Martin Kapsdorfer: Najlepšie veci sú tie, ktoré sa neplánujú dopredu

0
Martin Kapsdorfer: Najlepšie veci sú tie, ktoré sa neplánujú dopredu
Martin Kapsdorfer

Martin Kapsdorfer začal pracovať už na strednej škole. Najskôr sa stal barmanom, neskôr sa prepracoval na pozíciu manažéra a odišiel pracovať do Nigérie. Tak sa mu podarilo dosiahnuť úspech a získal viaceré ocenenia. Jeho snom však bolo vrátiť sa do rodného mesta a otvoriť si tam reštauráciu. Tento sen sa mu splnil.

Ako dlho ste snívali o vlastnej reštaurácii?

Toto je vlastne môj tretí projekt. Prvý bol už dávnejšie na Slovensku a následne ďalší v Nigérii. Medzitým som sa ešte podieľal na otvorení japonskej reštaurácie v Dubaji.

Kam siahajú začiatky vašej kariéry?

Už ako 14-ročný som čapoval pivo na miestnej diskotéke počas víkendov. Navyše som zvykol pomáhať pri svadbách a rôznych akciách. Takto som pracoval počas celého štúdia na strednej škole. Po škole, v roku 2002, som odišiel zo Spišskej Novej Vsi do Bratislavy, kde som začínal ako barman na rohu Carltonu v americkej reštaurácii TGIF.

Po roku som sa presunul do Greenwich cocktail baru, ktorý bol prvý cocktail bar na Slovensku, a bol som pri zrode Casa Del Havana, čo bol opäť prvý kubánsky podnik na Slovensku. V roku 2009 som dostal ponuku odísť do Nigérie a neváhal som. Prežil som tam päť rokov. Začínal som ako restaurant a bar manager, neskôr som sa vypracoval na generálneho manažéra.

Po dva a pol roku som sa rozhodol odísť a otvoriť si vlastný bar, ktorý bol v roku 2012 ocenený na Bar awards ako najlepší novootvorený bar Nigérie a ja ako najlepší barman. To ma priviedlo k role Brand ambasádora pre firmu Pernod Ricard, ktorú som vykonával počas môjho posledného roku v Nigérii. Počas toho roka som navštívil viac ako 600 prevádzok. Odtiaľ som odišiel do Dubaja, kde som pôsobil posledné dva roky.

V oblasti gastronómie nie ste teda žiadnym nováčikom. Ako hodnotíte svoje skúsenosti z Nigérie a Dubaja?

Skúsenosti to boli výborné, pretože som zaškoľoval barmanov, ktorí nikdy predtým nevideli shaker. Som rád, že som mohol aspoň trochu prispieť k zväčšeniu barmanskej komunity.

Prirodzeným vyústením vašej kariéry bolo založenie vlastného podniku. Mali ste niekoho, kto by vám poradil ohľadom podnikateľského plánu a financií alebo vás finančne podporil?

Otvoriť si svoju vlastnú prevádzku bola jediná možnosť, ak som sa chcel vrátiť do rodného mesta. Ináč si neviem predstaviť, kde by som pracoval. Ak by to nevyšlo, asi by som bol nútený odísť opäť preč.

Ako som spomínal, nie je to prvý projekt, takže o biznis pláne som už mal predstavu a financovali sme to najprv z vlastných zdrojov. Prerábka priestorov sa však predražila, chýbali nám peniaze. Projekt sme mohli dokončiť len vďaka Slovenskej sporiteľni, ktorá nám ako jediná banka vyšla v ústrety a pomohla nám, čo si mimoriadne cením.

Prečítajte si aj 10 tipov, ako zistíte, že váš nápad stojí za rozbeh podnikania

Martin Kapsdorfer
Archív M. Kapsdorfera

Ako by ste opísali svoj podnik?

Pôvodne to bola reštaurácia a music bar. Dlhodobo sme však nevedeli nájsť kvalitného kuchára, a tak sme pozmenili koncept a pretransformovali reštauráciu na pub. Momentálne sme Broadway Pub & Music Venue so širokou pivnou ponukou. Máme 8 čapovaných a 30 fľaškových pív, ku ktorým podávame pivné špeciality ako sú tlačenka, nakladaný hermelín a iné dobroty.

V podniku organizujete aj koncerty. Podľa čoho si vyberáte hudobných interpretov?

Každý víkend je u nás živé hudobné vystúpenie. Snažím sa vyberať ľudí s originálnou tvorbou či už je to jazz, funky, pop alebo rock. Musím povedať, že na Slovensku máme veľmi veľa talentovaných ľudí, či už sú to konzervatoristi alebo mladí ľudia, ktorí hrajú popri práci.

Martin Kapsdorfer
Archív M. Kapsdorfera

Čo bolo najťažšie pri rozbiehaní vlastného biznisu?

Napriek tomu, že ako podnikatelia platíme nezmyselné poplatky, štát nie je nijako nápomocný. Tá byrokracia, ktorá tu funguje, je katastrofa. V porovnaní zo zahraničím je to oveľa zložitejšie.

Prezradíte nám svoje ďalšie plány do budúcnosti?

Chcem rozbehnúť, čo som začal, a potom sa uvidí. Najlepšie veci sú tie, ktoré sa neplánujú dopredu.

Akú radu by ste dali ľuďom, ktorí by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom?

Mám len jedinú radu. Ak máte nápad a veríte, že môže mať úspech, spravte všetko preto, aby ste ho zrealizovali a nenechajte ho len v štádiu snívania. Možno to vyjde, možno nie, ale každopádne vás to niekam posunie. Môj prvý projekt bola katastrofa, ale posunulo ma to o tisíc míľ ďalej.

banner slsp

žiadne príspevky na zobrazenie