Keďže mnohé z nás teraz rozmýšľajú, ako čo najefektívnejšie nakupovať potraviny a rozvrhnúť si nákupy tak, aby ste nemuseli ísť do obchodu každý druhý deň, rozhodli sme sa pripraviť vzorový jedálniček so zoznamom surovín na týždeň. Uvažovali sme množstvom potravín pre 4-člennú rodinu.
Pondelok
Pečené kura s ryžou, ľadový šalát
Asi najzákladnejšie jedlo, ktoré chutí každému. K nemu vám stačí jedno kura a sáčok ryže. Kura umyjete, osolíte, okoreníte a dáte na hodinu do trúby na 200 stupňov. Podlejete troškou oleja. Ryžu rada robím na panvici, stačí nám cca 1 šálka ryže, ktorá sa zaleje 2 šálkami vody. Ochutím ju vegetou.
Šalát si môžete pripraviť tak, že si ho natrháte na kúsky a pripravíte jednoduchú octovú zálievku s cukrom.
Utorok
Šošovicový prívarok s párkom
Prívarok urobíte tak, že zalejete šošovicu vodou a necháte ju stáť aspoň hodinu-dve vo vode. Ja používam klasický 250 gramový sáčok pre 6 ľudí (z toho 4 sú malé deti). Šošovica krásne zmäkne a bude vám stačiť možno len pol hodina až 45 minút na jej uvarenie. Ochutiť môžete pretlačeným cesnakom (dávam 4 strúčky), čiernym korením, razcou. Niekto má rád na kyslo, ale u nás preferujeme klasickú verziu, osolenú a zahustenú zápražkou (olej, múka a červená paprika, po zovretí pridávam vodu a zároveň rýchlo miešam). Cesnak radšej pridávajte na koniec, aby vám nezhorkol. Tesne pred koncom varenia ešte vsypete cca 4 nakrájané párky.
Môžete podávať s chlebom. Ako si upečiete vlastný chlieb, nájdete tu.
Streda
Bryndzové halušky
Na bryndzové halušky potrebujete asi 1 kg zemiakov, vajíčko a polohrubú múku. Tú dávam od oka, aby vznikla tuhšia zmes, ktorá sa bude dobre hackať. Nemám sito na halušky, takže cesto vylejem na lupár a nožíkom oddeľujem kúsky cesta, ktoré padajú do vriacej osolenej vody. Ak máte dobrý mixér, dajú sa zemiaky pokrájať aj na ňom a nemusíte rajbať. Potom sú halušky to najjednoduchšie jedlo. K uvareným haluškám primiešam zhruba 1 a pol alebo 2 bryndze. A nakrájam asi polovicu oravskej slaninky na kocky a opečiem. Ak vaše deti nemajú radi halušky, môžete im namiesto toho spraviť cestoviny s vajíčkom a slaninkou.
Štvrtok
Francúzske zemiaky, uhorkovo-rajčinový šalát
Do francúzskych zemiakov môžete dať všetko, čo máte doma. Napríklad pokrájanú klobásku, párky, salámu alebo slaninku. Ak dávam slaninku, trochu ju vopred opečiem. Zemiaky nakrájam na plátky a najprv uvarím, aby sa mi rýchlejšie upiekli. Potom scedím a kladiem do misky z jenského skla. Na to kladiem vrstvu klobások pokrájaných na kolieska alebo kocky salámy, napríklad Nitranu. A zase kladiem vrstvu zemiakov. Nakoniec zalejem 4-5 rozmiešanými osolenými vajíčkami a dám zapiecť. Pečiem cca hodinu.
Šalátovú uhorku nakrájate a pridáte nálev s octom a cukrom. Môžete pridať aj trochu mletej papriky. Ak máte rajčiny, môžete ich nakrájať a pridať k uhorke.
Piatok
Špenát s vajíčkom, zemiaky (chlebík)
Nechajte rozmraziť dva špenáty, pridajte soľ, prelisovaný cesnak a zahustite múkou. Pridáte trošku sladkej smotany, ak nemáte, môže byť aj plnotučné mlieko. Ako prílohu pokrájajte kilo zemiakov a 6 vajíčok (dvaja dospelí budú mať po dve vajíčka a deti po jednom).
Sobota
Špagety s mletým mäsom
Mleté bravčové mäso zmiešate s pretlačeným cesnakom a rajčinovým pretlakom. Pridajte soľ a môžete ochutiť ešte čiernym korením a oreganom. Uvaríte špagety v osolenej vode. Precedíte a polejete zmesou. Na vrch posypete postrúhaný syr, napríklad eidam alebo parmezán.
Nedeľa
Pečené pstruhy, opekané zemiaky
Štyri pstruhy upravíte tak, že im odseknete hlavy a chvost (aby sa zmestili na panvicu:), posolíte, a upečiete na masle. Uvaríte si kilo zemiakov a keď zmäknú, dopečiete ich na panvici. Používam pri tom korenie “americké zemiaky”. Ak si vaše deti nevedia poradiť s kosťami, môžete im namiesto pstruhov dať lososa alebo rybie prsty.
Prečítajte si rozhovor s epidemiologičkou
Zoznam potravín:
- 1 kura
- 4 pstruhy
- 2 klobásky
- 4-6 párkov
- 1 saláma
- 1 oravská slanina
- 4 kg zemiakov
- 500g ryže
- 500 g šošovice
- 1 balíček cestovín (špagiet)
- 500 g polohrubej múky
- 10 vajec
- 2 bryndze
- smotana na varenie
- 200 g tvrdého syra
- 2 cesnaky
- 1 ľadový šalát
- 1 šalátovú uhorku
- 3 rajčiny