Počas jednej zo zastávok s kuchárom Petrom Cvanom sa vydáme na studený sever – do Švédska. Určite poznáte Köttbullar med potatismos, teda mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou. Ak budete robiť nákup, pri výbere potravín sa zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie.
S projektom Zrodené v EÚ ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.
Mäsové guličky pre 4 osoby
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 75 g strúhanky
- 1 veľká cibuľa
- 1 lyžica olivového oleja
- Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
- Morská soľ
- Čerstvo pomleté korenie
- 1 lyžička nového korenia
- 1 lyžička muškátového oriešku
- omáčka
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 100 ml sladkej smotany
- Citrónová šťava (podľa chuti)
- Morská soľ na dochutenie
Postup:
- Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme do mäkka tak, aby začínala mať svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte
- Mäsovú zmes sme si nechali odpočinúť v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky
- Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom, trochu nimi zatrasieme, aby sa olej po nádobe aj guličkách rozotrel a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať.
Omáčka k mäsovým guličkám
- Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame
- Guličky sa medzitým dopiekli, zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky.
- Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme.
- Po zhustnutí môžeme servírovať. Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.
Prečítajte si aj recept na nepečené guľky
O projekte „Zrodené v EÚ“
Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané