Pudingáče sú už neodmysliteľnou súčasťou zoznamu TOP receptov na sladké. Pudingáče sme využili ako recept na narodeniny do škôlky, ako alternatívu k torte, či muffinom, ktoré deti bežne spolužiakom nosia ako narodeninovú dobrotu. Pudingáče patria u nás rovnako pod stromček do zoznamu tradičných vianočných koláčikov, lebo sú vláčne a prudko jedlé.
Prísady sú vyrátané na jednu a v zátvorke na jeden a pol dávky pudingáčov:
- 1/4 l mlieka (3,7 ml)
- 1 dcl oleja (1,5 dcl)
- 3 žĺtky (5)
- 400 g hladkej múky (600 g)
- 10 cl cukru (15 cl)
- trocha soli
- 20 g droždia (35 g)
- 3 vanilkové pudingy (5)
- 5 – 6 PL cukru (7 – 8)
- 180 g masla (270 g)
- 3/4 l mlieka (1,12 l)
- 3 vanilkové cukre (4, 5)
- 5 – 6 PL cukru
- 180 g masla
Ako pripravíme cesto na pudingáče?
Pripravujeme ho úplne klasicky presne tak, ako akékoľvek iné kysnuté cesto. Približne v jednom dl mlieka rozmyjeme droždie tak, aby sa rozpustilo v mlieku, medzitým preosejeme múku a zmiešame všetky suché ingrediencie. Následne do nich prilejeme mlieko s droždím. Nechávame ho kysnúť zhruba jednu hodinu.
Uvaríme puding a po vychladnutí pomaly primiešame maslo.
Z cesta pripravujeme malé valčeky, v polovici ich prehneme a prepletáme. Na konci cesto podsunieme a stlačíme tak, aby sa na konci nerozpadlo. Robíme malé prelenky, pretože nám pri pečení krásne narastú. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a dáme ich piecť na 200 stupňov a 15 minút.
Vychladnuté ich rozkrojíme napoly a plníme pudingom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Z jednej dávky nám vyjde približne 20 kusov. Z 1/5 dávky sa nám podarilo napiecť naposledy 38 kusov. Záleží od veľkosti pudingáčov. Odporúčame piecť menšie „jednohubky”.
Želáme vám veselé pečenie a podeľte sa s nami v komentároch, ako sa vám pudingáče podarili. Prajeme dobrú chuť! Máte recept, o ktorý sa s nami chcete podeliť? Napíšte nám do redakcie: redakcia@akcnezeny.sk Najlepšie recepty uverejníme aj s fotografiami a odmeníme darčekom od Akčných žien.