Jesť hranolky, chipsy a biely chlieb stačilo na to, aby dospievajúci chlapec prišiel o zrak

pixabay.com

Jesť hranolky, Pringles a biely chlieb stačilo na to, aby jeden dospievajúci chlapec prišiel o zrak, podľa prípadovej štúdie uverejnenej v lekárskom časopise.

Vedci z Univerzity v Bristole skúmali prípad mladého pacienta, ktorého extrémne vyberavé jedenie viedlo k slepote, a varovali pred nebezpečenstvom nesprávnej stravy.

Neznámy pacient povedal lekárom, že od základnej školy jedol iba hranolky z obchodu, zemiakové lupienky Pringles, biely chlieb, plátky spracovanej šunky a klobásy a vyhýbal sa jedlám s určitou textúrou. Prvýkrát navštívil lekára vo veku 14 rokov a sťažoval sa na únavu, podľa prípadu zverejneného v Annals of Internal Medicine.

Neužíval žiadne lieky, mal normálne BMI a výšku a nejavil žiadne viditeľné známky podvýživy.
Lekári zistili nízke hladiny vitamínu B12 a anémiu, liečili pacienta injekciami vitamínu B12 a ponúkali rady týkajúce sa stravovania. O rok neskôr sa objavili príznaky straty sluchu a zraku, ale lekári nezistili príčinu.

pixabay.com

Extrémna diéta pacienta viedla k nutričnej neuropatii zrakového nervu

Jeho zrak sa do 17 rokov zhoršil až do slepoty a lekári identifikovali nedostatok vitamínu B12, nízku hladinu medi a selénu, vysokú hladinu zinku, zníženú hladinu vitamínu D a hustotu kostí, uvádza sa vo vyhlásení Univerzity of Bristol.

V tomto štádiu bolo poškodenie zraku trvalé. Výskumníci z Bristol Medical School a Bristol Eye Hospital prípad preskúmali a dospeli k záveru, že pacient trpel nutričnou optickou neuropatiou, dysfunkciou zrakového nervu.

Vo vyspelých krajinách je to väčšinou spôsobené črevnými problémami alebo liekmi, ktoré narúšajú vstrebávanie živín, a len zriedka je úplne spôsobené nesprávnou stravou, pretože jedlo je ľahko dostupné.

Na niektorých miestach je podvýživa spôsobená chudobou, vojnou a suchom spojená s vyššou mierou nutričnej optickej neuropatie, uvádza sa vo vyhlásení.

Vypočujte si podcast: Doktorka Adela Penesová: Podvýživou trpí 4 až 6 percent ľudí

chlapec
pixabay.com

Príjem kalórií nie je jediným ukazovateľom výživy

Tento stav sa dá zvrátiť, ak sa lieči včas, ale môže viesť k slepote, ak sa nepodniknú žiadne opatrenia.
„Naša vízia má veľký vplyv na kvalitu života, vzdelanie, zamestnanie, sociálne interakcie a duševné zdravie,“ povedala vedúca autorka štúdie Denize Atan, oftalmologička z Bristol Medical School a Bristol Eye Hospital.

“Tento prípad poukazuje na vplyv stravy na vizuálne a fyzické zdravie a na skutočnosť, že príjem kalórií a BMI nie sú spoľahlivými ukazovateľmi stavu výživy.”

Vedci tvrdia, že zlá strava a znížený príjem minerálov spôsobili v tomto prípade stratu zraku a varujú, že nutričná optická neuropatia by sa mohla stať bežnejšou v dôsledku konzumácie nezdravého jedla.
Tiež varovali vegánov, aby sa uistili, že dopĺňajú vitamín B12, aby sa vyhli nedostatku.
Aby sa predišlo podobným prípadom, lekári by sa mali pýtať pacientov na ich stravovaciu anamnézu v rámci bežných klinických vyšetrení, vyzvali vedci.

Extrémny príklad

Tom Sanders, profesor výživy a dietetiky na King’s College v Londýne, bol kritický voči uvedenému prípadu. Uviedol, že sa spolieha na to, že pacient sám povie o svojich stravovacích návykoch a nebude brať do úvahy iné možné vysvetlenia stavu, vrátane genetických defektov alebo environmentálnych vplyvoch.

“Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť neuropatiu zrakového nervu, ale je veľmi nezvyčajné nájsť nedostatok v strave, keď sa konzumujú živočíšne produkty, napríklad šunka a údeniny, ktoré sú významným zdrojom vitamínu B12,” povedal pre Science Media Center v Londýne.

Gary Frost, profesor výživy a dietetiky na Imperial College v Londýne, ktorý nebol zapojený do výskumu, povedal CNN, že je neuveriteľne zriedkavé, že niekto v Spojenom kráľovstve má tak obmedzenú diétu, že to vedie k nedostatku mikroživín.

„Hoci ide o extrémny príklad, zdôrazňuje dôležitosť širokej a pestrej stravy, aby ste zaistili, že získate profil živín a mikroživín, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj,“ povedal Frost. Tieto nedostatky sú tým pravdepodobnejšie, čím obmedzenejší je výber potravín, dodal.
“Vyberané jedenie je veľmi bežné u malých detí a v extrémnych prípadoch môže viesť k veľmi obmedzenému výberu jedla,” povedal Frost. “Je potrebné čo najskôr riešiť problémy s jedením, ako sú tieto, aby bolo možné vyriešiť problém obmedzených textúr a chutí.”

Zdroj: cnn.com