Začnite písať ak chcete vyhľadať článok

Ekológia MAGAZÍN

Vnímajú environmentálne hrozby Slováci a Česi rovnako?

Sita
Zdieľať

Aké kroky podnikáme pre zlepšenie životného prostredia? Odpovede na tieto otázky nám priniesol unikátny prieskum, ktorý pre McDonald’s vypracovala spoločnosť Behavio na vzorke 1003 respondentov zo Slovenskej a 1000 respondentov z Českej republiky. Z výskumu vyplynulo, že väčšina z nás si myslí, že sa v roku 2050 bude žiť na našej planéte horšie. V porovnaní s Čechmi (61 %) vnímajú budúcnosť negatívnejšie práve Slováci (66 %).

Slovákom prekáža skládkovanie, Česi sa obávajú najmä znehodnocovania hospodárskej pôdy

Prieskum identifikoval niekoľko environmentálnych problémov, ktoré Slováci veľmi intenzívne vnímajú. Až 83 % Slovákov považuje za najväčší problém najmä hromadenie a skládkovanie odpadu. Hneď v tesnom zástupe sa drží rúbanie stromov a odlesňovanie (80 %), znečistenie vôd (75 %), výskyt škodlivých látok, chemikálií a pesticídov v okolí (72 %), únik odpadových vôd do prírody (72 %) či vymieranie včiel (70 %).

Ako je na tom krajina, kde voda hučí po lučinách a bory šumí po skalinách?  Bohužiaľ, čelí klimatickej zmene rovnako ako my. Za najväčší momentálny problém českej krajiny považuje 75 % opýtaných Čechov fakt, že sa znehodnocuje hospodárska pôda. Až 71 % ľudí trápia čierne skládky a rovnako 71 % vníma ako problém vymieranie včiel. Rovnako sa im nepáčia ani pesticídy a chemikálie unikajúce do prírody (68 %), odlesňovanie (66 %) či znečistenie vody (65 %). V jednom sa však úplne zhodujeme – oba národy vidia najmenší environmentálny problém v ťažbe uhlia.

Sú Slováci o krok vpred?

Bez ohľadu na hraničnú čiaru sa v oboch krajinách veľmi pozitívne staviame k téme triedenia odpadu. Až 94 % všetkých Slovákov a Čechov podľa prieskumu poctivo triedi odpad v domácnosti. Kto z nás je však ekologickejší? Výsledky prieskumu hovoria mierne v náš prospech. Slováci sú v porovnaní s Čechmi efektívnejší v  neplytvaní jedlom (88 % vs. 86 %), v šetrení vodou (86 % vs. 83 %), v obmedzovaní igelitových tašiek ( 84 % vs. 80 %) aj v nosení vlastnej fľaše (72 % vs. 65 %).  Naši susedia by nás však mohli učiť, ako udržateľne nakupovať z druhej ruky (48 % vs. 59 %) či obmedziť nákup balenej vody (51 % vs. 57 %).

Uvedomujeme si, čo musíme spraviť pre lepšiu budúcnosť

Ak sa pozrieme na environmentálne zmeny, ktoré v našom prostredí za posledných pár desaťročí nastali, prinesie nám to na tvár skôr vrásky ako úsmev. Aj preto nie sú Slováci a Česi so stavom životného prostredia, v ktorom žijú, úplne spokojní. Dobrou správou však je, že si uvedomujeme, že zmena začína v nás. V oboch krajinách sa 9 ľudí z 10 prikláňa k názoru – jeden za všetkých, všetci za jedného – a vedia, že začať musíme sami od seba. Zároveň 9 z 10 ľudí na Slovensku aj v Čechách zmeny vo svojom správaní zavádza alebo už zaviedlo.

Chceme eko obaly a lokálne suroviny

Na Slovensku (68 %) aj v Čechách (61 %) spotrebitelia uprednostňujú v mnohých prípadoch najmä lokálnu produkciu jedla. Viac ako jednej pätine Slovákov a Čechov však veľmi záleží aj na tom, aby naše jedlo bolo pri objednávkach so sebou balené v ekologickejšom obale. Na Slovensku sa až 35 % ľudí snaží v dôsledku znižovania svojej klimatickej stopy znižovať konzumáciu mäsa. V Českej republike sa k tomuto spôsobu prikláňa 29 % ľudí. K zmene stravovania ich motivuje nielen environmentálna iniciatíva, ale aj zdravotné benefity.

ovocie

foto: pixabay.com

V čom sme “predbehli” našich susedov?

Svojim unikátnym prístupom v udržateľnosti sa môžu pýšiť dve McDonald’s reštaurácie slovenského franšízového partnera v nitrianskom okrese. Na strechách totiž majú umiestnené solárne panely, ktoré znižujú záťaž na životné prostredie. Týmto reštauráciám prinášajú benefity vo forme úspory energie a menej nákladnej  výroby teplej vody, ktorá je produkovaná pomocou slnečnej energie. Reštaurácia na Bratislavskej ulici tento zdroj energie využíva už od roku 2018.

V Beladiciach boli solárne panely zabudované v roku 2020. Ročne ušetrí využívanie slnečnej energie v priemere 30-40 % energie, čo však závisí aj od počtu slnečných dní. Tieto dve slovenské prevádzky sú skvelou inšpiráciou aj pre ostatných prevádzkovateľov samostatne stojacich McDonald’s  reštaurácií nielen na Slovensku, ale aj v Čechách.

Naše pretože

Prečo sa snažíme myslieť udržateľne? Najčastejším dôvodom je zachovať prírodu pre ďalšie generácie minimálne v takom stave, v akom sa nachádza teraz. Chceme, aby naše deti poznali rôzne druhy zvierat, a aby obdivovali flóru na prechádzkach lesom a lúkami. Aby mali jednoducho kedykoľvek prístup k čistej vode z potoka či kohútika. Planéta Zem je totiž náš jediný, nenahraditeľný domov. Ďalšie dôvody nájdete na stránke www.nasepretoze.sk. Pridajte svoj dôvod aj vy a motivujte aj ostatných k tomu, aby začali uvažovať nad udržateľnejším spôsobom života.

Zdroj: Webnoviny.sk – Environmentálne otázky na Slovensku a v Čechách: v čom sa líšime a čo vnímame rovnako? © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X