Šošovica a fazuľka sú ako stvorené na prípravu skvelej polievky. A keď k nim pripojíte ešte cibuľu, cesnak a vajíčko, máte skvelú zdravú polievku. Recept nájdete na instagrame Mirky Luberdovej.
Suroviny (4 porcie):
- 100 g belúga šošovice (uvarenej)
- 100 g červenej šošovice (uvarenej)
- 100 g malých fazuliek (kidney) (uvarených)
- 2 stredne veľké zemiaky (na kocky)
- 2 topinambury (na kocky)
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 100 ml rastlinnej smotany
- 1 ČL údenej papriky
- Čierne korenie a soľ podľa chuti
- 1 PL ghee (prepustené maslo)
- 4 čerstvé vajcia (na pošírovanie)
- Pažítka na ozdobu
Postup:
1. Príprava surovín:
Očistite a nakrájajte cibuľu, cesnak, zemiaky a topinambury. Belúga šošovicu a fazuľky uvarte samostatne do mäkka (alebo použite vopred uvarené).
2. Restovanie:
Na ghee orestujte cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte zemiaky, topinambury, údenú papriku, čierne korenie a soľ. Restujte 2–3 minúty.
3. Varenie:
Pridajte uvarenú belúga šošovicu, fazuľky a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom (cca 1 liter). Varte, kým zemiaky a topinambury nezmäknú (10–15 minút).
Pridáme červenú šošovicu, necháme na jemnej teplote uvariť.
4. Zjemnenie polievky:
Po uvarení pridajte rastlinnú smotanu a nechajte krátko prevariť. Polievku podľa potreby dochuťte.
Celý fotorecept nájdete tu: Instagram