Najlepšie vanilkové rožteky, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole

0
Najlepšie vanilkové rožteky, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole

Tento recept na vanilkové rožky mám už dlhšie a nikdy počas Vianoc nesklamal ako jeden zo základných kúskov klasického vianočného pečiva.

Tzv. Vanillekipferl pochádza z Viedne v Rakúsku a tradične sa vyrába na Vianoce. V Európe sú vanilkové rožky veľmi dobre známe a často sa predávajú vo viedenských kaviarňach. Hovorí sa, že boli vytvorené v tvare tureckého polmesiaca symbolizujúceho oslavu víťazstva nad Turkami v roku 1683.

Dnes sa zvyknú piecť v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Poľsku, Maďarsku, Čechách a na Slovensku ako súčasť typického vianočného pečenia. Pôvodne sa vyrábali z vlašských orechov, ale môžu sa použiť aj mandle alebo lieskové orechy. Svoju typickú chuť získavajú poprášením vanilkového cukru.

Na rozdiel od iných druhov pečiva je tento konkrétny druh ťažšie upiecť. Cesto, ktoré sa používa pri tuhnutí, je veľmi krehké. Na vytvorenie tvaru kipferl alebo podkovy bez toho, aby sa sušienka rozlomila, je potrebný zručný pár rúk. Tak čo, zvládnete to?:)

pixabay.com

Ingrediencie na vanilkové rožky:

  • 330 g hladkej múky,
  • 1 celá HERA,
  • 90 g práškového cukru,
  • 90 g mletých orechov,
  • 1 žĺtok
  • 2x vanilkový cukor a práškový cukor na obalenie

Pozrite si recept na fantastické domáce šišky alebo donuty

Postup na vanilkové rožky

Z ingrediencií spravíte cesto, ktoré necháte na noc v chladničke. Na druhý deň vyberiete cesto a vyvaľkáte asi na 2 cm hrubý plát. Vytvarujete z cesta cca 7 cm dlhé a mierne zahnuté rožteky, ale sú na to už aj formy na pečenie. Pečiete asi 20 minút na 185 stupňoch.

Hneď po vybratí z rúry ich treba čo najskôr obaliť v práškovom cukre so zmiešaným vanilkovým cukrom.

Dobrú chuť a krásne Vianoce!

P.S. Viete, aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom? Vanilínový cukor sa na vanilkový len podobá, preto je aj lacnejší, a farbú má obyčajnú, bielu. Vôňu pravej vanilky však nemá. Pravý vanilkový cukor vzniká zmiešaním drene z vanilky a cukru, čiže má aj drobné tmavé častice. Taktiež má nezameniteľnú harmonickú vanilkovú vôňu.

Zdroj foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie