Základom každého dobrého koláča je dobré cesto. Máte svoje obľúbené cesto aj na vianočné pečenie? Tentoraz vám prinášame recept na skvelé maslové cesto, ktoré môžete využiť na prípravu akýchkoľvek keksíkov a lineckého pečiva, a to od foodblogerky Lydie Argilli.
Základné maslové keksíkové cesto
Toto cesto môžete použiť na prípravu ktoréhokoľvek vianočného pečiva. Je to chutný základný recept na krehké a lahodné keksíkové cesto.
Ingrediencie:
- 200g masla
- 360g hladkej múky
- 80g práškového cukru
- 3 žĺtka
- 1 vanilkový pudingový prášok (alebo 40g kukuričného škrobu)
- Štipka soli
Postup:
V miske prešľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme maslo pokrájané na kusy, soľ a múku a rukamy vypracujeme cesto.
Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme pol hodinu odpočívať v chlade. Potom cesto vyrolujeme na pomúčenej pracovnej ploche a formičkou vykrajujeme tvary podľa chuti.
Vykrojené keksíky pokladieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 200 stupňoch cca 8-10 minút do zhnednutia. Keksíky sú rýchlo hotové, preto odporúčame neodchádzať od rúry počas pečenia.