Zemiakový šalát je neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného stola. Tradícia jeho prípravy siaha až do 40-tych rokov 20-teho storočia.
Ako ho pripravujú naše babky z Kremnice a z Košíc? Každá ho pripravuje od oka a nedokážu odhadnúť presný pomer.
Jedná doň pridávala na kúsky nakrájané jabĺčko, druhá kápiu nakladanú v oleji. Všetko záleží od toho, aké sú zemiaky. Ak sú príliš sladké, dochucovať treba šalát úplne inak, ako keď sú menej.
Ktoré ingrediencie sú v zemiakovom šaláte najdôležitejšie?
- Zemiaky uvarené v šupke
- Uvarená mrkva
- Kyslé uhorky podľa chuti
- Jedna veľká surová cibuľa – niekto dáva opraženú cibuľu, ak neznesie surovú. Opražená je jemnejšia. Zároveň sa tak skoro neskvasí, ale povedzme si pravdu. Skôr ako sa šalát pokazí, zjeme ho.
- Uvarené vajcia (nedáva ich každý)
- soľ
- korenie čierne mleté
- hrášok a iné podľa chuti
- Jedna babka robí nálev z uhoriek, druhá si ho pripravuje sama.
Tento overený recept na medvedie labky si určite zamilujete
Ako pripraviť nálev do zemiakového šalátu?
Soľ, cukor, korenie, ocot a voda. Mal by byť výrazne sladkokyslý a množstvo záleží podľa množstva zemiakov, no minimálne 2 dl. Niektoré zemiaky pijú viac, iné menej.
Šalát je dobré pripraviť deň vopred, aby sa nám krásne spojili všetky prísady. Ak doň pripravujeme aj domácu majonézu, rovno ju môžeme primiešať a nechať odstáť na studenom mieste. Na druhý deň ho dokážeme ešte doladiť tak, aby bol presne podľa našej chuti .
Ako pripraviť domácu majonézu do zemiakového šalátu?
Vyberte mixér a pripravte si:
- 4 – 5 vajíčok
- soľ
- čierne korenie na dochutenie
- ocot – približne malá lyžička
- 1 malá vrchovatá lyžička práškového cukru
- 2 dl (zhruba) slnečnicový olej, ktorý budeme postupne do mixéra dolievať
- citrónová šťava – vyvažuje chuť oleja a vďaka nej má omáčka pevnejšiu konzistenciu
- plnotučná horčica – môže a nemusí byť, podľa chuti a zvykov
Všetky prísady, okrem oleja, vložíme do mixéra a mixujeme. Postupne veľmi pomaličky prilievame olej, až kým nemá domáca majonéza tú správnu konzistenciu.
Výhodou výroby domácej majonézy je jednoznačne fakt, že všetky ingrediencie máte pod kontrolou. Môžete použiť domáce vajíčka, čerstvé suroviny a rozdiel medzi kupovanou a domácou verziou je veľký. Keď si raz zvyknete na tú „doma pripravenú”, nebudete už nikdy chcieť kupovanú.
Držíme palce a želáme veľa radosti pri výrobe, lebo radosť je tá najdôležitejšia pri príprave akéhokoľvek jedla!
Máte váš vlastný, rokmi overený recept? Podeľte sa oň s nami v komentároch.