Úspešná dizajnérka Phoebe Philo buduje vlastnú módnu značku

0
Úspešná dizajnérka Phoebe Philo buduje vlastnú módnu značku

Meno Phoebe Philo nie je vo svete odevného priemyslu žiadnou novinkou. Ambiciózna Britka patrí dlhodobo medzi dizajnérsku elitu aj napriek krátkej pauze, počas ktorej sa z módneho trhu vytratila. Práve tá jej pomohla urobiť jedno zo životných rozhodnutí, ktorého výsledkom je budovanie vlastnej značky.

Ohlásenie vzniku značky Phoebe Philo bolo pre mnohých prekvapením, obzvlášť po tom, čo si stálica odevného priemyslu dopriala 3-ročný oddych. Počas neho sa objavovalo množstvo špekulácií o konci kariéry jednej z najúspešnejších dizajnérok v histórii. Tie však vyvrátil jej ohlásený návrat na scénu, ktorý šokoval celý módny priemysel. Phoebe sa totiž do sveta módy vracia ešte s väčšími ambíciami, ktoré vyústia do založenia vlastnej značky.

Vzťah k móde budovala od detstva

Phoebe mala blízko k móde už ako dieťa. S rozvíjaním talentu príliš dlho neotáľala a už v 14 rokoch šila prvé módne kúsky. Tie vznikali vďaka šijaciemu stroju, ktorý dostala od rodičov, priamo v jej izbe. Svoje kreatívne cítenie mohla neskôr rozvíjať aj vďaka štúdiu na umeleckej škole Central Saint Martins, ktorá bola svojho času jednou z najprestížnejších škôl svojho druhu v celom Londýne.

Štart kariéry a vstup na módny trh

Po absolvovaní štúdia na spomínanej londýnskej škole si Phoebe rýchlo našla uplatnenie vo vysnívanom obore. V roku 1997 sa jej ušla pozícia asistentky Stelly McCartney, ktorá bola vtedy jednou z hlavných postáv francúzskej značky Chloé, v súčasnosti známej skôr vďaka parfumom. Stella mala na starosti návrhy módnych kolekcií, pri ktorých tvorbe jej ako hlavná asistentka pomáhala práve Phoebe. V roku 2001 sa ale ich spolupráca ukončila. Stella založila vlastnú značku a svoju pozíciu prenechala Phoebe, čo odštartovalo jej úspešnú kariéru.

Postavila na nohy 2 módne značky

Chloé – Phoebe sa dostala na lukratívnu pozíciu v čase, kedy značka Chloé prechádzala dosť veľkou skúškou. Po 50 rokoch pôsobenia na trhu zaostávala za konkurenciou a mnohí ju odpisovali. Prvé impulzy oživenia prišli už za čias tandemu Stella a Phoebe. K opätovnému návratu na vrchol však prišlo až po roku 2001, kedy za dizajn a prevedenie nových kolekcií zodpovedala Phoebe.

Céline – Oživenie značky Chloé vzbudilo pozornosť celého odevného priemyslu. Phoebe tak po odchode z dôvodu materskej dovolenky dostala viacero ponúk vrátane ponuky od LVMH, ktorá zastrešuje značku Céline. Tá mala podobné problémy ako Chloé, no dosadenie britskej posily na pozíciu kreatívnej riaditeľky sa ukázalo ako správna voľba. Phoebe vniesla novým kolekciám minimalistický rukopis vsádzajúci na jasné farby a pohodlné strihy, čo pomáhalo zvyšovať predaj počas celých 10 rokov jej pôsobenia na tejto pozícii.

Návrat na scénu s novou značkou

Vysoké pracovné nasadenie počas celých 10 rokov a príchod druhého dieťaťa na svet viedli Phoebe k ďalšiemu odchodu. Aj počas druhej pauzy, ktorá trvala od roku 2018, ju oslovovali popredné módne domy. Všetky ponuky ale odmietla, čo podporilo špekulácie o definitívnom konci kariéry. Phoebe sa však zatiaľ potajomky pripravovala na najväčší pracovný krok, aký kedy urobila. Tým bude rozbehnutie vlastnej módnej značky, ktoré je aktuálne skoro hotovou záležitosťou.

Premiéra Phoebe Philo budúci rok 

Značka s rovnomenným názvom po svojej zakladateľke (Phoebe Philo) si odbije premiéru v priebehu budúceho roka. Konkrétny termín vstupu na trh zatiaľ nie je známy, no isté je, že spoločnosť sa okamžite dostane medzi elitu. Za Phoebe totiž stojí Bernard Arnault, ktorý je okrem iného vlastníkom módneho impéria LVMH. Phoebe tak bude prepojená s rovnakými partnermi a mecenášmi ako počas 10 rokov práce pre značku Céline. Tentoraz však bude na samom vrchole danej značky a okrem zodpovednosti za návrhy kolekcií bude zodpovedať za chod celého biznisu.

Foto: www.pixabay.com

Štartovacia pozícia britskej dizajnérky nebude silná len vďaka spojenectvu s prvým mužom veľkého módneho impéria. Sľubné vyhliadky na dobytie módneho trhu jej zaisťujú aj bohaté skúsenosti a silné renomé, ktoré si v tejto brandži vybudovala. Nie náhodou bola ocenená aj prestížnym ocenením British Designer of the Year a časopis Time ju zahrnul do zoznamu najvplyvnejších žien planéty.

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie