S Veľkou nocou sa zväčša viažu recepty zamerané na pečenie barančeka, opitého Izidora, punčáky či šuhajdy. Okrem toho sa však môžeme pustiť aj do pečenie sušienok, ktoré zmiznú zo stola skôr ako stihnú vychladnúť.
Veľkonočné sviatky sú síce tento rok iné ako tie, ktoré si pamätáme možno spred roka, no aj napriek všetkému ich môžeme prežiť krásne a pozitívne. V rámci psychohygieny môžete skúsiť upiecť napríklad aj veľkonočné sušienky.
Na 1–2 plechy potrebujeme:
• 300 g hladkej múky na krehké pečivo
• 150 g masla
• 1 lyžička vanilkovej esencie
• 1 vajce
• 100 g práškového cukru (najlepšie s trochou vanilky)
• štipka soli
• nastrúhaná kôra z 2 bio citrónov
Postup:
Na pracovnú plochu nasypte múku, na ňu dajte na kocky nakrájané studené maslo a pridajte aj vanilku, vajce, práškový cukor, štipku soli a nastrúhanú kôru. Pretože sušienky sú z krehkého cesta, je dobré maslo spracovať francúzskou technikou zvanou frezáž (z francúzskeho fraisage). Proces funguje tak, že dlaňou rozotierate cesto smerom od seba. Teplom a tlakom sa maslo prepojí s ostatnými surovinami a cesto bude ešte krehkejšie.
Veľkonočný recept inak: Vyskúšajte pstruha po mlynársky s pohánkovým rizotom
Takto spracované cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na pol hodiny chladiť do chladničky, potom vyvaľkajte asi na hrúbku 0,5 cm. Teraz vzor vtlačte buď cez embosovaný valček, alebo po starom prejdite klasickým valčekom cez kúsok záclony alebo háčkovanú dečku. Vzor by mal byť celkom hlboký, počas pečenia sa trochu stratí.
Rúru predhrejte na 170 ° C. Vykrajovačom v tvare vajíčka alebo iného veľkonočného či jarného motívu vykrojte tvary. Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť na 12 minút do ružova. Sušienky nesmú zhnednúť, inak sa budú drobiť a lámať.
Dobrú chuť.