Studené šaláty, zeleninové nátierky, orientálne dezerty, pokrmy z mäsa. Arabský región má jednu z najpestrejších kuchýň. Na tradičných arabských špecialitách si pochutnajú vegetariáni aj milovníci mäsa, priaznivci koláčov aj fanúšikovia ľahších diétnych jedál.
Kibbeh
Malé guľaté kroketky z mäsa známe ako kibbeh či kibbi patria medzi najobľúbenejšie jedlá blízkovýchodnej kuchyne. Bežne konzumované sú aj v Sýrii a v Jeruzaleme. Pripravujú sa niekoľkými spôsobmi. Tradičný recept pozostáva z mletého jahňacieho či hovädzieho mäsa kombinovaného s bulgurom alebo ryžou. Mäsová zmes sa obalí ďalšou mäsovou vrstvou, do ktorej sa pridá citrónová šťava a čerstvé bylinky. Vytvarované guľky alebo šišky sa vypražia a servírujú s jogurtom.Foto: www.pixabay.com – 2SIF
Falafel
Malé guľaté fašírky sa na Blízkom východe pripravujú aj z cícera. Náhradou za pomletý cícer môže byť bôb. Bezmäsité jedlo bolo v minulosti obľúbené medzi členmi koptskej kresťanskej cirkvi v Egypte, ktorí ho konzumovali v pôstnom období. Falafel sa teší vysokej obľube kvôli jednoduchej príprave. Odstáty cícer stačí pomlieť na kašu, do pomletej zmesi pridať bylinky, múku, kypriaci prášok a vyformovať z nej drobné guľky, ktoré sa po vypražení podávajú so zeleninou alebo inou prílohou.Foto: www.pixabay.com – AlbanyColley
Hummus
Cícer sa využíva aj pri príprave hummusu. Po uvarení sa rozmixuje a zmieša so sezamovou pastou tahini. Zmes sa osolí a poleje citrónovou šťavou a trochou olivového oleja, ktorý ju urobí hustejšou a pevnejšou. Hotový hummus sa podáva ako nátierka. Na Strednom východe ho natierajú na chlieb pita. Ako diétna nátierka na pečivo sa (nielen) na raňajky konzumuje aj v Egypte.Foto: www.pixabay.com – Ajale
Muhammara
Ďalšia bezmäsitá nátierka sa pripravuje z pečenej červenej papriky a vlašských orechov. Muhammara nechýba v žiadnej dobrej sýrskej a libanonskej reštaurácii, kde sa podáva ako pikantná pasta dochucujúca jedlá z mäsa. Na Arabskom polostrove ju najčastejšie konzumujú s chlebom pita. Na severe Afriky sa podáva ako pikantná príloha k rybám a kuraciemu mäsu.Foto: www.pixabay.com – Veganamente
Šalát s bulgurom
Ľahkým bezmäsitým pokrmom je aj šalát s bulgurom. Surovina zo pšeničných krúp sa na Blízkom východe mieša s bylinkami, paradajkami a listovou zeleninou. V niektorých štátoch do šalátu pridávajú kúsky granátového jablka. Pre zjemnenie sa používa olivový olej. Pokrm sa bežne podáva ako ľahká večera alebo príloha k hlavným obedovým jedlám. Pridáva sa aj do jedálnych lístkov počas redukčných diét.Foto: www.pixabay.com – sahinseker
Lahmacun
Pizza nemá domov iba v Taliansku. Nechýba ani na stoloch v arabských krajinách, kde sa podáva tzv. turecká pizza obľúbená medzi Arabmi, Turkami aj Balkáncami. Lahmacun sa od tradičnej talianskej pizze tvarom nelíši. Iné je iba obloženie. Na okrúhlu chlebovú placku z kysnutého cesta sa kladie mleté jahňacie mäso ochutené bylinkami a zeleninou. Lahmacun má v porovnaní s klasickou pizzou tenšie cesto. Najčastejšie sa podáva so šalátom a jogurtom.Foto: www.pixabay.com – Engin_Akyurt
Shawarma
Blízkovýchodná shawarma je obdobou gréckeho gyrosu. Tenké plátky z jahňacieho alebo kuracieho mäsa opečené na rotujúcom ražni sa vložia do placky alebo nekysnutého chleba lavaš a zrolované servírujú na tanieri alebo ako rýchle občerstvenie do ruky. Výber mäsa a oblohy závisí od lokality. Na Arabskom polostrove sa ku kuracej shawarme pripravuje mierne štipľavá cesnaková omáčka. V Izraeli sa najčastejšie podáva morčacia shawarma s jogurtom. Palestínčania a Libanončania obľubujú pokrm s marinovaným mäsom a dusenou zeleninou.Foto: www.pixabay.com – Julyaprogect
V arabskej kuchyni nechýbajú dezerty a sladké jedlá. Z Turecka sa na Blízky východ dostala baklava. Koláčiky s tenkým kysnutým cestom pripomínajú štrúdľu. Na jedno z našich jedál sa podobá aj menemen. Omeleta s vajíčkami a paradajkami je obdobou leča. Z polievok sa na stoloch objavuje sulu kofte so zemiakmi a mäsovými guľkami. Studenú kuchyňu zastupuje tradičný šalát tabbouleh.
Foto na titulke: www.pixabay.com – jereskok