Najobľúbenejšie druhy kávy – od espressa po kapučíno

0
Najobľúbenejšie druhy kávy – od espressa po kapučíno

Pitie kávy má dlhoročnú tradíciu vo viacerých kútoch planéty. V arabskom regióne holdujú povzbudivému nápoju od konca stredoveku. V Európe vznikali prvé kaviarne v 17. storočí. Väčší medzinárodný kávový boom nastal v 19. storočí. S tým sa rozvinulo umenie prípravy kávy a do domácností a gastronomických zariadení sa začali dostávať viaceré druhy kávy.

Espresso

Typické talianske espresso sa pije z malých šálok s 25-30 ml nápoja. Na jeho prípravu sa používa špeciálny kávovar, ktorý uvarí espresso zo 7-9 g čerstvo pomletých kávových zŕn. Podáva sa v malých šálkach ako „čisté“ espresso alebo doplnené trochou šľahačky (espresso con panna) či mliečnou penou v tvare škvrny (espresso macchiato). Taliani si radi doprajú aj doppio, teda dvojité espresso s dvojnásobnou dávky kávy aj vody.Foto: www.pixabay.com – stux

Caffè latte

Espresso zohráva kľúčovú úlohu pri príprave ďalších kávových nápojov. Ak sa do neho pridá väčšia dávka teplého mlieka, podáva sa ako caffè latte. Jeho typickým znakom je tenká vrstva peny na povrchu nápoja. Z peny sa vytvárajú obrazce, ktoré dodávajú caffé latte podávanému v pohári alebo vo väčšej šálke dekoratívny vzhľad. Technika známa ako latte art sa stala rešpektovanou formou umenia a každoročne sa organizujú výstavy a súťaže v zdobení caffè latte.

Kapučíno

Technika latte art sa často využíva aj pri príprave kapučína. Nápoj sa v mnohom podobá na caffè latte, no na rozdiel od neho sa do neho pridáva vychladené mlieko. Ozdobným prvkom, ktorý zároveň neutralizuje výraznú chuť espressa použitého ako základ nápoja, je mliečna pena. Tradičné talianske cappuccino sa podáva v 150 ml šálkach. 25 ml tvorí espresso, 85 ml mlieko a zvyšok vrstva vyšľahanej mliečnej peny. Neskôr sa objavili recepty s tretinovým podielom všetkých ingrediencií.Foto: www.pixabay.com – analogicus

Frappuccino

Frappuccino je zo slova „frappe“– názov pre hustý mliečny kokteil so zmrzlinou, odvodený z francúzskeho slova lait frappé (šľahané mlieko) – a cappuccina, espresso kávy s napeneným mliekom.
Frappuccino patrí medzi rad miešaných ľadových kávových nápojov predávaných napríklad spoločnosťou Starbucks. Môže pozostávať z kávového alebo smotanového základu, zmiešaného s ľadom a prísadami, ako sú ochutené sirupy, a zvyčajne doplnené šľahačkou alebo korením. Frappuccina sa tiež predávajú ako fľaškové kávové nápoje v obchodoch s potravinami, obchodoch so zmiešaným tovarom a v predajných automatoch.

Viedenská káva

Podľa starých príbehov sú priekopníkmi viedenskej kávy rakúski kočiši. Podľa tradície si do kávy dávali šľahačku, ktorá mala udržiavať kávu pod vrstvou studenej šľahačky horúcu dlhší čas. Milovníci nápoja označovaného ako Einspänner ostali verní pôvodnej receptúre a spôsobu jeho pitia z pohárov na stopke s uškom. Do viedenskej kávy sa môže pridávať aj cukor. Kvôli estetickému efektu sa vrch šľahačkovej vrstvy posýpa kakaom alebo škoricou.

Turecká káva

Originálna turecká káva sa pripravuje inak ako český alebo slovenský „turek“. Klasická zalievaná káva, u nás známa ako turecká, sa pripravuje zaliatím pomletých kávových zŕn vriacou vodou. Kávoví experti tomuto spôsobu prípravy vyčítajú neestetický vzhľad a množstvo kávovej usadeniny, ktorú konzument pije. Napriek tomu je „nepravá“ turecká káva obľúbená vo viacerých krajinách sveta. V Nórsku sa pravidelne organizujú aj majstrovstvá v príprave tzv. kokekaffe, v USA známej ako „kovbojská káva„.Foto: www.pixabay.com – Schaferle

Filtrovaná káva

Milovníci výberovej kávy si potrpia na spôsob jej prípravy. Filtrovaná káva spĺňa ich vysoké nároky. Nápoj sa pripravuje z mletých kávových zŕn na filtračnom papieri. Zrná sa pomaly zalievajú horúcou vodou. Usadeniny ostávajú na filtračnom papieri a do šálky steká „čistá káva“. Touto technikou je možné docieliť jej plnohodnotnú chuť a redukovať nežiaduce látky v nápoji.

Ľadová káva

Mnohí počas teplých letných dní strácajú chuť na horúcu kávu. Osviežujúcou alternatívou je ľadová káva, ktorá sa pripravuje z rovnakých prísad. Odlišuje sa len spôsobom prípravy, pri ktorom sa nepoužíva vriaca voda. Receptov na ľadovú kávu je viacero. Gréci holdujú frappé, ktorá pozostáva z instantnej kávy zalievanej chladenou vodou. Nemecká Eiskaffee je známa pridaním vanilkovej zmrzliny. Angličania ju obľubujú so zmrzlinou a šľahačkou.Foto: www.pixabay.com – silviarita

Ľudská kreativita a vynaliezavosť dostala do kaviarní v rôznych kútoch sveta ďalšie kávové nápoje. Mnohí Íri nedajú dopustiť na caife Gaelach. V miešanom drinku je okrem espressa, cukru a vyšľahanej smotany írska whisky. Kávu je možné miešať aj s čajom. Do thajského nápoja black tie sa okrem dvojitého espressa, mlieka a šľahačky pridáva badián a výťažok z kvetov pomarančovníka. Ku kombinovaným kávovým nápojom patrí aj vietnamská vaječná káva. Na jej prípravu sa využívajú vaječné žĺtky, cukor, kondenzované mlieko a kávové zrná z odrody robusta.

Foto na titulke: www.pixabay.com – Engin-Akyurt

žiadne príspevky na zobrazenie