Ako som prišla k 6000 followerom na Instagrame za 2 dni

2
Ako som prišla k 6000 followerom na Instagrame za 2 dni
Foto: Gabriela Teplická

Veľa sa rozpráva o umelých účtoch na Instagrame a Instagram konečne zasiahol, a začína čistiť účty, ktoré nepatria ľudom – sú to tzv. boti. Tieto instagramové účty sú umelo generované, klonované a exponenciálne rozmnožované. Za avatar foto sa neskrýva človek – je to len bot. Rovnako Instagram začal čistiť nielen botov, ale aj umelo zbierané lajky a komentáre, aby bol pobyt pre užívateľov, marketérov a značky na Instagrame transparentnejší.

Botov si ešte v nedávnej minulosti nakupovali blogeri, aby im svietili na poli followers veľké čísla, aby mohli firmám predávať reklamný priestor na svojom Instablogu. Časom však firmy zistili, že niečo tu nehrá, lebo predajné konverzie, ale aj povedomie o značke boli mizerné. Začali pátrať a prišli na to, že 60 percent blogerov mali nakúpené umelé účty. Z botov platiaci klienti nebudú, a preto celá spolupráca strácala zmysel. Veľa nepoctivých blogerov sa zľaklo, lebo došlo k bloknutiu ich účtu, kvôli nekalej a nedovolenej aktivite. Resp. sa zobudili a na účte im svieti pravdivé číslo sledovateľov /instagram vymazal botov/, preto jedného rána môže 1 miliónový bloger nájsť na účte reálnych 100 000. Zadávatelia reklamy budú spokojní, konečne to začne byť s platenými spoluprácami fér.

Foto: Mária Takáčová

Pár dni pred spustením vynovenej umelej inteligencie pre čistenie umelo nafúknutých účtov „nepoctivých“ blogerov na Instagrame som dostala na účet nemilý darček. Niekto mi „nakúpil“ resp. nasmeroval 6000 botov na IG biznis účet INSTARANAJKY. Ak ma ešte nepoznáte, som TAMI a venujem sa marketingu na Instagrame. Pomáham práve biznisom a osobnostiam na Instagrame prosperovať, a z dlhodobého hľadiska aj konzistentne zarábať a marketovať produkty/služby/udalosti/projekty. Vždy som kategoricky vystupovala proti „nekalej technike“ zvyšovania čísla followers nákupmi botov. A hľa, jedného nadrána… Stal sa útok botokobyliek.

Útok botov

Za jednu hodinu mi nabehlo 4000 tureckých botov, ktorí mi zvýšili počet sledovateľov na 5000, a útok sa zopakoval ďalší deň o 1 ráno. Môj účet bol zaplavený botmi a čaká ma ich manuálne čistenie. Ešte že ich neprišlo 100k, potom by to bolo likvidačné. Môže sa to nazvať aj konkurenčný boj v kybernetickej rovine. Cieľom takejto taktiky v prípade poctivých blogerov je diskreditovať účet a nechať ho zablokovať samotným Instagramom.

Instagram vás zatiaľ nevie chrániť pred massfollow, sledovaním botmi, spamom a hackermi. Dokazovanie IG podpore, že ja som si ich nenakúpila, je zdĺhavé a odblokovanie účtu bude trvať aj niekoľko mesiacov. A hlavne – po odblokovaní začínate od začiatku, pretože dosahy a interakcie sú na bode mrazu.
Pýtate sa, ako je možné, že ja som si botov nenakúpila a napriek tomu mi môžu pribudnúť na účte?
Možnosti je veľa, ale každý šikovnejší marketér z agentúry a firma ponúkajúca massfollow sa vedia sa napojiť na vašu API (presne tak, ako to robia aplikácie tretej strany) a na účet vám poslať „nežiadúci“ dar. Vedia prejsť cez appku, ktorú ste si inštalovali do telefónu, geolokáciu či emailový prístup. Možností je veľa…

A viete, čo je na tom najnepríjemnejšie, že botov musíte čistiť manuálne (cez aplikáciu by ste prečistili aj reálnych ľudí), čiže účet po účte vymazávate ručne, urobíte 12000 klikov na report a vymazanie, a trvá to pár dní. A neviete pribúdaniu botov zabrániť – jedine tak, že si prepnete účet na privátny a ešte zopár tipov vám dám, aby ste botoútoky prežili so cťou.

Prečítajte si aj článok o mýtoch na Instagrame

Foto: Gabriela Teplická

Ako chrániť biznis účet pred botmi:

Boti môžu začať sledovať Váš biznis účet bez vášho vedomia a nedajú sa filtrovať (iba ak by ste si neustále zatvárali účet na privátny)

1. Okamžite, ako si všimnete, že vám rýchlosťou svetla pribúdajú sledovatelia z iných krajín (najčastejšie India, Čína, Kórea, Turecko, Malajzia, atď.), choďte do nastavenia svojho účtu a prepnite sa na osobný, a potom na privátny účet. Každý prichádzajúci follower bude odteraz odsúhlasovaný vami.

2. Niekoľko z boto-účtov nahláste ako spam (klik na report) a takisto napíšte na podporu, že máte takýto problém a pripojte aj screen shot.

3. Môžete si stiahnuť appku Cleaner IG, aby ste manuálne nemuseli mazať každého jedného bota, alebo si rezervujte pár hodín a manuálne ich povymazávajte. Ťahali by vám účet, vaše interakcie a dosahy dolu.

4. Choďte na Instagram z počítača, otvorte si v nastaveniach účtu – autorizované aplikácie tretej strany, ktoré vstupujú do vášho účtu cez API (ak využívate analytiku, linktr.ee alebo later.com) a vymažte ich. Možno budete prekvapení, koľko appiek máte autorizovaných pre vstup do účtu na IG.

5. Zmeňte heslo účtov na IG aj FB.

6. Zapnite si dvojfaktorovú autentifikáciu. Autentifikačné kódy budú chodiť na email a telefón, ktoré sú iné, ako oficiálne známe emaily či kontaktné telefóny v kontaktných údajoch účtu. Tajný email a telefónne číslo musia byť aktívne, na dosah ruky, a heslá poznáte len vy.

7. Po vyčistení si znovu účet prepnete na osobný a potom na biznis.

Foto: Gabriela Teplická

TIP nad zlato a za toto si prosím LAJK a FOLLOW pre @instaranajky

Biznis účet v nastaveniach profilu premenujte (dočasne). Vytvorte nový účet, ktorý sa volá presne tak ako váš predchádzajúci účet. Takto botov presmerujete na novovzniknutý účet rovnakého názvu a nebude vám špatiť vami vybudované publikum a hodnoty. Hm, to by mohlo pomôcť.

Ak spozorujete, že z vášho účtu sa vykonáva nejaká aktivita, ktorú ste vy nespúšťali, radšej sa sami dočasne odstavte – bloknite účet, kým sa to nevyrieši. Pri dokazovaní na podpore Instagramu vám ho rýchlejšie odblokujú, ako v prípade, že vám účet zablokuje samotný Instagram.

Veľa šťastia a nech sa to stáva čo najmenej.

TAMI

www.tamaragoncarova.sk

žiadne príspevky na zobrazenie

2 KOMENTÁRE