Týchto 8 potravín s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí otravu jedlom

0
Týchto 8 potravín s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí otravu jedlom
Foto: pixabay.com

Pri jedení alebo príprave týchto surovín buďte opatrní. Jedlo spája ľudí. Či už ide o večeru alebo grilovanie na záhrade, stretnutie pri jedle je väčšinou slávnostné a zábavné. Čo však nie je také zábavné, je prebúdzanie sa uprostred noci s kŕčmi a zimnicou, pretože ste zjedli niečo, čo nebolo práve najlepšie jedlo.

Ak si dáme pozor, nemusí sa to zopakovať. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je najpravdepodobnejšími vinníkmi najmä osem potravín. Hovorí sa, že tieto predstavujú najhrozivejšie zdravotné riziká pre tých, ktorí ich jedia. Čítajte ďalej a zistite, ktoré obľúbené suroviny vám s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobia otravu jedlom.

1. Surové a nedostatočne tepelne spracované mäso a morské plody

Preferencia surového hamburgera alebo steaku by vás podľa CDC mohla ohroziť. Surové mäsové výrobky môžu obsahovať baktérie Yersinia, ktoré spôsobujú približne 117 000 infekcií a 35 úmrtí v USA ročne; E. coli, čo vedie k život ohrozujúcemu hemolyticko-uremickému syndrómu až u 10 percent infekcií, a Salmonelly, ktorá je spojená s 1,35 miliónmi infekcií v štátoch a 420 úmrtiami v USA ročne.

CDC tiež uvádza, že väčšina surových produktov z hydiny je kontaminovaná Campylobacterom, typom baktérie, ktorá je v USA každoročne spojená s približne 1,5 miliónmi chorôb. Môžu byť tiež kontaminované Clostridiom perfringens, typom baktérie, ktorá spôsobuje ochorenie približne 1 miliónu obyvateľov USA každý rok, a Salmonellou, ako aj inými druhmi baktérií.

Foto: pixabay.com

„Ak jete kura a všimnete si, že vnútro je stále ružovkasté, vyhodil by som ho,“ povedal dietológ Jesse Feder, CPT, RD. „Ak kura nie je správne uvarené, ste vystavení riziku infekcie Salmonelly, Campylobactera a / alebo Clostridia perfringens.“

Aby ste sa ochránili, CDC odporúča variť mleté hovädzie, bravčové, teľacie a jahňacie mäso na 71 stupňoch Celzia; varenie mletej a čerstvej hydiny na 74 stupňoch, varenie čerstvého hovädzieho, teľacieho a jahňacieho mäsa na 63 stupňoch, varenie čerstvého bravčového mäsa na 71 stupňov, a zahrievanie predvareného bravčového mäsa na 60 stupňoch Celzia.

2. Ovocie a zelenina

Zatiaľ čo čerstvé ovocie a zelenina sú nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy, sú tiež hlavným zdrojom otravy jedlom E. coli, Listerie a Salmonelly.

Aby ste sa ochránili, CDC odporúča umývať alebo drhnúť ovocie a zeleninu tečúcou vodou a ošúpať ich až po umytí, aby ste zabránili kontaminácii ich dužiny baktériami zo šupiek. Feder súhlasí a hovorí, že odporúča „dôkladne umývať ovocie a zeleninu potom, čo si ich kúpite… Najlepším spôsobom, ako zabrániť požitiu týchto baktérií, je dôkladne opláchnuť a umyť si zakúpené produkty.“

CDC tiež poznamenáva, že ovocie a zelenina by sa mali schladiť na 4 stupne alebo chladnejšie do dvoch hodín od prípravy alebo do jednej hodiny, ak je vonku viac ako 32 stupňov.

zelenina
Foto: pixabay.com

3. Výrobky zo surového mlieka

Hoci niektorí ľudia tvrdia, že výrobky zo surového mlieka poskytujú určité zdravotné výhody, odborníci tvrdia niečo iné.

„Žiadne z tvrdení obhajcov surového mlieka, ktoré sme preskúmali, nemôže polemizovať s vedeckou kontrolou,“ vysvetľuje americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA).

V skutočnosti CDC poznamenáva, že surové mlieko a produkty vyrobené zo surového mlieka sú často kontaminované baktériami Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria a Salmonella, z ktorých všetky môžu spôsobiť vážne ochorenie. Aby to bolo bezpečné, CDC varuje pred pitím alebo jedením akýchkoľvek výrobkov zo surového mlieka a namiesto toho radí požívať výrobkky vyrobené z pasterizovaného mlieka.

pixabay.com

4. Vajcia

Milujete vajcia? Mohlo by to ohroziť vaše zdravie. Vajcia môžu byť kontaminované salmonelou, ktorá môže spôsobiť otravu jedlom a môže viesť k vážnejšiemu ochoreniu alebo dokonca k smrti, hovorí CDC.

Aby ste sa ochránili, agentúra odporúča uchovávať vajcia v chladničke pri teplote 4 stupne Celzia alebo nižšej, používať pasterizované vajcia v receptoch, ktoré vyžadujú surové alebo mierne uvarené vajcia, variť vaječné jedlá na teplotu 71 stupne Celzia alebo vyššiu a vajcia alebo akékoľvek potraviny chladiť. ktoré obsahujú vajcia do dvoch hodín od prípravy alebo do jednej hodiny v deň, ktorý má 32 stupňov alebo viac. CDC poznamenáva, že nákup výlučne pasterizovaných vajec môže pomôcť znížiť aj naše riziko ochorenia.

5. Morské plody a surové mäkkýše

Surové morské plody a mäkkýše sa najčastejšie spájajú so Salmonellou a Vibrio vulnificus, z ktorých posledná je najčastejšia u ustríc a je každoročne spájaný s 80 000 infekciami a 100 úmrtiami v USA. Infekcia rany baktériou Vibrio vulnificus (keď sa rana dostane do kontaktu so surovými alebo nedostatočne tepelne upravenými morskými plodmi, ich šťavami alebo kvapkaním) majú za následok smrť približne 20 percent infikovaných, často do niekoľkých dní od prvého ochorenia.

Morské plody by sa mali variť na 63 stupňoch a mali by sa zohriať na 71 stupňov Celzia, hovorí CDC.

pixabay.com

6. Klíčky

Radi si dávate do šalátu surové klíčky? Možno by ste si to mali dvakrát rozmyslieť, keď si nabudúce budete naberať v šalátovom baru.

„Teplé a vlhké podmienky potrebné na pestovanie klíčkov sú tiež ideálne pre rast mikróbov. Konzumácia surových alebo mierne uvarených klíčkov, ako je lucerna, fazuľa alebo akékoľvek iné klíčky, môže viesť k otrave jedlom z baktérií Salmonella, E. coli alebo Listeria,“ hovorí CDC. Hovorí sa, že klíčky sú najlepšie – a najbezpečnejšie – po varení. „Dôkladné varenie klíčkov zabíja škodlivé baktérie a znižuje možnosť otravy jedlom.“

pixabay.com

7. Ryža a cestoviny

To, že mäso, ktoré bolo dlho nechané napospas pri izbovej teplote namiesto chladničky, má byť vyhodené, asi všetci vieme. Ale to, že zabíjať môžu aj zle skladované obyčajné cestoviny a ryža, sotva niekto uverí.

Nedávno bol medializovaný prípad študenta, ktorý zjedol niekoľkodňové cestoviny a dostal otravu jedlom. Spôsobila to baktéria Bacillus cereus, ktorá vylučuje toxíny do jedla, v ktorom sa nachádza. Deje sa tak pri nesprávnom uskladnení. Problém sa však sťahuje aj na pridlhé držanie cestovín a ryže v chladničke. Čím dlhšie tu ležia bez dotknutia, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa baktéria rozmnoží.

Ryža by sa mala nechať v chladničke maximálne jeden deň a keď sa zohrieva, už by sa druhý raz nemala zohrievať. Taktiež by sa ani cestoviny ani ryža nemali nechávať dlho pri izbovej teplote.

pasta cestoviny
pixabay.com

8. Surová múka

Pravdepodobne už viete, že by ste nemali jesť surové cesto na sušienky kvôli riziku otravy jedlom v dôsledku surových vajec – ale vedeli ste, že by ste tiež nemali jesť surovú múku? „Múka je zvyčajne surový poľnohospodársky produkt, ktorý nebol upravený tak, aby zabíjal baktérie,“ píše CDC. „Škodlivé choroboplodné zárodky môžu kontaminovať obilie, kým je ešte na poli alebo pri iných krokoch, keď sa vyrába múka. Baktérie sa zabijú, keď sa pečie jedlo z múky.“

Keď budete nabudúce piecť alebo variť, radšej si trochu počkajte, kým si vychutnáte hotové jedlo.

žiadne príspevky na zobrazenie