Kysnuté cesto sa pripravuje z múky, droždia, vody alebo mlieka, a je charakteristické tým, že kysnutím zväčšuje svoj objem vďaka uvoľňovaniu oxidu uhličitého.
Tento proces je výsledkom kvasenia, pri ktorom droždie premieňa cukry na plyn, čím vzniká nadýchaná a jemná štruktúra cesta. Používa sa na prípravu rôznych pokrmov, ako sú chlieb, koláče, buchty či pizza, a je základom mnohých tradičných receptov. Ale niekedy býva pre gazdiny veľkou výzvou.
Majo alias Muž v zástere pre vás pripravil recept na geniálne pizzové rožky.
Plnka jeho rožkov je úžasná, podobná tej v pizzových „minit” rožtekoch z lístkového cesta. A cesto je univerzálne, takže z neho môžete kľudne spraviť aj sladkú verziu. Marián sa rozhodol, že tretinu cesta naplní maslom, škoricovým cukrom a čokoládou.
RECEPT na pizza rožky alebo kysnuté cesto
Ingrediencie na cesto:
- 1 kg hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 200 g smotanového syra (Lučina, Philadelphia, Goldessa)
- 42 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
- 1 PL cukru
- 1 čl soli
Plnka:
- 300 g tvrdého syra
- 1 tavený syr v črievku
- 200 g suchej salámy
- 100 g šunky
- 2 lahôdkové cibuľky
- 2,5 dcl domáceho kečupu
- 1 PL sušenej bazalky
- Soľ, korenie
POSTUP:
Cesto:
Z polovice vlažného mlieka, droždia a cukru si spravíme kvások.
Do misy dáme múku, soľ, vajcia, zvyšok mlieka, smotanový syr a kvások.
Vymiesime hladké cesto.
Z cesta vytvarujeme na pracovnej doske bochník a necháme ho v mise vykysnúť.
Po vykysnutí cesto znovu ručne premiesime a necháme znovu kysnúť asi 20 minút.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a rozotrieme naň plnku.
Cesto nakrájame na dlhé trojuholníky a stočíme.
Rožteky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C na horný dolný ohrev cca 20 minút.
Prečítajte si: Recept na domáci zemiakový šalát
Plnka:
Najemno postrúhaný syr zmiešame s taveným syrom, nadrobno pokrájanou salámou a šunkou, cibuľkou a ostatnými ingredienciami.
Plnku rovnomerne nanesieme na rozvaľkané cesto.