Tradičné veľkonočné jedlá vo svete

0
Tradičné veľkonočné jedlá vo svete

Veľká noc sa oslavuje v desiatkach štátov. Jej kultúrne a náboženské posolstvo je všade rovnaké, no gastronomická ponuka sviatočných jedál sa líši. V jednotlivých krajinách sa podávajú tradičné veľkonočné pokrmy, ktoré patria medzi špeciality národnej kuchyne.

Trebuľková polievka

Tradičné veľkonočné jedlá sa v Nemecku podávajú už na Zelený štvrtok. V tento deň sa na stoloch objavujú pokrmy v symbolickej zelenej farbe. Jedným z nich je trebuľková polievka, medzi Nemcami známa ako kerbelsuppe. Smotanovú polievku s kuracím alebo hovädzím vývarom sfarbí nazeleno vňať trebuľky, ktorá sa podobá na petržlenovú vňať. Vajíčkami zahustenej polievke dodá prenikavú arómu pripomínajúcu aníz.Foto: www.pixabay.com – Einladung_zum_Es

Magiritsa

Polievka je súčasťou veľkonočného menu aj v Grécku. Po večernej omši na Bielu sobotu, ktorá ukončí pôst, sa podáva magiritsa. Ide o sýtu polievku s jahňacími vnútornosťami ochutenú ryžou a čerstvými bylinkami. Niektorí Gréci používajú namiesto jahňaciny vnútornosti z hovädzieho mäsa. Známa je aj vegetariánska verzia, pri ktorej sa mäso nahrádza hubami a vajíčkami.

Sopa de Lima

Polievky si našli miesto aj v mexickom veľkonočnom jedálnom lístku. K najobľúbenejším patrí limetková polievka, ktorej pôvod siaha do čias starých Mayov. Sopa de Lima sa varí najmä na Yucatáne, kde ju pripravujú na pikantný spôsob a konzumujú s tortillami. Okrem limetkovej šťavy v nej nechýba kuracie mäso a kúsky zeleniny. Niektorí kuchári do nej dávajú aj avokádo. Veľkonočným zvykom je zapíjať ju vychladenou margaritou.

Dolmadakia

Neodmysliteľnou súčasťou gréckeho veľkonočného menu sú plnené viničné listy, ktoré sa naplnia ryžou a bylinkami a následne zvinú do rolky. Dolmadakia má v gréckej kuchyni dlhoročnú tradíciu. Pokrm sa objavoval na tamojších stoloch už v staroveku. Pripravuje sa s mäsom aj bez mäsa. Pri príprave mäsitého pokrmu sa používa jahňacina. Na Kréte sa okrem ryže a byliniek pridávajú brusnice, olivy a artičoky. V niektorých lokalitách sa dolmadakia jedáva s pikantnou fazuľovou omáčkou.Foto: www.pixabay.com – PublicDomainPictures

Kugelis

Vo veľkonočnom jedálnom lístku na Pobaltí prevládajú pokrmy zo zemiakov. Tradičnou pochúťkou je kugelis, ktorý sa radí medzi litovské národné jedlá. Miestni ho obľubujú kvôli rýchlej a jednoduchej príprave. Stačí na plech rozotrieť zmes zo surových zemiakov a zhruba hodinu ju piecť v rúre. Na horúce upečené zemiaky sa naleje omáčka zo smotany, masti a cibule. Kugelis sa podáva samostatne ako hlavné jedlo alebo na konci pôstu po veľkonočnej vigílii ako príloha ku klobáse a slanine.

Le Gigot d ´Agneau

Francúzi si na Veľkú noc doprajú jahňacie mäso. Sviatočnou špecialitou je pečené jahňacie stehno Le Gigot d ´Agneau. Podáva sa pri príležitosti slávnostného obeda na Veľkonočnú nedeľu. Pri príprave sa kladie dôraz aj na estetickú stránku. Stehno je ozdobené mrkvou a zelerom. Špecifickú arómu mu dodáva správne vyvážená kombinácia tymianu a koriandra. Pokrm sa podáva so zemiakovou alebo fazuľovou prílohou.

Empanadas

Tradičné juhoamerické empanadas sa pripravujú s mäsom. Chrumkavé plnené kapsičky z cesta, ktoré pripomínajú naše pirohy, sa v Kolumbii a vo Venezuele jedia aj na Veľkú noc. Kvôli pôstu sa neplnia hovädzím alebo jahňacím mäsom, ale tuniakom a zeleninou. Ľahký múčny pokrm sa servíruje ako studené predjedlo so zeleninovou prílohou. Večer po omši na Bielu sobotu, po skončení pôstu, sa servírujú aj tradičné empanadas plnené mletým mäsom.Foto: www.pixabay.com – Hans

Chipa

Múka a cesto hrá hlavnú úlohu aj pri príprave tradičného paraguajského a argentínskeho pečiva známeho ako chipa. Malá žemľa sa pečie z maniokovej múky. Do cesta sa pridáva masť alebo maslo, aromatický aníz a polotvrdý syr, ktorý pečivu dodá slanú chuť. Chipa sa podáva s čajom alebo mliekom ako predjedlo alebo ľahký olovrant.

Pastiera Napoletana

K veľkonočnému menu patria aj sladkosti a koláče. Talianske domácnosti rozvonia už na Veľký piatok mriežkovaný koláč Pastiera Napoletana. Neapolský pastiersky koláč z cesta, ktoré sa pripravuje z predvarených pšeničných zŕn, láka príjemnou citrusovou arómou. Tú mu dodávajú kúsky kandizovaného ovocia a šťava z pomarančových kvetov. Koláč sa pripravuje podľa pôvodnej neapolskej receptúry v celom Taliansku. Konzumuje sa od Veľkého piatku do Veľkonočného pondelka na raňajky aj ako dezert po obede.Foto: www.pixabay.com – virtualrob

Hot Cross Buns

Ako ľahký dezert na raňajky alebo po obede sa servírujú aj malé žemličky plnené sušeným ovocím. Britské sladké pečivo Hot Cross Buns nesie názov po tvare krížika, ktorý je vyznačený na povrchu žemličiek. Pôvodne sa jedli iba v čase prísneho pôstu na Veľký piatok a na Bielu sobotu. Neskôr sa stali každodenným pečivom konzumovaným kedykoľvek v priebehu roka. Okrem sušeného ovocia sa plnia aj orechmi a čokoládovou plnkou.Foto: www.pixabay.com – LidiaST

Vlastné veľkonočné špeciality, ktoré sú symbolom miestnej gastronómie, majú všetky štáty, kde sa oslavuje Veľká noc. Gruzínci nedajú dopustiť na jahňací guláš chakapuli. Jahňacie mäso sa ako symbol Krista – Božieho baránka konzumuje aj na Cypre. Na Veľkonočnú nedeľu sa tam podáva jahňací špíz nazývaný souvla. V Karibiku vsádzajú skôr na ryby. Jamajčania si na Veľký piatok vyprážajú a následne marinujú v pikantnej zeleninovej omáčke lokálne druhy rýb. Prílohou k pokrmu escovitch je maniokový chlieb.

Foto na titulke: www.pixabay.com – Theophoto

žiadne príspevky na zobrazenie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu