Autorka Michaela Brnková: Na odpoveď od vydavateľstiev autor bežne čaká aj tri mesiace a mnohokrát sa jej ani nedočká

0
Autorka Michaela Brnková: Na odpoveď od vydavateľstiev autor bežne čaká aj tri mesiace a mnohokrát sa jej ani nedočká

Michaela Brnková je autorkou knihy Konflikt, ktorá sa v týchto dňoch dočkala dotlače. Ako sa jej podarilo preraziť a kde čerpá námety nám prezradila v rozhovore.

Ste autorka, minulý rok ste vydali knihu Konflikt. Ako ste sa dostali k písaniu?

Písanie bolo niekoľko rokov mojou veľkou záľubou, a popri rodinnom živote i zdrojom relaxu, ktorý mi poskytovalo. Ako amatérska autorka som najskôr začínala publikovať na portáli Wattpad, kde sa moje príbehy tešia veľkej obľube. Napríklad fantazijný príbeh Tenebris má doposiaľ stopätnásť tisíc prečítaní.

Kedy ste sa rozhodli, že vydáte knihu a čo vás inšpirovalo?

Ako všetky moje príbehy, aj Konflikt som napísala v prvom rade pre svoje potešenie a neskôr to boli moje prvé čitateľky a kamarátky, ktoré ma posmeľovali, aby som skúsila osloviť vydavateľstvá. Aj keď som možno v kútiku duše snívala sen o vlastnej knihe, obávala som sa, že to nevyjde. Nakoniec som to však skúsila a všetko nabralo rýchly spád.

Kniha vyšla vo vydavateľstve Meridiano-press, bola to priamočiara cesta alebo ste skúšali viaceré vydavateľstvá?

Na odpoveď od vydavateľstiev autor bežne čaká aj tri mesiace a mnohokrát sa jej ani nedočká, preto je bežné posielať rukopis do viacerých vydavateľstiev naraz. Ja som si vybrala tie, ktorých vydané knihy som poznala, a vedela som, že sú kvalitné.

Čo je pri tvorbe knihy pre vás to najťažšie?

Nepovedala by som, že bolo pre mňa niečo ťažké, no niektoré veci si vyžadovali dôslednejšiu prípravu, a tak som strávila niekoľko hodín pri vyhľadávaní dostupných informácií a článkov o mafii – jej hierarchii, pravidlách, prostredí, či spôsobe života, aby bolo pozadie príbehu čo najautentickejšie.

Povedzte nám niečo o knihe – pre akých čitateľov je určená?

Román Konflikt je primárne určený ženskej časti čitateliek, ale poznám aj niekoľko mužov, ktorým takéto zameranie neprekáža, a knihu si radi prečítali. Keďže sa v nej objavujú i šteklivé scény, radila by som ju k beletrii určenej pre dospelých. Dej románu sa začína v Amerike, konkrétne v San Franciscu a následne sa presúva do talianskej Kalábrie, odkiaľ pochádza Nero – hlavný hrdina.

Dej sa odohráva v mafiánskom prostredí. Odkiaľ ste čerpali námet?

Námet i zápletka sú výtvorom mojej fantázie, ktorá prešla ťažkou skúškou už pri písaní fantazíjnej dilógie, a dokonale ma pripravila na moju ďalšiu tvorbu, pretože ma naučila vnoriť sa do príbehu a detailne ho vo svojej predstave rozvíjať. Takže, keď prišiel impulz prvej zápletky, zvyšok som rozpracovala, snívajúc s otvorenými očami.

Obálka knihy Konflikt upúta na prvý pohľad. Bola to práca vydavateľstva, alebo ste si mohli aj vy presadiť svoj názor?

Vydavateľstvu vďačím za spoluprácu na naozaj vysokej úrovni. To pre mňa predstavuje najmä spôsob komunikácie, aký volia – všetko spoločne konzultujeme. Rešpektujem ich skúsenosti, oni si vypočujú môj názor a následne dolaďujeme naše predstavy a pripomienky. Knižnú obálku navrhli oni a ja som nemohla byť spokojnejšia.

Dnes je pre začínajúceho autora ťažké preraziť v množstve domácich aj zahraničných autorov. Vy aktuálne pripravujete dotlač knihy. Čo by ste poradili nováčikom?

Áno, dotlač už bola realizovaná, a mňa samú táto informácia milo prekvapila. Každému začínajúcemu autorovi, ktorý sníva o vydaní, by som poradila len toľko, aby sa nevzdal svojho sna a neprestal si dôverovať. Tu naozaj platí, že treba skúšať a oslovovať vydavateľstvá, ono to raz určite vyjde, a za ten pocit, keď v rukách držíte svoj zhmotnený sen, tá námaha rozhodne stojí.

Máte svoje obľúbené miesto na písanie?

Skúšala som písať už na rôznych miestach, ale najviac mi vyhovuje pokojná domáca atmosféra, no a keďže mám malé deti, tá atmosféra prichádza v čase, keď už väčšinou sladko spia.

Čomu sa venujete, ak práve nepíšete?

Ako učiteľka slovenského a anglického jazyka a literatúry trávim väčšinu pracovnej časti dňa, ktorú pre mňa predstavuje dopoludnie, učením a doučovaním. Potom trávim čas so svojou rodinou a vo voľnom čase rada čítam alebo sa venujem písaniu.

Aké máte ďalšie plány? Na akej knihe momentálne pracujete?

S vydavateľstvom chystáme pre čitateľky, obľubujúce letné romance, román Iba desať dní, ktorého dej sa bude odohrávať na Slovensku – v Trenčíne a jeho okolí.

Pôjde opäť o vášnivý príbeh lásky, do ktorého som vsadila i osud ženy, ktorej život sa uberá nesprávnym smerom. No a po tomto románe sa dočkáme i pokračovania série Nekompromisní, na ktorom práve horlivo pracujem, a veľmi sa z neho teším.

Čo je váš najväčší sen?

Nemám žiadny väčší sen, ako žiť svoj život v zdraví a spokojnosti svojej rodiny.

Skúste nám dať tri rady, pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Pre mňa je základom dôvera v samú seba, podpora od ľudí, ktorých si vážim a rodinná pohoda. Keď tieto veci fungujú, už vám nič nestojí v ceste za úspechom a naplnením vášho sna o šťastí.

žiadne príspevky na zobrazenie