Aké národné jedlá majú vybrané európske štáty?

0
Aké národné jedlá majú vybrané európske štáty?
pixabay.com

Bon appétit, Buen provecho, Eet smakelijk, Dobar tek, Smacznego. Dobrú chuť nám poprajú v každej európskej krajine inak. Iný však nie je iba slovník, ale aj výber jedál, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou kultúry a gastronomickej ponuky jednotlivých štátov.

Na starom kontinente niet krajiny, ktorá by nemala vlastné národné jedlo. Aj keď niektoré štáty sa pri jeho výbere inšpirovali susedmi alebo inými krajinami, s ktorými ich spája bohatá história, daný pokrm je „symbolom“ vyjadrujúcim ich domáce zvyky a tradície bez ohľadu na to, či patrí medzi obľúbené kulinárske špeciality aj za hranicami. Vďaka tomu môžeme počas návštevy jednotlivých krajín ochutnávať rozmanitosť európskej kultúry naservírovanú rovno na tanieri.

Rusko – Pelmeni

Obrovská krajina s množstvom etník a národností má jedál, ktoré vystihujú kultúru vybraných regiónov, viac. Štatút národného pokrmu sa však ušiel malým mäsovým knedličkám známym ako Pelmeni. Jedná sa o taštičky z cesta, ktoré sa podobajú na naše pirohy. Cesto, do ktorého sa balí mleté mäso, sa pripravuje z múky a vajec. Knedličky potom prejdú tepelnou úpravou. Podávať sa môžu samostatne alebo s kyslou smotanou.

Foto: www.pixabay.com

Grécko – Fasolada

Polievka, ktorej hlavnými ingredienciami je biela fazuľa, olivový olej a zelenina, patrí medzi najtradičnejšie stredomorské špeciality už od staroveku. Gréckym národným jedlom sa stala v priebehu 20. storočia. So vznikom receptúry sa spája aj dávna antická legenda o polobohovi Théseovi, ktorý sa po víťaznej bitke s Minotaurom plavil domov vyhladovaný. Námorníci ho nakŕmili polievkou, ktorú pripravili zo všetkej zeleniny na lodi. Fasolada bola na svete.

Bulharsko – Bob čorba

Bulharská kuchyňa spája vyberané európske a stredomorské chute. Stredomorský vplyv vidno aj pri polievke známej ako Bob čorba. Tradičná fazuľová polievka má síce inú receptúru ako tá grécka, no aj v tomto prípade ide o zdravý a osviežujúci pokrm, ktorý sa v každom regióne varí trochu inak.

Rakúsko – Viedenský rezeň

Rakúske národné jedlo má pôvod v Taliansku. Naklepané teľacie mäso obalené v múke, vajci a strúhanke sa k našim susedom údajne dostalo vďaka maršalovi Radeckému. Český šľachtic a rakúsky veliteľ ho prvýkrát ochutnal v talianskom Benátsku, odkiaľ bola prebratá receptúra. Rakúski kuchári z nej vynechali syr a z pokrmu urobili Viedenský rezeň.

Foto: www.pixabay.com

Portugalsko – rybacia polievka a treska Bacalhau

Portugalskému jedálnemu lístku dominujú ryby. Tie sa spracúvajú aj pri príprave 2 hlavných národných jedál. „Národné“ menu začína rybacou polievkou Sopa de cação. Druhým jedlom je treska, ktorá sa pripravuje na mnoho spôsobov. Medzi „naj“ patria chrumkavé vyprážané guľky Bolinhos de Bacalhau, ktoré sa plnia zemiakmi a cesnakom.

Francúzsko – Pot-au-Feu

„Hrniec na ohni“, ako znie voľný preklad francúzskeho národného jedla, sa v krajine galského kohúta pripravuje už niekoľko storočí. Ide o starú vidiecku receptúru, v ktorej nesmie chýbať hovädzie mäso, zelenina a vybrané druhy korenia. Pot-au-Feu je akousi francúzskou obdobou hovädzieho guláša, ktorá sa ako jeden z chodov dostáva aj do vianočného menu.

Belgicko – Moules Frites

Belgičania povýšili na národné jedlo pokrm z morských plodov. Základom Moules Frites sú dusené morské mušle, ku ktorým sa podávajú hranolky. Jedlu dodá správnu príchuť a arómu mladá cibuľka. Národné jedlo sa nesmie podávať bez piva akejkoľvek domácej značky, ktoré sa stalo akýmsi pomyselným národným nápojom.

Dánsko – Torsk

Severské krajiny sú známe nadmernou konzumáciou rýb a výnimkou nie je ani Dánsko, kde je najtradičnejším pokrmom so štatútom „národný“ Torsk. Treska s horčicovou omáčkou býva podávaná s varenými zemiakmi. Ako predjedlo pred národnou špecialitou sa podáva sendvič z ražného chleba potretý maslom a ozdobený čerstvou alebo zaváranou zeleninou.

Škótsko – Haggis

Škótske národné jedlo odrádza mnohých už predtým, než ho ochutnajú. Dôvodom sú použité ingrediencie. Haggis sa totiž pripravuje z ovčích vnútorností, ktoré sa varia v ovčom žalúdku. Posolené a okorenené mäso sa následne servíruje s ovsenými vločkami a krupicou.

Svoje národné jedlo má, samozrejme, aj Slovensko. Napriek snahám pasovať zaň vyprážaný syr či iné špeciality typické pre zahraničné prevádzky s rýchlym občerstvením sú ním naďalej bryndzové halušky. Podobne ako iné krajiny, aj Slovensko má však zopár ďalších pokrmov, ktoré sú na regionálnej úrovni ešte tradičnejšími pochúťkami ako celonárodné hlavné jedlo.

Prečítajte si aj: Ako pripraviť párky ako jedlo na obed alebo čo chladnička dala

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie