Podľa nového výskumu majú tieto potraviny vysoký obsah špecifických antioxidantov.
Mnohí z nás vedia, že zostať aktívny, vyhýbať sa fajčeniu a pitiu alkoholu a jesť vyváženú stravu, to všetko môže pomôcť udržať náš mozog zdravý. Avšak, pokiaľ ide o tento posledný bod, nový výskum ukazuje, že ide o viac než len o to, aby ste sa vyhli spracovaným potravinám a jedli zeleninou. V skutočnosti môže mať konzumácia určitých potravín bohatých na antioxidanty neuroprotektívne účinky. Ale pravdepodobne ich nejete.
Je známe, že antioxidanty zlepšujú zdravie mozgu
Štúdia publikovaná v časopise Food & Function skúmala, ako špecifické antioxidanty v rastlinných potravinách ovplyvňujú zdravie mozgu. Antioxidanty, tiež známe ako fytonutrienty alebo fytochemikálie, pomáhajú chrániť naše telo pred poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi.
„Poškodenie voľnými radikálmi môže časom spôsobiť problémy s tkanivami a orgánmi v tele, čo môže viesť k ochoreniu,” vysvetľujú v Mayo Clinic. „Výskum naznačuje, že molekuly voľných radikálov môžu zvýšiť riziko zdravotných problémov spojených so starnutím. Niektoré príklady sú srdcové choroby, vekom podmienená degenerácia sietnice, Alzheimerova choroba a rakovina.”
Dodávajú však: „Telesné bunky dokážu opraviť poškodenie voľnými radikálmi alebo mu zabrániť, napríklad tvorbou antioxidačných enzýmov.“
Týchto 6 potravín rastlinného pôvodu má ochranné účinky na mozog
Nový výskum sa zameral na dve antioxidačné zlúčeniny – „fenolové látky, ktoré spôsobujú farbu rastlín, a terpény, ktoré sú zodpovedné za chuť a vôňu rastlín,” uvádza Medical Xpress. Obidve sa nachádzajú v nasledujúcich šiestich rastlinných potravinách a bylinkách:
- Kráľovská granátová slivka (hybrid japonskej slivky vyvinutý v Austrálii pre vysoký obsah prospešných antokyánov)
- Čierne korenie
- Klinček
- Baza čierna
- Šalvia
- Medovka (bylina z čeľade mätových)
Najvyššie hladiny fenolov mali slivky kráľovského granátu, bazy čiernej a klinčeka.„Tieto rastlinné produkty mali najmä vysoký obsah derivátov zlúčeniny nazývanej kvercetín, ktorá bola spojená so schopnosťou predchádzať bunkovej smrti vyvolanej oxidačným stresom,” vysvetlil Medical Xpress.
Prečítajte si: Najzdravšie jesenné plody a ich zužitkovanie
Najvyššie hladiny terpénov malo čierne korenie, po ňom klinček a šalvia. Terpén „súvisel so schopnosťou redukovať reaktívne formy kyslíka.” Inými slovami, pomohol znížiť oxidačný stres na bunkách, ktorý môže ovplyvniť funkciu mozgu.
„Toto je prvý výskum, ktorý sa zaoberal vzťahom medzi týmito druhmi zlúčenín a rôznymi antioxidačnými schopnosťami v týchto rastlinách,” povedala vedúca autorka štúdie Naomi May, kandidátka PhD na Univerzite Wollongong v Austrálii.
„Rastlinné potraviny majú veľký potenciál, keď ich začneme používať. Patria medzi nástroje na zvládanie stavov spôsobených neurozápalom a oxidačným stresom, ako sú neurodegeneratívne ochorenia,” dodala. „Sú tiež skvelé pre naše celkové zdravie.”
Pomôcť môžu aj doplnky
Štúdia sa zamerala aj na dve voľne predajné doplnkové zmesi, jednu s vysokým obsahom byliny astragalus a druhú s vysokým obsahom medovky. Doplnok astragalus mal najvyššiu hladinu fenolických látok.
Hoci to v štúdii nebolo spomenuté, slivka Queen Garnet (známa ako „kráľovná antioxidantov“) je dostupná aj vo forme doplnkových práškov, štiav a koncentrátov. Medovka sa často vyskytuje ako čaj alebo tekutý doplnok.
A, samozrejme, baza je bežnejším doplnkom, ktorý sa zvyčajne používa na podporu imunity.
Zdravie mozgu
Existujú dôkazy podporujúce tvrdenie, že tieto rastlinné potraviny bohaté na antioxidanty môžu podporovať zdravie mozgu. Samozrejme, predtým, ako urobíte akékoľvek zmeny vo vašej strave alebo režime doplnkov, vždy sa porozprávajte so svojím doktorom.
„Existuje veľký potenciál používať rastlinné potraviny ako súčasť súboru nástrojov na zvládanie stavov spôsobených neurozápalom a oxidačným stresom, ako je neurodegeneratívne ochorenie,” uzavrela Naomi May. „Sú tiež skvelé pre naše celkové zdravie.”
Zdroj: 6 Foods Can Lead to Better Brain Health, New Study Shows — Best Life