NAČÍTAVAM

Type to search

RECEPTY RELAX TIPY TLAČOVÁ SPRÁVA

Veľkonočné pečenie 3x inak. Vyskúšajte mazanec či zajačikov

Martina Beňová
Share
Velka noc

Poctivé veľkonočné pečenie sa už vo viacerých domácnostiach začalo, no niekedy sa aj na poslednú chvíľu podarí pripraviť úžasne chutný recept, ktorý osloví všetky návštevy a rodinu.

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme predstaviť. Baranček, košíčky, judáše, plnka. Okrem týchto vyložene klasických pokrmov si ale môžete upiecť aj niečo modernejšie, čo si napriek tomu s tradíciou nijako neprotirečí a vhodne zvolené múky prácu navyše uľahčia.

pecenie, kolace, velka noc

Foto: pixabay

Aj v dnešnej dobe, kedy je možné si mnoho výrobkov kúpiť v obchodoch, veľa rodín stále pečie svoje poctivé domáce koláče. Najmä ak máte deti, je to skvelý spôsob, ako s nimi aktívne stráviť čas, niečo ich naučiť a navyše si na výsledku ešte pochutnať. Veľkonočný čas rovnako ako ten predvianočný nabáda k tomu, aby ste sa napríklad práve počas pečenia mohli porozprávať o veľkonočných tradíciách nielen tých všeobecných, ale aj vašich rodinných. Čo si môžete tento rok všetko upiecť?

Veľkonočný mazanec

Mazance sú vraj najstaršie obradné pečivo pečené na našom území. Bochníky so stredom narezaným do kríža, ktorý symbolizuje Kristovo utrpenie, zvládnete upiecť raz dva. Dnes už si na rozdiel od čias 
minulých môžete dopriať aj bohaté posypanie mandľami. Tradičný mazanec je dokonca z takmer nesladeného cesta. Hoci dnes sú ceny surovín skôr opačné, na cukor mali peniaze len bohaté rodiny a v tých chudobných sa sladil len sladkou smotanou.

Receptov na zaručene pravý veľkonočný mazanec je veľa a ten najlepší máte možno doma spísaný snáď ešte od praprababičky. Hoci sa to nezdá, aj takto starý recept je ľahké adaptovať na moderné poznatky o pečení a výživové trendy. Stačí klasickú hladkú pšeničnú múku aspoň čiastočne vymeniť za špaldovú múku, pri ktorej si môžete byť istí kvalitou. Je dosť možné, že práve vaša praprababička nielen mazance zo špaldy piekla.

Špalda je stará nešľachtená odroda pšenice, ktorú z polí vyhnala až priemyselná revolúcia a výnosnejšie odrody. Oproti klasickej hladkej múke obsahuje o niečo menej lepku, aj v necelozrnnej podobe obsahuje viac kvalitných výživných látok a v neposlednom rade je lepšie stráviteľná. Čo sa práve pre pečenie mazancov a ďalšieho kysnutého veľkonočného pečiva hodí je, že dobre kysne a má jemnú orieškovú chuť a vôňu. Len počítajte s tým, že s použitím špaldovej múky budú vaše výrobky o niečo tmavšie.

Foto: Babičkina voľba

Mazanec zo špaldovej múky

INGREDIENCIE

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 110 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžice rumu
  • hrsť hrozienok
  • hrsť mandlí

POSTUP

  1. Do misy nasypte múku, cukor a vanilkový cukor, premiešajte a do stredu urobte jamku.
  2. Do jamky nalejte mlieko a rozdrobte droždie. Nechajte asi 10 min odstáť, kým kvások nevzíde.
  3. K múke pridajte všetky zvyšné suroviny okrem mandlí a zamieste hladké pružné cesto. To vložte do čistej misy, prekryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  4. Rúru zapnite na 150°C. Po vykysnutí vytvarujte z cesta mazanec, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte pokrájanými mandľami. Nechajte asi 10 minút nakysnúť. Pečte asi 60 minút do zlatista.

Judáše alebo zajačikovia

Známym veľkonočným pečivom sú aj Judáše. Tie svoj názov dostali podľa zradcu Judáša, ktorého čierne svedomie dohnalo až do neslávneho konca. Tradičné Judáše práve tento koniec symbolizujú: pečú sa v rôznych tvaroch, ktoré pripomínajú povraz alebo uzol, na ktorom sa Judáš pod váhou čierneho svedomia obesil. Rovnako ako táto legenda je ale rovnako známy fakt aj ten, že Veľká noc sú sviatky oslavujúce príchod jari, a tak sa v mnohých rodinách pečú aj Judáše v podobe najrôznejších zvieratiek – napríklad zajačikov alebo holubičiek.

Pokiaľ si kysnuté zajačiky dáte na Zelený štvrtok na raňajky a k tomu ich poriadne namažete medom, tradíciu dodržíte viac než dôstojne! S dokonalým výsledkom vám rovnako ako v prípade mazancov pomôžu hladké múky špaldová a na kysnuté cesto. Judáše podľa tradície chránia pred uštipnutím hada a bodnutím od hmyzu. Tu je ale extrémne dôležité, aby ste si Judáše upiekli sami. Tie nepečené doma totiž vraj túto čarovnú moc nemajú.

Foto: Babičkina voľba

Kysnutí zajačikovia

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 g cukru
  • štipka soli
  • vajce na potretie
  • klinček na ozdobenie

POSTUP

  1. Do misy preosejte múku, pridajte všetky zvyšné ingrediencie a zamieste cesto. Potom ho vyklopte na pomúčenú plochu. Ručne cesto vypracujte tak, aby bolo pružné a potom ho uložte do čistej misy, prekryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
  2. Rúru zapnite na 180°C. Z vykysnutého cesta tvarujte jednotlivých zajačikov a klaďte ich na papierom na pečenie vyložený plech s dostatočnými rozostupmi.
  3. Každého zajačika potrite vajcom a dozdobte klinčekom, ktorý bude pripomínať oko.
  4. Nechajte ešte asi 10 minút kysnúť na plechu a potom pečte dozlata zhruba 20 minút.

Nielen plnka (sa) zelená

So Zeleným štvrtkom sa spája ešte jedna tradícia a tá sa tentokrát netýka sladkého pečiva, ale jednoducho konzumácie niečoho zeleného. Medzi prvé jarné byliny patria žihľava, hluchavka, listy púpavy, ale aj divokej (a dnes už aj šľachtenej) rukoly alebo napríklad žeruchy. Ak bola Veľká noc toho roku veľmi skoro a napríklad ešte na snehu, vyriešilo sa to minuloročnou kapustou alebo kelom. Z týchto bylín a zelenín sa zvyčajne robila polievka alebo piekla plnka. Namiesto plnky si ale môžete dopriať pokojne krehký slaný koláč, s ktorým vám pomôže hladká múka na krehké pečivo.

Foto: Babičkina voľba

Slaný koláč s hráškom a mrkvou

INGREDIENCIE NA CESTO

  • 300 g hladkej múky na krehké pečivo
  • 150 g masti
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 50 ml studenej vody

INGREDIENCIE NA NÁPLŇ

  • 200 g hrášku
  • 3 menšie mrkvy
  • veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 350 ml 30% smotany
  • 4 vajcia
  • štipka muškátového oriešku
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Rúru zapnite na 180°C. Do misy nasypte múku, pridajte pokrájanú masť, vajce, soľ a vodu.
  2. Rukami vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na hodinu oddýchnuť do chladničky.
  3. Vychladnuté cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie. Horný papier zlúpnite a pomocou spodného cesto ľahko preklopte do koláčovej formy. Potom zložte aj druhý papier a cesto do formy urovnajte a prebytočné kraja odrežte.
  4. Na cesto rozvrstvite hrášok a pokrájanú očistenú mrkvu.
  5. Vajcia vyšľahajte so smotanou, pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie. Zmesou zalejte zeleninu v koláči a pečte vo vyhriatej rúre asi 40 minút, kým povrch nie je pevný a zlatistý.

Tagy
Martina Beňová
Martina

Som žena, ktorá sa snaží veci robiť naplno. Najmä tie, ktoré sú mojou srdcovkou :) Pohybujem sa v médiách, rada komunikujem s ľuďmi a ďalším akčným ženám by som chcela odovzdať kus svojho entuziazmu a radosti zo života. Projekt Akčné ženy je interaktívny, preto sa teším na všetky tvoje otázky, podnety, myšlienky, príbehy a spoločné stretnutia.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X