Adrianu Polákovú väčšina pozná z televízie Markíza ako moderátorku a tiež ako výbornú kuchárku. Nedávno všetkých prekvapila správa, že stálica Telerána odchádza z televízie. V rozhovore nám prezradila:
- ako hodnotí 16 rokov v Markíze,
- kam sa chystá odsťahovať,
- ako zvládla koronakrízu a čo sa stalo s jej cukrárňou,
- o aké recepty je najväčší záujem a aké je jej najobľúbenejšie jedlo,
- aké má plány na leto.
Väčšina vás pozná prostredníctvom televízie. Aká bola vaša cesta k moderátorstvu?
Povedala by som, že priama. Pred 17-timi rokmi robila Markíza konkurz kde hľadali nových moderátorov. Mne práve vtedy končila materská dovolenka, tak som si povedala, že to skúsim. A vyšlo to (úsmev).
Ako hodnotíte 14 rokov v Markíze? Na čo najradšej spomínate?
V Markíze som 16 rokov, len prvé dva roky som moderovala s Gregorom Marešom, a 14 rokov som v Teleráne s Darom Richterom. Takže hodnotenie bude dlhšie…ale nie. Ja nebilancujem, len s láskou spomínam na všetky vysielania, zážitky, hostí a ľudí z tímu, ktorí robia to, že Teleráno je najsledovanejšia a jedinečná živá relácia na Slovensku.
Popri moderovaní ste sa začali venovať pečeniu, ako to celé začalo?
Piekla som od puberty, a v televízii prišla možnosť zúročiť moju lásku k pečeniu aj v televíznej forme. Odtiaľ bol len kúsok k vydaniu prvej knihy – Pečieme s Teleránom, a postupne prišli ďalšie knihy a ďalšie spolupráce. Pečiem, lebo ma to baví.
Nedávno ste sa rozhodli odísť z Telerána. Čo bolo hlavným dôvodom? Sťahujete sa mimo Slovenska?
Áno, hlavným dôvodom bolo, že bývať budem v Rakúsku, a keďže to nie je hneď za hranicami, odmietla som pendlovať. A tak som sa rozhodla v Teleráne skončiť.
Nie je tajomstvom, že budete bývať v novom dome. Čo by ste o ňom prezradili?
Kaštieľ má krásnu históriu, je z 19-teho storočia a patrí k najkrajším v okolí. Ku kaštieľu patrí aj veľká, nádherná záhrada, kde som sa ja opäť našla.
Vráťme sa ešte k pečeniu. Po akých receptoch je u vašich sledovateľov najväčší dopyt?
Každý chce rýchly koláč upečený raz dva. Ja takéto koláče volám šup šup koláč. Pretože všetko sa zmieša v jednej miske, vyleje na plech a je to, koláč je hotový. A po takýchto je vždy veľký dopyt.
Ako ste zvládli koronakrízu? Ako fungovala vaša cukráreň Iconique?
Bohužiaľ sme mali celý čas zatvorené a rozbiehame sa len veľmi pomaly. Ja som si síce oddýchla parádne, mala som čas aj na lekcie nemčiny, ale práca v cukrárni mi chýbala. Tak verím, že opäť sa to všetko rozbehne.
Aký je váš najobľúbenejší zákusok a na čom si najviac pochutíte ako na hlavnom jedle?
Milujem zákusky z môjho detstva, teda ryžový nákyp a vtáčie mlieko. A čo sa jedla týka – čokoľvek, kde sú zemiaky. Ja milujem zemiaky (úsmev).
Čo je pre vás výzva v pečení? Máte pred nejakými receptami rešpekt?
Dlho som sa “bála” makroniek. Až som si jeden deň povedala, že to konečne budem skúšať, kým to “vychytám” . A aj tak bolo, cesto je veľmi špecifické v tom, akú musí mať presne konzistenciu. A potom začína čarovanie s teplotami pri pečení. Ale keď na to raz prídete, už to budete vedieť stále.
Pripravujete kalendár na rok 2022, čo v ňom nájdeme? Aké novinky ešte chystáte?
Áno, konečne. To si povedali asi všetci, ktorí mi stále písali, prečo nemajú kalendár na tento rok. Dala som dokopy najúspešnejšie a najžiadanejšie recepty z mojich živých vysielaní na FB, kde každú stredu pečiem. Takže konečne budeme mať sladký rok 2022 a ja verím, že to už bude naozaj sladký a hlavne normálny rok bez obmedzení.
Čomu sa venujete, ak práve nepečiete? Čo radi robíte?
Ja milujem prácu v záhrade, to je môj veľký relax. A keď mi ostane čas, vrhnem sa na knihy. Čítaním si krátim chvíle kdekoľvek som a musím čakať.
Máte nejaký sen, ktorý by ste chceli dosiahnuť?
Snov a plánov ešte zopár mám, ale nie sú konkrétne. Teraz sa chcem sústrediť na kaštieľ, ktorý musíme trošku prerobiť, a na jar plánujeme s priateľom otvoriť penzión. To je teraz hlavný cieľ.
Aké máte plány na leto? Máte dve dospelé deti, chystáte sa niekam aj spoločne?
Plány na leto sú vzhľadom na situáciu veľmi “skromné”. Chýba mi more a cestovanie, samozrejme, ale mám to nastavené tak, že teraz vydržím rok – dva doma, a potom, keď sa opäť bude dať cestovať, v pokoji pôjdem. Takže ostávam doma, rovnako ako deti. Obe už pracujú.
Skúste nám dať tri rady pre ženy, ktoré chcú ísť za svojím snom.
Usmievať sa vždy za každých okolností, čokolvek nám príde do cesty, nádych – výdych, úsmev, a až potom riešiť.
Hľadať riešenia, ja sa riadim touto radou psychológov: Keď sa zameriaš na problém, budeš mať viac problémov. Keď sa sústredíš na možnosti, budeš mať viac možností.
Snívať vždy a nebáť sa ani veľkých snov, ktoré sa zdajú nereálne. Vizualizovať si plány, projekty. A postupne sa človek dopracuje aj ich realizácii.
Zdroj foto: Instagram Adriany Polákovej @adriana_polakova