Pitie kávy sa stalo súčasťou dnešnej kultúry. Okrem pôvodu, druhu praženia či spracovania, by ste si mali všímať aj ekologické označenia kávy. Aj to vám totiž napovie o kvalite, ktorá sa odzrkadluje na celkovej chuti tohto lahodného moku.
Aké druhy kávy existujú?
Robusta
Robusta má vyššie množstvo kofeínu ako arabika. Okrem toho sa zrná líšia aj veľkosťou a vyššou odolnosťou. Rastie v nižšej nadmorskej výške, jej chuť je viac zemitejšia. Kríky sú odolnejšie voči škodcom.
Má vyššie množstvo cukrov, čo dodáva káve sladší tón. Čistú upraženú robustu v obchode však nenájdete. Väčšinou je zmiešaná s arabikou, vďaka čomu dokážu vytvoriť jedinečnú súhru chutí. Najčastejšie sa pestuje v Číne.
Arabika
Arabika patrí medzi najobľúbenejšie druhy kávy na svete. Darí sa jej vo vyšších nadmorských výškach, a preto je náročnejšia na pestovanie. Je náchylnejšia na rôzne choroby.
Má niekoľko odrôd, ktoré sa od seba líšia nielen veľkosťou a tvarom zŕn, ale aj rôznorodými tónmi chuti. Prevažne sa pestuje v Južnej Amerike, no aj arabika vypestovaná v Afrike má svoje jedinečné vlastnosti.
Speciality Coffee
Speciality Coffee nie je ekologickým označením v pravom slova zmysle. Ide o označenie kvality zŕn. Po slovensky sa označuje aj ako výberová káva. Avšak na to, aby káva mohla mať označenie výberová treba, aby sa o ňu kvalitne staral už farmár.
Na to, aby káva získala takéto označenie nesmie jeden balík obsahovať viac ako 3 zrná s defektom. Musia mať takmer rovnaký tvar.
Rainforest Alliance
Označenie Rainforest Alliance pri káve znamená, že zrnká boli pestované udržateľne. Neboli používané žiadne pesticídy a umelé hnojivá. Takisto musí pestovateľ brať ohľad na ekosystém a ochranu vody i zemi.
Okrem iného nesmie farmár využívať ani detskú prácu. Zamestnať môže len deti od 15 rokov, no nesmie im byť obmedzený prístup k vzdelaniu. Všetci zamestnanci nesmú byť diskriminovaní a musia dostávať aspoň minimálnu mzdu.
Fair Trade
Zmyslom Fair Trade je poskytnúť farmárom, zamestnancom a remeselníkom spravodlivú odmenu za odvedenú prácu. Pestovatelia predávajú svoju kávu za výkupnú cenu, ktorá im pokryje všetky náklady a zároveň umožňuje dôstojný život.
Okrem spravodlivých obchodných podmienok sa zameriava aj na dodržiavanie ľudských práv a šetrnosť k životnému prostrediu.
Smithsonian Bird Friendly
Medzi najmenej známe označenia ekologického pestovania kávy je certifikát Smitsonian Bird Friendly, ktorý zabezpečuje etické a udržateľné podmienky. Vyzýva farmárov, aby vysadili mnoho rôznych druhov stromov a tým poskytli dostatok tieňa pre zvieratá, predovšetkým vtáky.
Na podporu ekosystému musia využívať len ekologické metódy. Pri pestovaní nemajú povolené používať žiadne pesticídy a umelé hnojivá. Preto je to jedna z najťažších certifikácii, aké môže pestovateľ získať.