Ako som dostala pokutu za fotografiu v článku alebo aké fotografie môžete zverejniť na webe?

0
Ako som dostala pokutu za fotografiu v článku alebo aké fotografie môžete zverejniť na webe?

Pred dvoma týždňami mi prišiel mail, ktorý neželám nikomu. Týkal sa neoprávneného uverejnenia fotografie známej herečky na mojom webe.

„Podľa podkladov od spoločnosti Reuters News & Media Inc neposkytla společnost Reuters News & Media Inc, ani žiadny z jej partnerov platnú licenciu na používanie tohto obrázku.

„Prosíme, aby ste behom 14 dní od dátumu tohoto dopisu přijali jedno z následujících opatrení: Pokiaľ neexistuje platná licencia alebo oprávnenie k používaniu obrázku, musíte obrázok vymazať z webovej stránky a zaplatiť náhradu škody ve výške ušlých licenčných poplatkov €310.00 za doterajšie používanie.“

V prílohe bol printscreen z mojej stránky stylist.sk, kde som v článku o farebnej typológii použila fotografiu herečky Angeliny Jolie. Mala som ju z nejakej stránky a myslela som si, že stačí uviesť zdroj. Nestačilo. Začala som gúgliť, či sa takéto prípady bežne stávajú.

Čo napísali iní?

Niektorí tvrdili, že to mám jednoducho ignorovať, iní varovali, že pokutu treba zaplatiť, ak k neoprávnenému použitiu fotografie skutočne došlo. Niektorí sa vraj naťahovali aj niekoľko rokov, dostávali rôzne výzvy na zaplatenie, dokoncia priamo poštou domov, pričom pokuta sa zvyšovala.

Hlavne som si overila, či spoločnosť PicRights Austria GmbH existuje a priamo cez Reuters som si preverila, že naozaj, táto spoločnosť koná v ich mene. A keď som sa prehravala fotografiami celebrít, nakoniec som tú predmetnú fotografiu u nich aj našla. Poradila som sa s bratom právnikom, a ten mi povedal, aby som na mail odpovedala a ospravedlnila sa a vysvetlila, že obrázky neboli použité na komerčné účely. A ak sa preukážu, že konajú v mene Reuters, mám zaplatiť.

Nakoniec mi ponúkli, že predmetnú sumu mi je Reuters ochodný znížiť na 217 EUR, s tým, že ju mám zaplatiť do 22.10. Odpísala som, aby sa ešte vyjadrili, či je to k tomuto dátumu všetko, čo na mojom webe našli. Nechcela som sa dostať do situácie, aby odo mňa požadovali ďalšie a ďalšie sumy, pretože som naozaj netušila, či ešte niečo nájdu, i keď som posťahovala väčšnu článkov, kde boli použité fotografie s celebritami. Po ich potvrdení som im tú sumu zaplatila.

Pri uverejňovaní obrázkov a obrázkov na sociálnych sieťach – Instagram, Facebook, Pinterest a ďalších platformách – existuje veľa nejasností. Čo je zákonom dovolené a čo nie?

Čo môžete robiť:

• Môžete postovať obrázky, ktoré ste vyhotovili sami.

• Môžete uverejňovať obrázky, na ktorých zverejnenie máte povolenie. Ak vás váš priateľ odfotí a pošle vám fotku a povie „môžeš to zverejniť“, máte povolenie.

• Môžete postovať obrázky zo stránok, ktoré vám na to udeľujú výslovné povolenie. Pixabay je jednou zo stránok na zdieľanie obrázkov pre obrázky bez licenčných poplatkov, ktoré môže ktokoľvek použiť na osobné alebo komerčné účely. Existuje mnoho ďalších bezplatných stránok s obrázkami (napríklad Unsplash a Pexels). Ale vždy si prečítajte podmienky použitia: Je to zadarmo? Môžem obrázok použiť na osobné účely vo svojom účte Instagram alebo Facebook? Na komerčné účely, na moju firemnú webovú stránku alebo sociálne médiá? Vyžaduje stránka odkaz späť?

• Ak stránka požaduje vašu kreditnú kartu, skontrolujte, či sa neprihlasujete na mesačný odber založený na poplatkoch.

• Ak dostávate honoráre za fotografovanie, uzatvorte písomnú zmluvu, v ktorej bude jasne uvedené, kto čo môže s vašimi fotografiami urobiť.

Taktiež je etické uvádzať meno fotografa pri písaní článko o nejakom evente, kde použijete jeho fotografie. Alebo keď robíte o niekom článok a poskytne vám profesionálne urobené fotografie, spýtajte sa na autora.

pixabay.com

Čo nemôžete robiť:

• Nemôžete uverejňovať obrázky, ktoré nie sú vaše, bez výslovného súhlasu vlastníka (mnohokrát je fotograf vlastníkom). Patria sem fotografie celebrít alebo osobností verejného života. Aj keď to robia všetci ostatní. Môžete dostať list so žiadosťou o licenčné poplatky.

• Ak náhodou odfotíte celebritu alebo verejnú osobu, môžete to zverejniť ako „pozorovanie celebrít/osôb“ (napríklad „pozrite sa, koho som videl v spoločnosti Microsoft“), ale nie v súvislosti s akýmkoľvek produktom alebo službou.

• Aj keď získate obrázok verejne činnej osoby alebo celebrity z Pixabay alebo z iných bezplatných stránok, tento obrázok nemôžete použiť v súvislosti s vašim podnikaním. Takéto použitie by sa dalo chápať ako potvrdenie alebo sponzorstvo, ktoré by bolo v rozpore so zákonom o ochranných známkach. Ak obrázok používate na vytvorenie evidentnej paródie na spravodajské účely, potom sa na vašu paródiu môže vzťahovať výnimka z porušenia princípu fair use.

Nepresúvajte obrázky z webových stránok iných ľudí alebo z účtov sociálnych médií na vlastné účty: hovorí sa tomu porušenie autorských práv. Toto je najväčší prešľap a na predmete zdieľania (celebrita, verejná osoba, náhodný cudzinec, krajina, spotrebný produkt) nezáleží. Nerobte to, keď nemáte písommné povolenie.

Zdroj nestačí uviesť!!!

• Ak chcete použiť fotografie na stránkach Getty Images alebo Shutterstock, prečítajte si podmienky použitia. V závislosti od toho, aké práva si kúpite, existujú rôzne spôsoby použitia: iba osobné, iba redakčné, iba určité druhy komerčného použitia. Môžu existovať aj časové limity – obrázok je možné napríklad používať iba šesť mesiacov.

Je veľmi ľahké nechať sa unášať aspektmi voľného pohybu online, ale ak zvažujete zverejnenie fotografií alebo obrázkov niekoho iného, ​​uistite sa, že na to máte právo.

pixabay.com

Ako je to s obrázkami z Wikipédie?

Závisí to od individuálneho obrázku. Aj keď je všetok text Wikipédie dostupný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike License (CC-BY-SA), obrázky a ďalšie médiá sú licencované oddelene. Patria do jednej z troch kategórií:

1. Verejné médiá (public domain media)

Ak vypršala platnosť autorských práv alebo sa ich niekto vzdal. Na používanie takýchto obrázkov nie sú žiadne autorské práva, napriek tomu je dobré uviesť autora (autorov) a miesto, kde ste obrázok získali.

2. Voľne licencované médiá (free licenced media)

Tieto tvoria väčšinu obrázkov Wikipedie a všetkých obrázkov na Wikimedia Commons (ktoré nie sú verejne dostupné).

Môžete ich použiť na svojom webe, pokiaľ rešpektujete licenčné podmienky – licencia bude uvedená na stránke so súborom. Obvykle sú tieto priame, napr. CC-BY-SA, ktoré predovšetkým vyžadujú, aby ste uvádzali autorov a používali rovnakú licenciu na odvodené diela, ale v každom prípade skontrolujte, či dodržiavate licenčné podmienky. Ak ich nedodržiavate, ich používanie je porušením autorských práv.

3. Médiá na „férové“ použitie (fair use media)

Sú menšinou, ale sú však komplikovanejšími prípadmi. Tieto súbory nie sú verejným vlastníctvom ani nie sú chránené bezplatnými licenciami; Wikipedia ich skôr používa bez licencie podľa amerického zákona o fair use, s výnimkou autorských práv.

Prípadom fair use je ich používanie spoločnosťou Wikipedia na neziskové a vzdelávacie účely. Zásady Wikipédie týkajúce sa ich používania sú prísnejšie, ako vyžaduje zákon. To sa nemusí vzťahovať na vaše používanie, a to dokonca za predpokladu, že ste v USA alebo v inej jurisdikcii s podobnými zákonmi. Americký zákon o fair use sa týka „účelu a charakteru“ použitia fotografii vrátane „toho, či je takéto použitie komerčného charakteru alebo je určené na neziskové vzdelávacie účely“.

Použitia, ktoré vylučujú možnosť vlastníka autorských práv profitovať z pôvodného diela tým, že slúžia ako náhrada dopytu po tomto diele, pravdepodobne nebudú považované za čestné použitie.

Zdroj: jdsupra.com, foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie