Lahodná chuť a jednoduchosť. To je dezert s názvom krtkova torta. Táto čokoládová torta s nadýchaným krémom, šťavnatými banánmi a chrumkavým kakaovým posypom je obľúbená pochúťka pre malé aj veľké oslavy.
Vďaka nášmu detailnému návodu ju zvládnete pripraviť rýchlo a jednoducho, aj keď nie ste profesionálny cukrár. Prečítajte si náš recept a objavte tajomstvo dokonalej domácej krtkovej torty, ktorá bude chutiť ako od babičky. Recept pre vás upiekla naša kolegynka Mária.
Recept na krtkovú tortu
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 180 g polohrubej múky
- 20 g kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
Na krém:
- 500 ml šľahačkovej smotany (33 %)
- 250 g mascarpone (alebo jemného tvarohu)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 banány (na plnenie)
Na povrch:
- Odrezaná vrchná vrstva cesta (rozdrvená)
Postup:
- Príprava cesta:
- Predhrej rúru na 180 °C.
- V miske vyšľahaj vajcia s cukrom do peny.
- Pomaly primiešaj olej, mlieko a premiešaj.
- V ďalšej miske zmiešaj múku, kakao a prášok do pečiva, ktoré postupne primiešaj do tekutej zmesi.
- Cesto vylej do tortovej formy (priemer cca 24 cm) vyloženej papierom na pečenie.
- Peč 25–30 minút, alebo kým špajľa po vpichnutí do cesta zostane čistá.
- Príprava krému:
- Šľahačkou vyšľahaj smotanu do tuha.
- Primiešaj mascarpone a vanilkový cukor, aby vznikol hladký krém.
- Montáž torty:
- Po vychladnutí cesta z neho nožom vyrež vnútro (asi 1 cm od okraja) a vytvor „jamku“. Vyrezanú časť rozdrvíš na omrvinky.
- Na dno „jamky“ poukladaj ošúpané banány.
- Na banány nanes krém a vytvaruj ho do mierne vypuklého tvaru.
- Posyp krém rozdrveným cestom tak, aby celú tortu zakrylo a pripomínalo „krtinec“.
- Dokončenie:
- Tortu nechaj stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny (ideálne cez noc).
Akčný tip:
Banány môžeš pred položením na cesto pokvapkať citrónovou šťavou, aby si zachovali svoju farbu a sviežosť. Ak chceš tortu ešte čokoládovejšiu, pridaj do krému nasekané kúsky čokolády. Želáme vám dobrú chuť 🍰.
Zdroj foto: Mária Gavulová