Najjemnejšia a najmäkšia domáca vianočka

0
Najjemnejšia a najmäkšia domáca vianočka

Vôňa čerstvo upečenej vianočky je na nezaplatenie. Recept nie je žiadna rýchlovka, ale keď ju urobíte raz, budete si to chcieť opakovať. Overený recept na domácu vianočku z kvásku vám zaručí mäkké a nadýchané pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku.

Tajomstvo úspechu spočíva v pomalom kysnutí cesta a správnej technike pletenia. Poďme sa spolu pustiť do prípravy tej najjemnejšej domácej vianočky.

Ingrediencie potrebné na prípravu vianočky

Rozkvas:

  • 100 g kvások LM (lievito madre)
  • 100 g vlažnej vody
  • 100 g hladkej múky (pšeničná 00)

Necháme kysnúť 5 – 8 hodín pri izbovej teplote.

Vyskúšajte aj fazuľové brownie od Mirky, cícerovú krémovú polievku na zahriatie či domáce mäsové guličky so zemiakmi od Petra.

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 650 g hladkej pšeničnej múky (00)
  • 2 žĺtky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml vody
  • 30 ml oleja
  • 5 PL cukru (ak použijete kryštálový)
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • Kôra z 1 citróna
  • Štipka soli

Postup prípravy

  1. Príprava cesta: Všetky ingrediencie, vrátane hotového rozkvasu, zmiešame a vypracujeme hladké, elastické cesto.
  2. Kysnutie: Cesto necháme kysnúť približne 8 – 10 hodín (čas závisí od teploty v miestnosti).
  3. Formovanie vianočky: Po vykysnutí si cesto rozdelíme na tri vianočky, pričom vyformujeme 18 guličiek. Tie necháme 20 minút odpočívať.
  4. Pletenie: Upletieme vianočky a necháme ich ešte 3 hodiny kysnúť.
  5. Pred pečením: Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ich posypať makom alebo mandľami.
  6. Pečenie: Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C približne 30 minút.

Akčný TIP:

Ak chcete vianočku ešte nadýchanejšiu, po upečení ju prikryte čistou utierkou a nechajte ju pomaly vychladnúť. Dosiahnete tak dokonalú mäkkosť a vláčnosť cesta.

Nezabudnite sa podeliť o výsledok a označiť nás na sociálnych sieťach. Máte svoj osvedčený trik na dokonalú vianočku? Podeľte sa s nami v komentároch. 

žiadne príspevky na zobrazenie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu