17 vecí, ktoré obyčajne vyhadzujeme pri príprave jedla, ale dajú sa ešte použiť

0
17 vecí, ktoré obyčajne vyhadzujeme pri príprave jedla, ale dajú sa ešte použiť
Foto: pixabay.com

V kuchyni je množstvo vecí, ktoré nespotrebujeme, a veľa použiteľnej potravy sa tak ocitá v odpade. V zmysle yero waste sme pripravili sedemnácť príkladov toho, ako sa dajú zužitkovať niektoré zvyšky zeleniny či ovocia.

1. Stopky brokolice

Z nastrúhaných stopiek brokolice ľahko pripravíte lahodný šalát. Stopky brokolice sú smoliarmi vo sveta jedla. Vyskúšajte ich v zápražkách, šalátoch a praženici a objavte úplne nový spôsob, ako milovať brokolicu.

2. Kel, mangold a repné stonky

Stonky výdatnej zeleniny ako kel, repa a mangold sú skvelé na restovanie a vyprážanie. Vyskúšajte ich vo svojom obľúbenej prílohe alebo cestovinách, aby ste získali zdravú a výživnú alternatívu.

3. Zmrazte každý zeleninový kúsok

Takmer AKÝKOĽVEK zeleninový odpad možno uložiť na prípravu zeleninového vývaru. Začnite zbierať konce zeleru, mrkvy a cibuľové šupky a vytvorte si svoj vlastný zeleninový vývar. Načo ísť znova nakupovať, keď budete mať potrebnú zeleninu poruke v mrazáku?

4. Banánové šupky

Banánové šupky môžete cez noc namočiť do mlieka alebo smotany, aby ste získali jemnú banánovú chuť. Je to perfektná technika na výrobu ochutenej šľahačky, dezertov a horkej čokolády.

5. Citrónové a pomarančové šupky

Dehydratujte nepoužité kôry z citrusov, aby ste ich mohli použiť v receptoch vyžadujúcich čerstvú kôru. Dehydratácia citrusových šupiek je skvelý spôsob, ako využiť celé pomaranče a citróny. Šupky jednoducho vysušte vo vyhriatej rúre a nechajte ich v mlynčeku na korenie. Konečný výsledok je svetlý, voňavý prášok a každému jedlu dodá pikantný nádych.

6. Zvyšky ovocia

Vylúhujte ocot so zvyškami kúskov ovocia, aby ste dostali výnimočnú chuť. Pripravte si ochutené octy namáčaním zvyškov ovocia v octe cez noc. Ovocie nasiaknuté octom sú ideálne na výrobu vinaigrettov alebo na použitie v koktailoch.

7. Stonky bylín

Uložte si čerstvé stonky bylín na výrobu vylúhovaných olejov. Premeňte svoje zvyšky bylinkových stoniek na voňavý olej ideálny na pridanie do cestovín a vinaigrettov.

8. Prezreté ovocie

Má vaše ovocie najlepší čas už za sebou a nestíhate ho zjesť? Urobte džem alebo želé! Tento starý spôsob minimalizácie potravinového odpadu je najlepšou voľbou pre dni, keď sa ocitnete s piatimi kilami nedojedených jahôd.

9. Stonky a časti plodín

Použite stonky, a inak vyradené časti plodín na prípravu lahodnej pyré polievky. Pre akúkoľvek pyré polievku, ktorá vyžaduje brokolicu alebo huby, nahraďte ich rovnakým dielom stonky brokolice alebo stonky húb. Stonky chutia úplne rovnako ako skutočná podoba a ich príprava je hračka.

Prečítajte si: 7 vecí, ktoré by ste nikdy nemali kupovať vo veľkom

10. Zvyšky kostí

Zmrazte zvyšky kostí z pečienok a duseného mäsa, aby ste vytvorili šťavnatý vývar z kostí. Keď ste pripravení pustiť sa do projektu, uistite sa, aby zmrazené kosti najskôr rýchlo opečiete v rúre, aby ste získali maximálnu chuť.

11. Zelenina

Premeňte nedokonalú zeleninu na pesto s chuťou. Pesto už nie je len na bazalku. Veľa vädnúcej zeleniny, ako je rukola, koriander alebo špenát, sa dá premeniť na pesto s chuťou pridaním niekoľkých ingrediencií.

12. Zvyšky ovocia, byliniek a citrusov.

Vylúhujte vodku zvyškami bylín, citrusov a ovocia pre povznesenú chuť ochutenej vodky. Nechajte lúhovať tri až päť dní a použite vo svojich obľúbených koktailoch!

13. Zvyšky citrónov

Zvyšné citróny použite tak, že ich uchováte a konzervujte v soli a cukre. Výsledkom je slaný a žiarivý citrón, ktorý pridáva pop do tajine a duseného mäsa.

Prečítajte si: Nevyhadzujte potraviny zbytočne: Aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnou trvanlivosťou?

14. Zemiakové šupky

Premeňte inak odhodené zemiakové šupky na chrumkavé pochutiny. Nenechajte šupky zo zemiakov vyjsť nazmar. Rýchlo ich opečte v horúcom oleji a posypte vločkovou morskou soľou pre návykové občerstvenie bez odpadu.

15. Zelerové listy

Zelerové listy sa dajú ľahko hodiť do šalátov alebo premeniť na domácu zelerovú soľ. Jednoducho sušte listy zeleru v nízkej rúre na 20 minút a rozdrvte ich v mlynčeku na korenie so soľou pre dokonalú ozdobu Bloody Mary.

16. Zvyšky byliniek a papriky

Sušenie zvyškov byliniek a papriky je dobrý spôsob, ako ich uchovať na neskoršie použitie. Ak nemáte trpezlivosť sušiť ich zavesením, skúste ich sušiť v nízkej rúre, aby ste dosiahli rýchle výsledky.

17. Šťava z uhorky

Použite zvyšky nakladacej kvapaliny ako náhradu octu v dresingoch, marinádach alebo slaných nálevoch a pozrite sa na 38 ďalších spôsobov, ako využiť zvyšky nakladanej šťavy.

Zdroj: buzzfeed.com

žiadne príspevky na zobrazenie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu