Mirka Luberdová: Zvykli sme si siahať po komerčnom stravovaní

0
Mirka Luberdová: Zvykli sme si siahať po komerčnom stravovaní
mirka luberdova

Mirka Luberdová sa zdravému stravovaniu venuje už 8 rokov. V priestoroch Campus City s ňou Martina Beňová z Akčných žien spravila rozhovor. Mirka nám porozprávala o zdravej strave a o projekte Neporovnávaj sa.

Mirka s úsmevom vraví, že keby ju niekto stretol po desiatich rokoch, bol by prekvapený tým, čo robí. Kedysi mala negatívny vzťah k jedlu a bojovala so stravou a s vlastným telom, čo nebola tá správna cesta. Až po rokoch si vybudovala pekný vzťah k výžive a teraz siaha najmä po základných surovinách.

Mirka hovorí, že sme si zvykli siahať po komerčnom stravovaní. Vo veľkej miere našu stravu ovplyvňujú reklamy a médiá, a tak konzumujeme potraviny, ktoré nie sú vhodné pre naše zdravie.

Mirka Luberdová
Mirka Luberdová

Aká strava je pre naše telo najlepšia?

Mirka tvrdí, že to, čo si vytvoríme doma. Domáci segedínsky guláš je lepší ako v konzerve. Najhoršie sú polotovary a už hotové jedlá, lebo veľa značiek používa lacné ingrediencie, aby jedlá vydržali čo najdlhšie. Aspoň zo 60-70% by mala byť zastúpená zelenina, strukoviny a zdravé obiloviny, napríklad pšeno a pohánka. To, že zdravá strava je drahá, je mýtus.

Ako na deti?

Deti sa k nej v zdravej strave tiež pridali. Kedysi robila tri rôzne jedlá pre každého, ale dnes len jedno jedlo pre všetkých v miernej obmene. Netreba vždy tlačiť na pílu a keď dieťa niečo odmieta, možno sa za tým skrýva intolerancia. Je treba sledovať, kto čo má rád. Jednému dieťaťu preto mixuje potraviny a robí polievky, alebo sa deti inšpirujú navzájom. Niekedy si všimnú, čo konzumuje mama, a potom si sami vypýtajú a ochutnajú.

Čo by nemalo v jedálničku chýbať?

Jedálniček by mal byť vyvážený. Nemali by sa vynechať sacharidy, keď ich kvôli diéte vylúčime, a potom sa k nim vrátime, tak telo si to zapamätá a všetko ukladá. Priveľa bielkovín tiež nie je dobré jesť, zaťažuje to organizmus. Mirka neodmieta sladké, robieva aj zdravé koláče, ale nezjedia hneď celý plech, konzumujú ho postupne.

Pozitívny vzťah k telu v projekte Neporovnávaj sa

Mirka sa začala venovať modelingu pred 18 rokmi, kde ich nafotili na Polaroid a poslali fotografiu na opačný koniec sveta, a nikto nemal šancu tú fotografiu upraviť. Dnes sa dievčatá príliš porovnávajú s vyretušovanými fotografiami, a majú to o to ťažie. Od 12 rokov začínajú s diétami, čo je veľká škoda, lebo si spomaľujú metabolizmus. Dnes je vysoké percento žien s poruchou príjmu potravy. Je dôležité ukázať deťom, ako vyzerá zdravý tanier a primeraná porcia. Už v tehotenstve je dôležité to, čo jete.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

 

 

žiadne príspevky na zobrazenie