Americký Apple Pie: Koláč, ktorý vás vráti do vône detstva

0
Americký Apple Pie: Koláč, ktorý vás vráti do vône detstva
Foto: Redakcia Akčné ženy, CanvaPro (furkanfdemir od autora Pexels)

Niektoré vône majú zvláštnu moc. Vedia nás preniesť späť v čase – do kuchyne, kde sa pečie niečo výnimočné.

Vôňa jabĺk, masla a škorice je presne taká. A keď sa spojí v tradičnom americkom Apple Pie, vznikne koláč, ktorý je čistá nostalgia v každom súste.

Tento recept rozhodne stojí za vyskúšanie, pretože je poctivý, voňavý a má presne tú krehkú, maslovú chuť, ktorú od „pravého amerického koláča” čakáte.

Tajomstvo dokonalého cesta

Základom apple pie je, samozrejme, cesto – krehké, maslové a ľahko sa rozplývajúce.
Pripravíme ho z:

  • 450 g hladkej múky

  • 2 PL cukru,

  • ½ ČL soli,

  • 230 g studeného masla (kľúčové!),

  • 7 – 10 PL ľadovej vody.

Maslo nahrubo nastrúhame priamo do múky – je to malý trik, vďaka ktorému sa do cesta krásne zapracuje. Prstami ho rozmrvíme na „mokrejší piesok” a postupne pridáme vodu, len toľko, aby sa cesto spojilo. Netreba miesiť – práve v tom tkvie krehkosť.

Cesto rozdelíme na dve časti. Väčšiu na spodok a menšiu na mriežku. Obe zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu, ideálne aj dlhšie.

Prečítajte si: Zamilujete sa do nej už po prvom súste: Polievka z pečených zemiakov a cesnaku si vás získa

Plnka, ktorá robí zázraky

Kým cesto oddychuje, pustíme sa do čarovnej jablkovej plnky.
Budeme potrebovať:

  • 8 väčších jabĺk,

  • 120 g masla,

  • 3 zarovnané PL hladkej múky,

  • 70 ml vody,

  • 150 g cukru,

  • 1,5 ČL mletej škorice,

  • štipku soli.

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame dve minúty. Následne pridáme vodu, cukor a necháme variť na miernom plameni ďalšie tri minúty. Vznikne hustejšia, voňavá škoricová omáčka, ktorou potom zalejeme tenké plátky očistených jabĺk.

Foto: Redakcia Akčné ženy

Poskladajte, ozdobte a upečte

Cesto vyberieme z chladničky, väčšiu časť rozvaľkáme a prenesieme do formy (ideálne vrúbkovanej – koláč potom vyzerá rozprávkovo). Netreba vymastiť, cesto sa po upečení krásne oddelí.

Na surové cesto nalejeme jablkovú plnku, uhladíme a prikryjeme mriežkou z druhého kusa cesta. Ak nemáte náladu tvoriť mriežku, pokojne prikryte celý koláč a v strede urobte malý krížik, aby mohla unikať para.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme:

  • najprv 10 minút pri 220 °C,

  • potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ešte 30 – 40 minút.

Farba vám napovie, keď je zlatistá, a kuchyňou sa šíri omamná vôňa jabĺk a masla, máte hotovo.

Upečte si ho, keď chcete spomaliť, potešiť rodinu, alebo len tak, pretože si zaslúžite niečo sladké, čo vonia ako jeseň.

Foto: Redakcia Akčné ženy

Ďakujeme, že podporujete našu tvorbu. Už usilovne pripravujeme ďalšie články plné inšpirácie.

Ak sa vám páči, čo robíme, pridajte sa k nám. Vytvoríme spolu komunitu Akčných žien a prinesieme vám ešte kvalitnejší a autientickejší obsah.

žiadne príspevky na zobrazenie