Šikovné aplikácie, ktoré vám pomôžu žiť udržateľnejším životom

0
Šikovné aplikácie, ktoré vám pomôžu žiť udržateľnejším životom

Hovorí sa, že by sme nemali byť neustále otrokmi našich smartfónov. V konečnom dôsledku nám však mnohé aplikácie pomáhajú robiť veci šikovnejšie. Prinášame vám teda tipy na aplikácie, ktoré vás nasmerujú k ekologickejším rozhodnutiam.

Žiť udržateľne je v dnešnej dobe viac ako potrebné. Tieto aplikácie vás naučia recyklovať efektívnejšie, robiť malé zmeny v životnom štýle alebo zistiť vašu reálnu uhlíkovú stopu. Čo je skvelé, sú zadarmo a vďaka nim zlepšíte svet okolo seba – krôčik po krôčku. Väčšina z nich je dostupná pre iOs aj pre Android.

EcoCharge

Aj vy pri nabíjaní vašich zariadení zabudnete, že sú v zástrčke, a to aj niekoľko hodín po úplnom nabití? Táto aplikácia vás upozorní, keď je smartfón (alebo iné zariadenie) úplne nabitý. Nielenže tak zabránite zbytočnému plytvaniu elektrinou, ale taktiež predĺžite život batérií. Aplikácia okrem toho ponúka chytré tipy ako efektívne využívať energiu zariadenia.

GoodGuide

GoodGuide je aplikácia, ktorá umožňuje vyhľadávať a skenovať najrôznejšie spotrebné produkty – ide najmä o kozmetiku, ale aj potraviny či výrobky pre domácnosť. Upozorňuje tiež na škodlivé látky, ktoré sa vo výrobkoch nachádzajú. Hodnotenie produktov je založené na vedeckých výskumoch a hodnoteniach. GoodGuide vám poskytne aj zoznam alternatívnych výrobcov.

ekológia, aplikácie
Foto: GoodGuide.com

Významným krokom v udržateľnom živote je tiež obmedzenie plastu. Prečítajte si, ako na to

Think Dirty

Táto aplikácia je tzv. „must-have“ pre každú milovníčku makeupu a kozmetiky. Think Dirty umožňuje zistiť, či sa vo vašich produktoch nachádzajú toxické a neetické ingrediencie. Stačí pritom naskenovať čiarový kód z obalu alebo zadať presný názov výrobku.

Foto: wonderfullylivinglife.wordpress.com/

Podobnú databázu kozmetiky poskytuje aj appka INCI Beauty. Ak daný produkt nenájdete v jednej aplikácii, určite ju nájdete v databáze druhej. Pozitívne je, že môžete pridávať výrobky, ktoré ešte aplikácia nezmapovala a rozšíriť tak jej databázu.

Pravdepodobne vás prekvapí, ako málo skrášľovacích prípravkov z vašej poličky je pre vás naozaj bezpečných. Tieto aplikácie sú dobrým impulzom na to, aby sme viac investovali do kvalitnej prírodnej kozmetiky bez ropných derivátov a bez testovania na zvieratách. Nejde však len o naše zdravie – toxické látky v kozmetike ďalej putujú odpadovými vodami a v prírode sú nerozložiteľné.

Oroeco

Prihláste sa, zadajte svoje údaje a Oroeco na základe viacerých aspektov vyhodnotí, ako váš život ovplyvňuje klimatické zmeny. Sleduje napríklad váš spôsob cestovania, spotrebu energií v dome či výber stravy – každý detail vášho života vedúci k vplyvom na životné prostredie. Aplikácia tak vypočíta vašu celkovú uhlíkovú stopu. Ponúka aj návrhy na jej zníženie a personalizované tipy, čo v konečnom dôsledku ušetrí vaše peniaze a pomôže planéte.

Podobným spôsobom fungujú aj aplikácie ecoFootprint, Zero Carbon a My CO2 Calculator.

Good On You

Táto aplikácia vám pomôže vyzerať štýlovo, no zároveň nakupovať oblečenie od etických spoločností. Dnes je totiž skutočne ťažké zistiť, ktorej značke sa dá v oblasti udržateľnosti veriť.

Používanie aplikácie je jednoduché: vyhľadáte si meno svojej obľúbenej značky alebo typ produktu. Následne si môžete pozrieť, nakoľko etická je daná značka oblečenia. Hodnotenie spoločnosti sa odvíja od pracovných podmienok zamestnancov, vplyvu na životné prostredie aj rešpektovanie práv zvierat. Na základe toho sa uľahčí vaše rozhodovanie, v akej predajni nakúpiť.

Nanešťastie, mnoho komerčných obchodov stále veľmi slabo (ak vôbec) pracuje na udržateľnej výrobe oblečenia, čo koniec-koncov zistíte aj sami. V tomto ohľade vám aplikácia pomôže vybrať si „menšie zlo“ – teda značky, ktoré sa snažia aspoň o nejaké zmeny.

Prečítajte si aj: Najlepšie aplikácie pre biznis plánovanie

Dropcountr

Budúcnosť čistej, pitnej vody je otázna. Aplikácia Dropcountr, ako už vyplýva z názvu, kontroluje vašu spotrebu vody. Sleduje, koľko galónov vody spotrebujete ročne, mesačne, týždenne alebo na dennej báze. Aplikácia tiež motivuje k šetrnejšej spotrebe vody. Dokonca si môžete skontrolovať, koľko ste ušetrili vďaka nižšej spotrebe.

aplikácie, ekológia
Foto: treehugger.com

Tap – Find Water Anywhere

Šikovná aplikácia, ktorá nájde zdroje pitnej vody, kdekoľvek sa nachádzate. Nemusíte si tak zakaždým kupovať vodu v plastovej fľaši. Hlavne však nezabúdajte nosiť svoju udržateľnú fľašu stále so sebou. Aplikáciu Tap využijete doma aj v zahraničí.

Foto: appagg.com

Go Green Challenge

Táto doslova „zelená aplikácia“ funguje na princípe pravidelných výziev. Tie majú podobu denných alebo týždenných úloh, pričom vás majú posúvať v ekologickejších rozhodnutiach. Denné úlohy sú jednoduchšie a ľahko zvládnuteľné – napríklad máte v obchode uprednostniť potraviny s iným obalom ako plastovým (ideálne v skle, alebo bez obalu). Týždenné „tasky“ sú náročnejšie a môžu predstavovať trošku väčší zásah do komfortu – zvoliť si napríklad mestskú dopravu namiesto samostatnej jazdy autom. Po každej splnenej úlohe aplikácia zobrazí zaujímavú informáciu o životnom prostredí.

Niektoré úlohy sa vám nepodarí splniť na 100 %. To ani nikto neočakáva. Veľkým plusom aplikácie je najmä to, že nám ukazuje, aké zmeny v našom živote budú skutočne prínosné pre životné prostredie. Po čase sa tieto úlohy pre vás stanú prirodzenými a pre udržateľnejší život nebudete potrebovať žiadnu aplikáciu.

Foto: www.qimai.cn

Chcete podporiť Akčné ženy a rozvoj podnikania žien na Slovensku? Môžete nám prispieť:

 

 

 

 

žiadne príspevky na zobrazenie