Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva a vaša chladnička zíva prázdnotou? Slané pochutiny či čokolády máte určite uložené vo svojej tajnej skrýši v komore, a teraz prišiel ten čas, kedy vás zachránia. Otvorte k nim lahodné víno Vitis a „voilá“. Dokonalé občerstvenie máte lusknutím prsta na svete.
Tlačí vás čas a nechcete strácať drahocenné minúty s varením či pečením? Stavte na overenú klasiku, ktorú milujú všetci a za akýchkoľvek okolností. Slané krekry, oriešky, chutné syry a dokonca aj čokoláda či popcron sú všetko skvelé dobroty, ktoré k vínu jednoducho patria. Ak chcete pozdvihnúť stretnutie s priateľmi na nezabudnuteľnú udalosť, vedzte, že aj s pochutinami tohto druhu viete docieliť výborné spojenie s vínom podľa vašej chuti. Nasledujte tieto kroky a obohaťte svoj servírovací stôl o tieto dobré maškrty.
Čokoláda k vínu? My hovoríme áno!
Čokoláda má bohatú sladkú chuť, zatiaľ čo víno môže mať rôzne chuťové vlastnosti – sladké, trpké, kyslé či ovocné. Ak tieto dva rôzne svety spojíte, vytvoríte zaujímavý chuťový kontrast, ktorý si zamilujete nielen vy, ale aj vaši hostia. Biele vína s ovocnými tónmi ako napr. Vitis Vegan Iršai Oliver skombinujte s mliečnou čokoládou doplnenou o vanilkovú arómu či oriešky.
Červené vína Vitis Galéria Dunaj alebo Vitis Vegan Frankovka modrá sú naopak známe svojou plnosťou, preto sa dobre snúbia s horkou čokoládou s vyšším percentom kakaa. Avšak pozor na poradie – najskôr degustujte čokoládu, až potom víno.
S lahodnými syrmi nič nepokazíte
Radi experimentujete a objavujete nové kombinácie k nápoju z hrozna? Vína a syry majú vo všeobecnosti bohaté chuťové profily, ktoré sa navzájom perfektne dopĺňajú. Máte v obľube tvrdé syry ako parmezán, chedar či ementál? Doplňte ich o ľahké biele víno Vitis Vegan Sauvignon a umocnite si tak dokonalý zážitok z degustácie. Ak sa vo vašej vinotéke nachádzajú skôr suché biele vína, stavte na čerstvý syr ako je mozzarella alebo parenicu, korbáčiky či syr s bielou plesňou. Sladké biele víno Vitis Vegan Rulandské modré rosé zas dolaďte so syrom s modrou plesňou niva alebo roquefort, a potešte tak svoj mlsný jazyk
novou chuťou.
Slané pochutiny nesmú chýbať
Slané krekry, tyčinky a chipsy sú chutným doplnkom vín a navyše sú nenáročné na skladovanie. Majú väčšinou dlhšiu trvanlivosť a naservírované sú doslova za sekundu. Ak ich máte v dosahu, siahnite po tých, ktoré sú chuťovo najjednoduchšie – neobsahujú koreniny, bylinky či iné dochucovadlá. Práve tie by mohli zmeniť chuť vína. Zľahka solené grissiny a dokonca aj popcorn môžete doladiť s odrodou Devín a posunúť tak pôžitok z degustácie o level vyššie.
Chrumkavé orechy sú obľúbeným „snackom“
Orechy a víno sú dokonalou dvojicou, ktorá k sebe patrí už od nepamäti. Čerstvý vlašský orech má lahodnú sladkú až ovocnú chuť, ktorá dokonale hrá s červeným vínom Frankovka modrá Vitis Vegan. No krok vedľa nespravíte ani s lieskovými orechmi či jemnými kešu – vyskúšajte ich s ružovým vínom Rulandské modré Rosé a nechajte sa uniesť spojením dokonalých chutí. Ak uprednostňujete biele vína, kombinujte s nimi slané a solené oriešky orieškami ako arašidy, mandle, pistácie či solené kešu.
Delikatesa menom oškvarky
Párovanie vína s oškvarkami je nekonvenčné, no neskutočne chutné. Ešte ste to neskúsili? Dajte tomu šancu. Oškvarky si uložte na kúsok chleba a trochu ich posoľte. Áno, tak málo stačí a o gurmánsky zážitok máte postarané. Vyskúšajte, určite neoľutujete. Odporúčame však kúpiť tie nesolené. Vylaďte si ich podľa svojej chuti, presne tak, ako to máte radi. Skombinujte ich s vínom Vitis Galéria Rizling rýnsky alebo Vitis Galéria Rizling vlašský a vychutnajte si každé jedno sústo poriadne do sýta.