Quina je zdravý a výživný doplnok jedálnička. Ak ste ju doteraz nevedeli využiť v kuchyni, vyskúšajte tento slaný koláč na spôsob zemiakovej baby. Je pripravený z bežných surovín, ktorých chuť nikdy nesklame. Tak verím, že bude chutiť aj vám.
Čo je quinoa alias mrlík čílsky? Quinoa je kvitnúca rastlina z čeľade amarantových. Je to bylinná jednoročná rastlina pestovaná ako plodina predovšetkým pre svoje jedlé semená. Jej semená sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály.
Inkovia ju volali „matkou obilia“, hoci quinoa nie je žiadnym obilím, ale je tzv. pseudoobilím – príbuzným so špenátom, mangoldom a červenou repou. Jedia sa väčšinou obiliu podobné semená.
Ingrediencie:
- 250 g quinoa
- 2 vajcia
- 100 g slaninky
- 100 g syra
- 1 cibuľa
- majoránka
- soľ
- korenie čierne
Postup:
Quinou uvaríme vo vode v pomere 1:2. Slaninku pokrájame na kocky a spolu s cibuľkou opečieme. Pridáme uvarenú quinou, vajcia a syr alebo bryndzu. Zamiešame a dochutíme soľou, korením a majoránkou.
Pečieme vo vymastenej forme na 200 °C asi 30 minút.