Sneh z bielkov je základom množstva receptov múčnikov, zákuskov a koláčov. Dobre vyšľahaný sneh môže odlíšiť dobrý zákusok od výborného. Poradíme vám, ako vyšľahať perfektný sneh a pripraviť naozaj výborný zákusok.
Vyšľahať dobrý sneh nie je také ľahké ako sa zdá. Aj keď to znie jednoducho, práve v tomto kroku veľa gazdiniek zlyhá. Ide o dôležitý krok každého receptu, nakoľko práve sneh dodáva cestu kyprosť, objem a aj tvar. Určite ste už vyskúšali množstvo trikov, ktoré ste našli na internete alebo vám poradili známi. V tomto článku vám prezradíme, ako na to.
Pri šľahaní bielkov dochádza k rozpadu bielkovín a postupne sa do nich zapracuje vzduch. Hneď ako sneh zmiešate s ďalšími ingredienciami, vložte cesto do rúry. Vzduchové bublinky sa začnú rozpínať a zväčšovať tvar múčnika.
Pár odporúčaní na začiatok
- Vajíčka, z ktorých chcete pripraviť sneh, by mali mať izbovú teplotu. Sneh vyšľaháte aj z práve vybraných vajíčok z chladničky, ale bude to ťažšie. Vajíčka vyberte z chladničky 20 – 30 minút predtým, než ich začnete šľahať.
- Čerstvé vajíčka obsahujú viac bielkovín, vďaka čomu je sneh hustejší, pevnejší a dobre drží tvar. A navyše, u čerstvých vajíčok sa ľahšie oddeľuje bielok od žĺtka.
- Výber nádoby, v ktorej budete bielky šľahať, je tiež dôležitý. Najvhodnejšia je kovová nádoba. Ak použijete sklenenú, sneh vyšľaháte, ale bude to trvať dlhšie. Bielky po skle ľahko kĺžu. Plastové nádoby na šľahanie snehu nie sú dobré. Udržuje sa na nich mastnota, vďaka ktorej sa nemusí podariť vyšľahať sneh.
- Na oddeľovaní žĺtka a bielka si dajte záležať. Aj ten najmenší kúsok žĺtka v miske s bielkami znemožní ich vyšľahanie. Ak sa chcete vyhnúť tomu, že sa žĺtok dostane k bielkom, oddeľujte vajíčka po jednom do menšej misky. Vždy keď oddelíte jeden bielok a žĺtok, vylejte bielok do nádoby, v ktorej budete šľahať sneh. Pokiaľ by sa predsa len žĺtok dostal k bielku, prídete len o jedno vajíčko.
Ako vyšľahať sneh
Ak chcete vyšľahať sneh, môžete ísť na to viacerými spôsobmi. Dobré je, ak budete pri každom dodržiavať postup.
- Ručne – vezmite si drôtenú metličku a začnite bielka šľahať. Bielka šľahajte zo strany a odspodku, čím dostanete do nich vzduch. Zo začiatku šľahajte miernejšie. Hneď ako sa začne na bielkoch tvoriť pena, trochu zrýchlite. Ak by ste šľahali pomaly, sneh by nebol pevný a mohol by padať.
- Elektrický šľahač – vďaka elektrickému šľahaču je vyšľahať sneh otázkou pár minút. Zo začiatku šľahajte bielka na nízkej rýchlosti a postupne ju zvyšujte. V závislosti od veľkosti misky a množstva bielkov dajte pozor, aby sa metličky elektrického šľahača pohybovali po celej miske a spárovali všetky bielka. Jednoducho musíte šľahačom hýbať.
- Kuchynský robot – tento kuchynský pomocník má metličky presne také veľké ako je veľkosť misy. Nemusíte sa obávať, že sa bielka nebudú šľahať rovnomerne v celom objeme. Aj v tomto prípade začnite šľahať bielka na najnižšej rýchlosti a postupne, ako sa začne tvoriť pena a sneh hustnúť, rýchlosť pridávajte.
Ako vyšľahať sneh v pare
Ak chcete získať pevnejší sneh, je dobré vyšľahať bielka v pare. Pripravte si väčší hrniec, do ktorého dáte zohrievať vodu. Tesne pred tým, ako začne vrieť, položte na hrniec misku s bielkami a začnite šľahať. Miska by mala sadnúť na vrch hrnca a nemala by sa dotýkať vody v hrnci.
Cukor
Ak si recept vyžaduje vyšľahať bielka s cukrom, začnite ich šľahať s polovičkou dávky cukru. Druhú polovicu pridajte, keď bielky zmenia farbu na bielu a začne sa tvoriť pena. Cukor zvyšuje stabilitu snehu.
Ak recept neuvádza, aký cukor máte do bielkov pridať, vyberte si krupicový, ktorý sa rýchlo rozpustí a ľahko zapracuje. Niektorí ľudia dávajú prednosť práškovému cukru. Je to dobrý nápad, ale počítajte s tým, že v súčasnosti sa do neho pridáva aj protihrudkujúca zmes.
Kedy je sneh vyšľahaný
Existuje pár spôsobov, ako zistíte, či je sneh dobre vyšľahaný. Tým najznámejším je, otočiť misku opačne. Ak sneh na nej drží a nepadá, je vyšľahaný výborne.
Sneh je vyšľahaný aj v momente, keď otočíte šľahač (metličku zo šľahača) opačne. Sneh na nej vytvorí špičku. Ak zostane špička snehu pekne stáť a neohýba sa, je sneh vyšľahaný.
Vyšľahaný sneh by mal byť pevný a lesklý. Nenechávajte ho ale dlho len tak stáť, mohol by zrednúť a klesnúť. Čo najskôr ho zmiešajte s ďalšími ingredienciami a dajte do rúry.
Dá sa sneh prešľahať?
Ako vidíte, vyšľahať sneh nie je ťažké a behom pár minút to zvládnete. Pokiaľ to ale s miešaním preženiete, môžete ho prešľahať. Nádherná lesklá a pevná hmota stratí lesk a vytvoria sa v nej žmolky. Stáva sa to hlavne keď na vyšľahanie bielkov používate kuchynský robot, niekde sa zarozprávate, zdrží vás iná práca a ani sa nenazdáte a bielky sú prešľahané. Nebojte sa, dá sa to zachrániť.
Pridajte do prešľahaného snehu jedno bielko a začnite šľahať. Sneh získa redšiu konzistenciu a žmolky sa rozpustia. Teraz už len sneh dobre vyšľahajte.
Soľ do bielkov
Veľa ľudí pridáva do bielkov tajnú ingredienciu, napríklad soľ, trochu citrónovej šťavy alebo kvapku octu. Ak pripravujete sneh, ktorý má byť súčasťou slaného jedla, pridajte miesto cukru štipku soli. Do bielkov ju pridajte až v momente, keď sa pri šľahaní začne na bielkoch tvoriť pena. Postačí naozaj len štipka.
Soľ zvýši hustotu a pevnosť snehu, a preto ho môžete pridať, aj keď šľaháte bielka s cukrom.
Citrón alebo ocot sú kyslé prísady, ktoré tiež zvyšujú pevnosť snehu a uľahčujú jeho vyšľahanie. Problém je, že to môžete s nimi ľahko prehnať. Na jeden bielok dajte len ¼ čajovej lyžičky octu alebo šťavy z citrónu.
Obrázky: freepik.com