
Výnimočná kombinácia chutí od výživovej poradkyne Mirky Luberdovej. Spravte si chrumkavý šalát s domácou majonézou, avokádovým dipom, opečeným citrónom a tofu.
Ingrediencie:
Na šalát:
• 1 hlávka rímskeho šalátu
• 50 g parmezánu (nastrúhaný)
Na domácu majonézu:
- 1 vajce
- 50 ml slnečnicového za studena lisovaného oleja
- 50 ml olivového oleja
- 1 ČL horčice
- Čierne korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
- Šťava z ½ citróna
Na avokádový dip:
- 1 avokádo
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 1 domácej majonézy
- Šťava z ½ limetky
Na marinovaný a opečený citrón:
- 1 citrón (nakrájaný na hrubšie plátky)
- 2 PL olivového oleja
- Šťava z ½ limetky
- Štipka čili
- Čierne korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Na marinované tofu:
- 200 g tofu
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL teriyaki omáčky
- 1 ČL javorového sirupu
- 2 PL krutónov
- 1 PL slnečnicových semienok
Postup:
Príprava šalátu
Rímsky šalát natrháme na menšie kúsky, dôkladne umyjeme pod studenou vodou a necháme odkvapkať.
Domáca majonéza
Do misky rozbijeme vajce, pridáme horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Pomaly začneme mixovať a po troškách prilievame slnečnicový a olivový olej, až kým majonéza nezhustne.
Avokádový dip
Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme nadrobno nasekané vajíčka natvrdo, limetkovú šťavu a domácu majonézu. Všetko dobre premiešame.
Opečený citrón
Plátky citróna marinujeme v olivovom oleji, limetkovej šťave, čili, čiernom korení a soli. Potom ich pečieme v teplovzdušnej fritéze na 180 °C približne 10 minút, kým nezačnú karamelizovať.
Marinované tofu
Tofu nakrájame na kocky a necháme aspoň 15 minút marinovať v zmesi olivového oleja, teriyaki omáčky a javorového sirupu. Potom ho vložíme do teplovzdušnej fritézy a pečieme na 180 °C približne 15 minút.
Pridanie krutónov a semienok
Keď je tofu takmer hotové, na posledné 2-3 minúty pridáme krutóny a slnečnicové semienka, aby získali chrumkavosť.
Dokončenie a servírovanie
Všetky pripravené ingrediencie zmiešame – rímsky šalát, avokádový dip, opečené tofu, karamelizovaný citrón, krutóny a slnečnicové semienka. Nakoniec posypeme nastrúhaným parmezánom a môžeme podávať.
Celé video tu: Instagram