Pod akými označeniami sa skrýva ekologická káva?

0
Pod akými označeniami sa skrýva ekologická káva?

Pitie kávy sa stalo súčasťou dnešnej kultúry. Okrem pôvodu, druhu praženia či spracovania, by ste si mali všímať aj ekologické označenia kávy. Aj to vám totiž napovie o kvalite, ktorá sa odzrkadluje na celkovej chuti tohto lahodného moku.

Aké druhy kávy existujú?

Robusta

Robusta má vyššie množstvo kofeínu ako arabika. Okrem toho sa zrná líšia aj veľkosťou a vyššou odolnosťou. Rastie v nižšej nadmorskej výške, jej chuť je viac zemitejšia. Kríky sú odolnejšie voči škodcom.

Má vyššie množstvo cukrov, čo dodáva káve sladší tón. Čistú upraženú robustu v obchode však nenájdete. Väčšinou je zmiešaná s arabikou, vďaka čomu dokážu vytvoriť jedinečnú súhru chutí. Najčastejšie sa pestuje v Číne.

Arabika

Arabika patrí medzi najobľúbenejšie druhy kávy na svete. Darí sa jej vo vyšších nadmorských výškach, a preto je náročnejšia na pestovanie. Je náchylnejšia na rôzne choroby.

Má niekoľko odrôd, ktoré sa od seba líšia nielen veľkosťou a tvarom zŕn, ale aj rôznorodými tónmi chuti. Prevažne sa pestuje v Južnej Amerike, no aj arabika vypestovaná v Afrike má svoje jedinečné vlastnosti.

Zdroj: Pexels.com

Speciality Coffee

Speciality Coffee nie je ekologickým označením v pravom slova zmysle. Ide o označenie kvality zŕn. Po slovensky sa označuje aj ako výberová káva. Avšak na to, aby káva mohla mať označenie výberová treba, aby sa o ňu kvalitne staral už farmár.

Na to, aby káva získala takéto označenie nesmie jeden balík obsahovať viac ako 3 zrná s defektom. Musia mať takmer rovnaký tvar.

Rainforest Alliance

Označenie Rainforest Alliance pri káve znamená, že zrnká boli pestované udržateľne. Neboli používané žiadne pesticídy a umelé hnojivá. Takisto musí pestovateľ brať ohľad na ekosystém a ochranu vody i zemi.

Okrem iného nesmie farmár využívať ani detskú prácu. Zamestnať môže len deti od 15 rokov, no nesmie im byť obmedzený prístup k vzdelaniu. Všetci zamestnanci nesmú byť diskriminovaní a musia dostávať aspoň minimálnu mzdu.

Zdroj: Pexels.com

Fair Trade

Zmyslom Fair Trade je poskytnúť farmárom, zamestnancom a remeselníkom spravodlivú odmenu za odvedenú prácu. Pestovatelia predávajú svoju kávu za výkupnú cenu, ktorá im pokryje všetky náklady a zároveň umožňuje dôstojný život.

Okrem spravodlivých obchodných podmienok sa zameriava aj na dodržiavanie ľudských práv a šetrnosť k životnému prostrediu.

Smithsonian Bird Friendly

Medzi najmenej známe označenia ekologického pestovania kávy je certifikát Smitsonian Bird Friendly, ktorý zabezpečuje etické a udržateľné podmienky. Vyzýva farmárov, aby vysadili mnoho rôznych druhov stromov a tým poskytli dostatok tieňa pre zvieratá, predovšetkým vtáky.

Na podporu ekosystému musia využívať len ekologické metódy. Pri pestovaní nemajú povolené používať žiadne pesticídy a umelé hnojivá. Preto je to jedna z najťažších certifikácii, aké môže pestovateľ získať.

žiadne príspevky na zobrazenie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu