Milovať dobré jedlo znamená aj objavovať neustále nové chute a nebáť sa kombinovať. Tradičné huby a netradičné kokosové mlieko. Strúčik cesnaku a citrónová tráva.
Ak raz ochutnáte krémovú thajskú hubovú polievku – Tom Kha Kai, budete ju chcieť zas a znova. Ideálna je horúca, po príchode zo zimnej prechádzky. Zahreje vám telo i dušu. Objavíte v nej množstvo rôznych chutí a dokáže byť aj poriadne ostrá. Všetko záleží od vášho vkusu.
Čo potrebujete na prípravu:
- šampióny
- jednú veľkú cibuľu
- cesnak
- ghi maslo na zdravé smaženie
- korenie pre Tom Kha
- trstinový cukor
- bobkový list
- zelené kari
- soľ
- lístky timiánu
- sézamový olej
- kokosové mlieko
- vývar alebo vodu
- brokolica
- čerstvý koriander
- cherry paradajky
- krevety/ kura podľa chuti (my sme varili bez mäsa)
- chilli (podľa chuti)
- zázvor
- citrónová šťava
Postup prípravy:
Spojíte vývar a kokosové mlieko (1:2), ohrejete to a primiešate zelené kari (podľa chuti pálivá pasta). Primiešate trstinový cukor a sézamový olej. Uviažte citrónovú šťavu do uzlíčka, aby sa vám lepšie po uvarení vyťahovala. Na panvici wok orestujete na ghi masle mix korenia pre Tom Kha (nájdete napríklad v ázijských špecialitách alebo online potravinách), pridajte nakrájané šampióny (krevety, kura), brokolicu/zázvor, a nakoniec cherry paradajky. Až to bude hotové, podávajte polievku s čerstvým koriandrom.
Dobrú chuť!
Ak máte chuť zdieľať, pridajte nám do komentára, ako sa vám prvá polievka Tom Kha Kai doma podarila.