zohrejte s citrónovou kôrou, vanilkou a škoricou, potom nechajte vychladnúť.
- Bagetu nakrájajte na plátky a namočte do mlieka.
- Plátky namočte do rozšľahaných vajec a vypražte na oleji dozlatista.
- Posypte cukrom alebo prelejte medom a podávajte.
Tieto recepty sú jednoduché na prípravu a zaručene potešia každého hosťa. Prajeme vám chutnú Veľkú noc!