4 tipy na talianske recepty, ktoré si môžete urobiť aj doma

0
4 tipy na talianske recepty, ktoré si môžete urobiť aj doma

Ak by ste medzi známymi a priateľmi uskutočnili anketu o najobľúbenejšiu svetovú kuchyňu, je pravdepodobné, že tá talianska by sa umiestnila na najvyšších priečkach.

Mnohí z nás milujú cestoviny, krémové rizotá, šaláty a samozrejme pizzu. Výhodou talianskej kuchyne je, že na jednotlivé recepty nepotrebujete veľa surovín, dôraz sa však kladie na ich kvalitu.

V praxi to znamená, že talianske jedlá sú dostupné nielen v reštauráciách, ale vďaka surovinovej nenáročnosti si ich môžete pripraviť aj doma. Ponúkame vám štyri tipy na chutné talianske recepty. Doprajte gastronomický zážitok sebe a svojej rodine!

Špagety pomodoro

Pokiaľ hľadáte výborné recepty na cestoviny, je pravdepodobné, že medzi prvými sa vám zobrazia recepty na špagety pomodoro. Sú ideálnym príkladom toho, v čom spočíva čaro talianskej kuchyne, tzn. v jednoduchosti. Tieto cestoviny sa dajú pripraviť na viacero spôsobov – originálne pomodoro špagety z čerstvých paradajok, s paradajkovou omáčkou a parmezánom, z drvených paradajok, v kombinácii s mozzarellou či prípadne pomodoro špagety s paradajkovou omáčkou a lososom, kuracím mäsom, alebo mletým mäsom.

Základom úspechu je samozrejme dobre uvariť špagety, ideálne al-dente, čiže tak akurát, resp. „na skus” – musí byť cítiť, že niečo hryziete. Napríklad pri originálnom recepte na pomodoro potrebujete len špagety, malú cibuľu, tri strúčiky cesnaku, štyri paradajky, hrsť bazalky, parmezán, olivový olej a koreniny. Ak máte teda chuť na rýchlu taliansku večeru, možno sa stačí pozrieť do špajzy či chladničky a môžete začať variť.

Cestoviny carbonara pre labužníkov

Podobne populárne sú cestoviny, resp. špagety carbonara. Tie bývajú často žiadané v reštauráciách, vy si ich však viete pripraviť aj doma. Opäť platí, že v tom nie je žiadna veľká veda a postačí vám zopár surovín, pri ktorých však treba klásť dôraz na správny výber.

Najtypickejšie sú špagety carbonara s pancettou, teda talianskou slaninou, no môžete si ich vylepšiť aj o kuracie mäso, hrášok alebo šunku, či pripraviť vegetariánsku verziu receptu s cuketou. Pri klasických špagetách carbonara potrebujete okrem cestovín spomínanú pancettu, syry pecorino a parmezán, tri vajíčka, dva strúčiky cesnaku, maslo a koreniny. Opäť teda veľmi priamočiary recept, ktorý si môžete pripraviť pokojne aj na dnešnú večeru.

Obľúbené gnocchi na viac spôsobov
Čoraz obľúbenejšie sa stávajú pravé talianske gnocchi, čiže v podstate halušky vyrobené z hrubej pšeničnej múky a zemiakov. Výhodou je, že si ich už dnes môžete bez problémov kúpiť v obchode a následne si len pripraviť vhodnú omáčku na gnocchi. Zemiakové gnocchi sa dajú pripraviť priam na nekonečno spôsobov.

Zdroj foto: nblx / Shutterstock.com

Obľúbené sú hlavne gnocchi so syrovou omáčkou, napr. výraznou nivovou, s paradajkovou omáčkou, s kuracím mäsom v krémovej omáčke, domáce gnocchi so špenátom, s pikantnou talianskou klobásou či tekvicové gnocchi. Je len na vás, čo si v rámci kreativity a chutí zvolíte.

Krémové talianske rizoto

Taliani sa môžu pýšiť aj vynikajúcimi rizotami, ktoré sú svojím zložením a chuťou iné, než na aké ste boli zvyknutí napríklad zo školskej jedálne. Na talianske rizotá potrebujete ryžu arborio, ktorú už dnes kúpite prakticky v ktoromkoľvek obchode. Vďaka vyššiemu obsahu škrobu zabezpečí dokonalú krémovú konzistenciu, ktorá je pre tieto rizotá charakteristická. Typické je napríklad lahodné hubové rizoto, ktoré nájdete pod pomenovaním risotto ai funghi.

Na tento konkrétny recept je ďalej potrebné použiť huby, napr. sušené dubáky, cibuľu, suché biele víno, vývar a strúhaný parmezán. Toto výborné hubové rizoto je skutočne jednoduché na prípravu a rozvonia celú kuchyňu. Ak vám však huby nie sú veľmi po chuti, môžete staviť napríklad na krémové zeleninové rizotocuketové, špenátové, tekvicové alebo cviklové rizoto.

Výhodou talianskej kuchyne je, že vďaka jednoduchosti receptov môžete jednotlivé suroviny obmieňať a nahrádzať. Rovnako aj rizotá ponúkajú zdravšie varianty – napríklad hubové rizoto môžete pripraviť aj z hnedej ryže. V tomto prípade tiež môžete z receptu vynechať biele víno.

Zdroj foto: lenetstan / Shutterstock.com

žiadne príspevky na zobrazenie