Feniklová polievka ako malý liečivý zázrak (fotorecept)

0
Feniklová polievka ako malý liečivý zázrak (fotorecept)

Lahodný recept v podobe feniklovej polievky otvorí vaše zmysly, zahreje aj lieči. Prinášame vám ho s koreninami, štipkou ajurvédskeho základu tak, aby mala polievka pre vás čo najväčší zdravotný význam. 

Prečo má fenikel v strave pre vás hodnotu?

Fenikel je známy svojimi liečivými vlastnosťami už od staroveku. Táto voňavá zelenina podporuje trávenie, zmierňuje nadúvanie, má detoxikačné účinky a je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Fenikel je tiež zdrojom draslíka, ktorý prospieva srdcovej činnosti, a jeho éterické oleje môžu pomôcť pri upokojení dýchacích ciest. Je protizápalový a v kombinácii s ďalšími koreninami doslova liečivý. Fenikel, kurkuma a koriander nielenže podporujú zdravie tráviaceho traktu, ale tiež pomáhajú telu bojovať so zápalmi, detoxikujú organizmus a posilňujú imunitu. Táto kombinácia je preto ideálna pre každého, kto chce zlepšiť svoje celkové zdravie a vitalitu.

  • Podpora trávenia: Fenikel obsahuje anetol, silicu s protizápalovými a antispazmodickými účinkami, ktorá pomáha uvoľňovať svaly tráviaceho traktu a zmierňuje plynatosť či kŕče.
  • Detoxikácia: Fenikel má močopudné vlastnosti, ktoré podporujú vyplavovanie toxínov z tela.
  • Bohatstvo na antioxidanty: Vitamín C a flavonoidy chránia bunky pred voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém.

Prečo je vhodné mať doma vždy čerstvú alebo aspoň sušenú kurkumu

Kurkuma: Zázračné protizápalové korenie

  • Kurkumín: Aktívna zložka kurkumy má silné protizápalové a antioxidačné účinky. Kurkumín môže pomôcť pri ochoreniach tráviaceho traktu, zmierňovať zápaly a chrániť pečeň.
  • Podpora imunity: Kurkuma zvyšuje schopnosť tela bojovať proti infekciám a podporuje zdravie čriev, ktoré sú kľúčové pre silný imunitný systém.
  • Zlepšenie trávenia: Kurkuma stimuluje tvorbu žlče, čo napomáha tráveniu tukov a celkovému spracovaniu potravy.

Do tretice je tu koriander. A my sme opäť pri téme, ktorá nás môže po Vianociach „potrápiť”…

Koriander: Očista a zdravie čriev

  • Detoxikačné účinky: Koriander podporuje vylučovanie ťažkých kovov a toxínov z tela. Je obzvlášť užitočný na podporu pečene.
  • Antibakteriálne vlastnosti: Obsahuje látky, ktoré ničia škodlivé baktérie v tráviacom trakte a pomáha predchádzať infekciám.
  • Podpora trávenia: Koriander stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov, zlepšuje vstrebávanie živín a zmierňuje nadúvanie.

Prinášame vám jednoduchý recept na feniklovú polievku, ktorá nielenže zahreje, ale tiež podporí vaše zdravie.

Ingrediencie do feniklovej polievky:

  • 2 celé fenikle (nakrájané na tenké plátky)
  • 2 zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 2 PL ghee masla
  • 1 ČL horčicového korenia
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL kurkumy (alebo čerstvej nastrúhanej kurkumy)
  • 1 ČL mletého koriandra
  • štipka muškátového orieška
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy feniklovej polievky:

  1. Príprava základu:
    Podľa ajurvédy by sme v úvode mali opražiť na sucho koreniny, aby mali pre nás lepší účinok. Môže to byť bobkový list, horčicové korenie, kmín, ktorý je dôležitý do každého  pokrmu, kde sú zemiaky, čierne korenie, prípadne iné podľa preferencie. Počkajte, kým začnú semienka praskať a uvoľňovať svoju arómu.
  2. Zhruba po dvoch minútkach vo veľkom hrnci rozpustite ghee maslo na miernom ohni a pridajte cibuľku. Dusíte ju do sklovita.
  3. Orestovanie zeleniny:
    Pridajte nakrájaný fenikel a zemiaky. Restujte 5–7 minút, kým zelenina mierne zmäkne a získa zlatistý nádych.
  4. Dochutenie:
    Pridajte ešte raz čierne korenie, kurkumu, koriander, štipku muškátového orieška. Zľahka premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
  5. Pridanie vývaru:
    Zalejte vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a varte približne 15 minút, až kým zemiaky a fenikel úplne nezmäknú.
  6. Mixovanie:
    Vyberte bobkový list. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém. Ak je potrebné, pridajte viac vývaru na dosiahnutie požadovanej konzistencie.
  7. Dokončenie:
    Podľa chuti dosoľte a premiešajte. Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať ešte štipku mletého koriandra na záver.

Servírovanie:

Polievku podávajte horúcu, ideálne s čerstvou bylinkovou posýpkou – napríklad petržlenovou vňaťou alebo lístkami feniklu. Akčný tip: môžete na vrch pridať kvapku olivového oleja alebo trošku kyslej smotany.


Táto feniklová polievka je nielen lahodná, ale aj mimoriadne zdravá. Vyskúšajte ju a doprajte si poriadnu dávku výživy a pohody. Máte svoj obľúbený recept a chcete ho zdieľať s nami? Najlepšie recepty uverejníme aj s vašimi fotografiami a pošleme vám darček. Napíšte nám svoj recept na redakcia@akcnezeny.sk 

žiadne príspevky na zobrazenie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu