Avokádo k nám prišlo až z Južnej a Strednej Ameriky. Správne zrelé avokádo je známe pre svoju zelenú farbu, maslovú textúru a bohatú nádielku telu prospešných látok, ktoré sa v ňom nachádzajú. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov ako C, K, E či B6.
V dnešnom článku sa pozrieme na to ako avokádo dokážeme zakomponovať do našich pokrmov. Nátierka guacamole nie je jediným chutným jedlom, ktoré z neho môžeme pripraviť. Či už máte chuť na niečo sladké alebo slané, ste tu správne!
Avokádová polievka
Tento skvelý rýchly recept poteší milovníkov krémových polievok. Na jeho prípravu budete potrebovať jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, smotanu na šľahanie, dva hrnčeky domáceho vývaru, šťavu z limetky a neočakávane… 4 avokáda.
V hrnci si na oleji orestujeme cesnak s cibuľkou, do ktorého následne pridáme vývar a šťavu z limetky. V nasledovnom kroku primiešame na jemno nakrájané avokádo a koreniny podľa chuti. Predtým ako zmes rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu na šľahanie a následne necháme celú zmes prevariť.
Pre milovníkov pikantnej chuti polievku dokonalo dochutí jalapeňos a na pri servírovaní môžeme pridať semiačka alebo opečené chlebové krutóny.
Avokádová zmrzlina
Potrebujete sa schladiť? V týchto teplých letných dňoch vám takáto pochúťka zahrá na tú správnu nôtu. Na jej prípravu budete potrebovať 2 zrelé avokáda, sušený zázvor, s ktorým to ale netreba prehnať, šľahačkovú smotanu. Ideálne takú, ktorá má čo najvyššie percento tuku. V pomere 1:1 k šľahačke pridáme mlieko, ktorého druh je úplne na preferencii kuchára. Poslednou ingredienciou bude už len sladké kondenzované mlieko a štipka soli.
Príprava je naozaj jednoduchá. Všetko spolu v mixéri rozmixujeme a vylejeme do nádoby, ktorú potom v mrazničke necháme vychladiť aspoň na 3 hodiny. Túto pochúťku pokojne nechajte v chlade aj počas celej noci.
Avokádový caprese šalát
Recepty zakončíme ľahkým šalátom so zaujímavou chuťou, pretože v ňom skombinujeme suroviny, o ktorých by ste si ani nepomysleli, že by spolu mohli tak dobre ladiť.
Na tento šalát budeme potrebovať rukolu, špenát, mozarellu, balzamiko na pokvapkanie, oriešky, najlepšie píniové alebo vlašské, avokádo, a netradičným komponentom budú jahody, ktoré ozvláštnia chuť tohto pokrmu. Na posypanie šalátu môžete nadrobno nakrájať mätu a pridať ju na vrch. Dobrú chuť!