Najkrajšie barokové stavby na svete

0
Najkrajšie barokové stavby na svete

Každá doba má svoje charakteristické prvky, ktoré ju odlišujú od iných období. Jedným z nich je dominantný architektonický smer, ktorý prevládal v danom období. V 17. a 18. storočí to bol barok, ktorý vniesol do miest pompéznosť a veľkoleposť.

Bohatú výzdobu, drahé doplnky a dynamické tvary typické pre jeden z najvplyvnejších štýlov v dejinách architektúry vidieť v mestách po celom svete dodnes. Umožňujú to viaceré stavby postavené vo vybraných kútoch planéty, ktoré sú názornou ukážkou toho, ako mysleli a cítili architekti barokovej doby. Výsledkom práce niektorých z nich sú elegantné diela, ktoré sa do histórie zapísali ako najkrajšie barokové stavby na svete.

Kráľovský palác Caserta (Caserta, Taliansko)

Taliansko ako kolíska baroka je plné veľkolepých stavieb postavených v znamení tohto štýlu. Príkladom je elegantný barokový palác s obrovským exteriérom v meste Caserta, ktorý bol v polovici 18. storočia postavený ako jedno zo sídel Bourbonovcov. Vzhľad budovy paláca je inšpirovaný parížskym zámkom Versailles. Honosný objekt bol zasadený do parku s rozlohou 120 hektárov, čo z neho urobilo jedno z najväčších barokových rezidenčných sídel na svete.

Zámok Versailles (Paríž, Francúzsko)

Obrovský zámocký komplex v Paríži bol vybudovaný ako symbol kráľovskej absolutistickej moci v tzv. „zlatom veku Francúzska“. Súčasnú podobu nadobúdal postupne, pričom práce na jeho výstavbe a následných rekonštrukciách prebiehali od 17. storočia až do čias Napoleona. Jeho najkrajšími časťami je samotný zámok s Kráľovskou komnatou a Zrkadlovou sieňou, Mramorový dvor a rozľahlý park, v ktorom nechýba Latonina fontána či Apolónov vodomet.

Foto: www.pixabay.com

Belvedér (Viedeň, Rakúsko)

Počiatky palácového komplexu Belvedér vo Viedni siahajú do druhej dekády 18. storočia, kedy bola na pozemku obklopenom parkom vybudovaná záhradná vila s oranžériou, neskôr známa ako Dolný Belvedér. V rokoch 1720-1723 bol vybudovaný ďalší objekt, ktorý sa po rozširovaní komplexu za čias Márie Terézie premenil na Horný Belvedér. V súčasnosti ide o druhý najväčší palácový komplex v meste. Prvenstvo si drží Schönbrunn, ktorý pôvodne nebol barokový, no po rozširovaní zámockého areálu nadobudol barokovú podobu.

Foto: www.pixabay.com

Zimný palác (Petrohrad, Rusko)

Barok zavítal v priebehu 17.-18. storočia aj do Ruska. Za vrcholové dielo tohto štýlu je tam aj po vyše 250 rokoch od výstavby zimnej rezidencie ruských cárov považovaný Zimný palác. Dielo švajčiarsko-talianskeho architekta Domenica Trezziniho prežilo rozsiahly požiar v 19. storočí aj revolúciu v roku 1917. V súčasnosti je súčasťou veľkého petrohradského múzejného komplexu Ermitáž.

Palác Blenheim (Woodstock, Veľká Británia)

Angličania vdýchli barokovému štýlu vlastný rukopis. Aj keď tamojším stavbám nechýbajú typické barokové prvky, Blenheim v meste Woodstock je príkladom poňatia pompéznosti a veľkoleposti ostrovným spôsobom. Komplexu zo začiatku 18. storočia tak nechýba vidiecky charakter imitujúci budovy v anglických grófskych panstvách. Nie náhodou bol palác, kde sa narodil Winston Churchill, zapísaný do Svetového dedičstva UNESCO.

Foto: www.pixabay.com

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Zacatecas (Zacatecas, Mexiko)

Aj keď baroku sa v rámci kolonizácie podarilo expandovať na iné kontinenty, v porovnaní s Európou tam nemal taký vplyv. Výnimkou je Mexiko a niektoré latinskoamerické krajiny. Práve v mexickom meste Zacatecas stojí jedna z najkrajších barokových stavieb sveta. Ide o miestnu katedrálu vybudovanú v rokoch 1729-1753, ktorá je v súčasnosti vyhľadávaným pútnickým miestom.

Barok na nejaký čas neovládol iba svet architektúry. Jeho podstata spočívajúca v dynamike a citovosti, ktorá mala odzrkadľovať pestrý vnútorný svet ľudskej duše, sa prejavila aj v iných umeleckých oblastiach od hudby cez divadlo až po výtvarné umenie. Napriek tomu, že počas 18. storočia začal vplyv tohto štýlu upadať, podobne ako v prípade stavieb, aj mnohé knihy, skladby a obrazy vytvorené v znamení baroka sa podarilo zachovať pre súčasné generácie.

 

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie