Nové „maslo“ vyrobené z oxidu uhličitého chutí ako skutočný mliečny výrobok, tvrdí startup

0
Nové „maslo“ vyrobené z oxidu uhličitého chutí ako skutočný mliečny výrobok, tvrdí startup
Zdroj: Freepik.com
Ľudia túžia po mastných jedlách už približne štyri milióny rokov a táto túžba by mohla vysvetliť, prečo väčšina spotrebiteľov stále uprednostňuje živočíšne produkty pred vegánskymi alternatívami a kladie vysoké očakávania na chuť rastlinných potravín. Teraz však startup z Kalifornie nazvaný Savor, vytvoril maslo bez živočíšnych zložiek z oxidu uhličitého, ktoré podľa ich tvrdenia chutí rovnako ako tradičné maslo.

Ako sa „nové maslo vyrába“?

Tajná ingrediencia je rovnaká ako tá, ktorá spôsobuje, že ľudia túžia po cheeseburgeroch a slanine: tuk. Ale spoločnosť Savor nepotrebuje na vytvorenie tejto zložky hospodárske zvieratá. Namiesto toho používa termochemický proces, ktorý ťaží oxid uhličitý zo vzduchu a kombinuje ho s vodíkom a kyslíkom, aby synteticky vytvoril tuk.

Tento tuk sa potom premení na maslo pridaním vody, emulgátora, beta-karoténu pre farbu a rozmarínového oleja pre chuť. Koniec koncov „chutí to ako maslo,” hovorí Kathleen Alexander, hlavná technologická riaditeľka spoločnosti Savor.

Zdroj: Freepik.com
Zdroj: Freepik.com

Ako chutí maslo z oxidu uhličitého?

Startup usporiadal neformálne ochutnávky s desiatkami ľudí. Očakáva sa, že neskôr spoločnosť uskutoční formálnejšie testovanie v rámci snahy o komerciu, dodáva Alexander pre Guardian Mariam Amini. Miliardár a bývalý generálny riaditeľ Microsoftu Bill Gates, ktorý investoval do spoločnosti, tiež vyskúšal ich výrobok na chlebe a s hamburgerom – „Nemohol som uveriť, že nejem skutočné maslo,” napísal v blogovom príspevku začiatkom tohto roka. „Aj hamburger bol veľmi blízko.”

Nemohol som uveriť, že nejem skutočné maslo.

Prečo sa v Savor rozhodli pre takúto výrobu masla?

Tím výskumníkov, vrátane Alexandra, zverejnil v decembri správu v americkom časopise, v ktorej skúma možnosť produkcie potravín bez poľnohospodárstva. Navrhujú, že táto technika má potenciál drasticky znížiť ekologickú stopu, ktorá je zvyčajne spojená s potravinovým priemyslom.

Podľa analýzy Breakthrough Institute je živočíšny priemysel v súčasnosti zodpovedný za 11,1 až 19,6 percent ľudských emisií skleníkových plynov. Zníženie spotreby živočíšnych produktov by preto mohlo pomôcť znížiť negatívny vplyv ľudstva na životné prostredie – hoci Gates píše, že „náš plán nemôže byť len dúfať, že ľudia sa vzdajú jedál, ktoré si obľúbili.”

Uhlík príde vhod

Tím Savor dúfa, že zabije dve muchy jednou ranou tým, že bude vytvárať maslo pomocou uhlíka namiesto jeho vylučovania. Podľa správy Nature Sustainability má syntetický tuk uhlíkovú stopu menšiu než 0,8 gramov. Na druhej strane, skutočné nesolené maslo s 80 percentným obsahom tuku produkuje 2,4 gramov CO2, píše Guardian.

Zdroj: Freepik.com
Zdroj: Freepik.com

Syntetické potraviny, ktoré nevyžadujú poľnohospodárstvo, by tiež mohli uvoľniť pôdu pre konzervačné úsilie a ukladanie uhlíka. Gates tvrdí, že termochemický proces Savor používa menej než tisícinu vody použitej v tradičnom poľnohospodárstve.

Spoločnosť Savor dúfa, že dosiahne podobný pokrok v hľadaní syntetických alternatív tukov pre palmový olej a kokosový olej – veľmi populárne potraviny, ktoré si bežne vyžadujú odlesňovanie.

Použitie syntetických tukov by mohlo „produkovať veľké množstvo potravín a zároveň sa vyhnúť rizikám, ktoré ohrozujú tradičné poľnohospodárstvo, ako je klimatická zmena, degradácia životného prostredia, patogény a škodcovia,” povedal Juan B. García Martínez, manažér výskumu v neziskovej organizácii Alliance to Feed the Earth in Disasters.

Zdroj: Freepik.com
Zdroj: Freepik.com

Avšak, startup sa bude musieť vysporiadať s niekoľkými výzvami, ako je zníženie ceny ich produktu a minimalizácia narušení pre poľnohospodárskych pracovníkov. V súčasnosti pracujú na získaní regulačného schválenia v Spojených štátoch.

Zostáva jedna dôležitá otázka: Budú ich technológie a podpora Gatesa dostatočné na to, aby presvedčili ľudí jesť maslo vyrobené z oxidu uhličitého? „Chceme sa zapojiť do diskusie s ľuďmi o tom, prečo si myslíme, že je to dobré pre planétu,“ hovorí Alexander pre New Scientist. „Využívanie pôdy a všetky veci tohto druhu, sú naozaj dôležité. Ale v skutočnosti musíte len jednoducho vyrobiť jedlo, ktoré chutí naozaj dobre.”

Zdroj: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/new-butter-made-from-carbon-dioxide-tastes-like-the-real-dairy-product-startup-says-180984717/

žiadne príspevky na zobrazenie