Veľkonočný recept inak: Vyskúšajte pstruha po mlynársky s pohánkovým rizotom

0
Veľkonočný recept inak: Vyskúšajte pstruha po mlynársky s pohánkovým rizotom
Pstruh po mlynársky s pohánkovým rizotom Zdroj: Zrodené v EÚ

Nielen na veľkonočné sviatky varíme viac ako inokedy. Okrem toho, že dni trávime v karanténe, určite viacerí premýšľame aj nad tým, čo variť. Projekt Zrodené v EÚ postupne prinesie viacero zaujímavých receptov, ktorými sa môžeme inšpirovať.

Počas nákupu je dobré sa pri výbere potravín zamerať na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

Pečenie patrí k Veľkej noci. Ochutnali ste už minimazance?

Vďaka projektu Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom môžete ochutnať tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ.
Aj vďaka tomu sa môžete inšpirovať nasledujúcim receptom:

Pstruh po mlynársky s pohánkovým rizotom
Zdroj: Zrodené v EÚ

# Pstruh po mlynársky s pohánkovým rizotom (4 porcie)

• 4 čerstvé pstruhy
• 1 citrón
• 2 lyžice hladkej múky
• 50 g roztopeného masla na vyprážanie
• 100 g masla
• 1 zväzok petržlenovej vňate

Pohánkové rizoto:

• 250 g pohánky
• 1 cibuľa
• 1 červená paprika
• 1 zelená paprika
• 5 šampiňónov
• korenie
• soľ
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 lyžica oleja

Ozvláštnite veľkonočný stôl sušienkami. Poznáte francúzsku techniku frezáž?

Postup:

• Vypitvané pstruhy poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme
• Pokvapkáme ich zvonku aj zvnútra citrónom, jemne osolíme a obalíme v hladkej múke
• Na panvici zohrejeme roztopené maslo a ryby na ňom z každej strany asi 5 minút opekáme
• Po opečení zlejeme použitý tuk z panvice a dáme na panvicu jednu lyžicu čerstvého masla
• Pstruhy na maslo položíme, obrátime a prenesieme na tanier
• Na panvicu s maslom nasypeme umytú, vysušenú a jemne nasekanú petržlenovú vňať a len veľmi krátko speníme
• Maslo s petržlenovou vňaťou nalejeme na pstruha a položíme naň aj plátky citrónu
• Pohánku nasypeme do vriacej mierne osolenej vody a varíme 10 minút
• Následne scedíme prebytočnú vodu
• Cibuľu nakrájame na slížiky a speníme na oleji
• Papriky nakrájame na kocky, šampiňóny na plátky, všetko prisypeme k cibuli a krátko opekáme
• Zmes trochu osolíme, okoreníme a dusíme, pokiaľ mäso nezmäkne
• Pridáme pretlačený cesnak a zmes zmiešame s pohánkou

Dobrú chuť :)

žiadne príspevky na zobrazenie