
Vedeli ste, že Cézar šalát vznikol v roku 1924 v mexickom meste Tijuana? Jeho tvorcom bol taliansky šéfkuchár Caesar Cardini, ktorý žil a pracoval v USA, ale počas prohibície pôsobil aj v Mexiku.
Legenda hovorí, že šalát vznikol náhodne, keď mu jedného dňa došli suroviny a musel improvizovať s tým, čo mal. Pôvodná verzia obsahovala rímsky šalát, krutóny, parmezán, citrónovú šťavu, olivový olej, vajce a worcesterskú omáčku – bez ančovičiek. Dnes je Cézar šalát jedným z najznámejších šalátov na svete a často sa podáva aj s kuracím mäsom.
Ako pripraviť Cézar šalát
Ingrediencie:
- 1 hlávka rímskeho šalátu (nakrájaná na väčšie kúsky)
- 2 plátky toastového chleba (na krutóny)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 50 g parmezánu (nastrúhaného alebo v hoblinách)
- 1 kuracie prsia (voliteľné)
Dresing:
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Príprava krutónov: Toastový chlieb nakrájajte na kocky, premiešajte s olivovým olejom a cesnakom, a opečte na panvici alebo v rúre pri 180 °C asi 10 minút do zlatista.
Príprava kuracieho mäsa (voliteľné): Kuracie prsia osolte, okoreňte a opečte na panvici dozlatista. Nakrájajte na plátky.
Dresing: V miske zmiešajte všetky ingrediencie na dresing a dôkladne premiešajte.
Servírovanie: Do veľkej misy dajte rímsky šalát, pridajte krutóny, nastrúhaný parmezán a polejte dresingom. Na vrch môžete pridať kuracie mäso.
Tip: Ak chcete autentickejšiu verziu, nahraďte majonézu jedným žĺtkom a pridajte ančovičky pre výraznejšiu chuť.
Dobrú chuť!