
Veľkonočný slaný koláč so špenátom a vajíčkami je skvelou voľbou na sviatočný stôl. Kombinuje jemnú chuť špenátu, krémovú náplň a chrumkavé cesto, čo z neho robí ideálnu pochúťku na jarné sviatky a oslavy.
Vďaka vajíčkam je nielen chutný, ale aj výživný a krásne farebný. Tento koláč si môžete pripraviť ako ľahký obed, pohostenie pre návštevu alebo súčasť veľkonočného menu.
Veľkonočný slaný koláč so špenátom a vajíčkami
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 200 g čerstvého špenátu
- 4 vajcia
- 150 g syra (napr. feta alebo parmezán)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
- 1 vajce na potretie
Prečítajte si aj: Čo napiecť na Veľkú noc? Recept na mrkvový koláč
Postup:
- Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno a orestujte na panvici.
- Pridajte nasekaný špenát a krátko poduste.
- V miske zmiešajte špenátovú zmes so smotanou, vajcami, strúhaným syrom, soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Lístkové cesto vyvaľkajte a vložte do koláčovej formy.
- Nalejte pripravenú zmes na cesto a rovnomerne rozotrite.
- Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 180 °C asi 35 minút, kým koláč krásne zozlatne.