Bývalá Bezosova manželka sa stala najvplyvnejšou ženou na svete

0
Bývalá Bezosova manželka sa stala najvplyvnejšou ženou na svete
Secretary of Defense Ash Carter meets with Jeff Bezos, Founder, Chairman & CEO of Amazon.com at the Pentagon, May 5 , 2016. (DoD photo by Senior Master Sgt. Adrian Cadiz)(Released)

Trón najvplyvnejšej ženy na svete bol dlhé roky nedobytný. Takmer 20 rokov na ňom kraľovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá po odchode z vrcholovej politiky uvoľnila miesto najvplyvnejšej ženy sveta svojej následníčke. Za novú kráľovnú  bola minimálne na 1 rok korunovaná bývalá Bezosova manželka.

Na čelo rebríčka 100 najvplyvnejších žien sveta dosadil bývalú manželku miliardára Jeffa Bezosa magazín Forbes. Ten už tradične na konci každého roka zostavuje rebríček, ktorého cieľom je zhodnotiť vplyv žien na súčasné dianie vo svete a na základe toho vybrať 100 mien, ktoré boli v danom roku najvplyvnejšie. Prvenstvo v roku 2021 sa po prvýkrát v histórii ušlo MacKenzie Scott.

Po rokoch zvíťazila filantropka

Odchodom Angely Merkelovej a nástupom MacKenzie Scott sa na čele rebríčka nemenia iba mená. Zmena nastáva aj v oblasti pôsobenia novej vedúcej osobnosti. Po dlhých rokoch sa na prvom mieste v rebríčku neobjavila politička. Bývalej Bezosovej manželke sa podarilo dostať na pozíciu najmocnejšej ženy na svete za rok 2021 vďaka vytrvalej práci v oblasti filantropie. V tej je aktívnejšia ako miliardári, ktorí v rebríčku najbohatších ľudí planéty obsadzujú vyššie priečky.

Tretia najbohatšia žena planéty

Kým v porovnaní s najbohatšími mužmi sveta hodnotou majetku výrazne zaostáva, bohatších žien veľa nie je. Podľa posledného zverejneného rebríčka najbohatších žien na svete sú iba 2. MacKenzie Scott tak uzatvára trio najbohatších žien, do ktorého sa dostala vďaka majetku vo výške viac ako 62 mld. USD. Podľa jej slov je to dostatok peňazí na to, aby sa s nimi mohla deliť a rozdávať ich na účely, ktoré prispejú k zlepšeniu pomerov v zdravotníctve či v oblasti práv žien a rasovej rovnosti.

Peniaze a vplyv nemá zadarmo

Tretia najbohatšia žena planéty je často terčom neprajníkov, ktorí jej vytýkajú, že bez Jeffa Bezosa by nemala peniaze ani moc. Po získaní prvenstva v rebríčku 100 najvplyvnejších žien táto kritika ešte vzrástla. MacKenzie však najlepšie vie, že sa to celkom nezakladá na pravde. Spolu s bývalým manželom stála pri zakladaní a budovaní spoločnosti Amazon, ktorá sa stala hlavným zdrojom raketového nárastu ich bohatstva. Vo firme mala štvrtinový podiel, ktorý jej po rozvode vyniesol niekoľkomiliardový majetok a s tým aj moc financovať vybrané projekty ovplyvňujúce dianie v spoločnosti.

Moc získala vďaka nezávislosti

Miliardy vynaložené na financovanie projektov by MacKenzie na zisk titulu najvplyvnejšej ženy na svete nestačili. Napriek tomu, že od roku 2019, kedy sa pridala ku kampani Giving Pledge nabádajúcej bohaté osobnosti k darovaniu časti svojho majetku, rozdala už viac ako 8 mld. USD, tvorcovia rebríčka ocenili najmä jej nezávislosť. Na rozdiel od iných filantropiek nemá veľkú organizáciu so zamestnaneckými štruktúrami. Navyše, pri výkone svojej práce sa nemusí zodpovedať žiadnemu šéfovi alebo vedeniu, ako je to v prípade iných najvplyvnejších žien obsadzujúcich popredné priečky v tomto rebríčku.

10 najvplyvnejších žien sveta za rok 2021:

1. Scott MacKenzie – filantropka 6. Abigail Johnson – Fidelity Investments
2. Kamala Harris – viceprezidentka USA 7. Anna Patricia Botín – šéfka Santander
3. Christine Lagarde – šéfka ECB 8. Ursula von der Leyen – šéfka EK
4. Mary Barra – šéfka General Motors 9. Tsai Ing-wen – prezidentka Taiwanu
5. Melinda French Gates – filantropka 10. Julie Sweet – šéfka Accenture

MacKenzie Scott si získala väčší vplyv ako ostatné ženy aj vďaka modelu rozdávania peňazí, ktorý prináša vyšší efekt pri ich využití. Peniaze rozdáva „bez záväzkov“, čo v praxi znamená, že obdarovaným neurčuje, ako s nimi majú nakladať. Takýto model si pochvaľujú aj samotní zástupcovia obdarovaných organizácií, podľa ktorých sa tým buduje vzájomná dôvera, čo je popri peniazoch ďalšou pridanou hodnotou.

Prečítajte si aj: Najvplyvnejšie environmentálne aktivistky v minulosti a dnes

Zdroj foto na titulke: Wikimedia, foto: DoD photo by Senior Master Sgt. Adrian Cadiz (Released)

žiadne príspevky na zobrazenie